Linkuri accesibilitate

Guvernul a aprobat creșterea salariilor din Sănătate cu 20%, în două tranșe


Guvernul a aprobat majorarea cu 20% a salariilor din Sănătate și Asistență Socială.
Guvernul a aprobat majorarea cu 20% a salariilor din Sănătate și Asistență Socială.

​Salariile angajaților din sănătate vor crește, cu 20%, în două tranșe, una în martie și una în iunie, potrivit prevede o Ordonanță de Urgență adoptată joi de Guvern. Majorarea vine după de sindicatele din Sănătate au amenințat cu greva generală dacă nu vor crește salariile.

„Începând cu luna martie 2024, salariile de bază ale personalului care ocupă funcţii din domeniul asistenţei sociale, precum şi ale personalului TESA din unităţile şi centre de asistenţă socială cu sau fără personalitate juridică se majorează cu 20% faţă de nivelul salariului de bază aferent lunii decembrie 2023. Această majorare se acordă în două tranşe egale, începând cu data de 1 martie 2024, respectiv 1 iunie 2024”, a anunțat Ministerul Muncii, într-un comunicat.

De majorări vor beneficia peste 230 de mii de medici, farmaciști, biologi, chimiști, fizicieni și alți angajați din sistemul public de sănătate. Potrivit Guvernului, fondurile necesare alocate de la buget pentru salariile din Sănătate în 2024 sunt de 2,3 miliarde de lei.

Şi angajații din Asistență Socială vor avea salariile crescute cu 20%, inclusiv cei care lucrează în departamentele administrative. În acest sector lucrează peste 45.000 de angajați.

O altă prevedere arată că şi medicii generaliști vor primi indemnizaţie pentru gărzile pe care le fac, aceasta fiind o altă solicitare a sindicaliştilor.

„Aceştia (medicii generaliști) vor beneficia (...) de o indemnizaţie în cuantum de 350 lei pentru o gardă efectuată într-o lună, respectiv 700 lei pentru cei care efectuează lunar cel puţin două gărzi”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.

Decizia Guvernului a fost luată după ce angajaţii din Sănătate au protestat în stradă în mai multe rânduri și au cerut majorări ale salariului de 25%.

Sindicatul Sanitas a transmis că soluția la care s-a ajuns în negocierile cu Guvernul este una de compromis și că încă mai sunt probleme rămase nerezolvate în sistem.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG