Programele Rabla Clasic și Rabla Plus vor fi desfășurate în două etape, prima începând pe 19 martie iar a doua 19 august.
Bugetul alocat Programului Rabla Clasic 2024 este de 300 de milioane de lei, iar pentru Programul Rabla Plus, bugetul e de 1 miliard de lei.
„Programul Rabla Plus are, în 2024, un buget record, de 1 miliard de lei. Acest lucru subliniază că acordăm o importanţă deosebită finanţării de autoturisme prietenoase cu mediul, fie că discutăm despre autoturisme electrice sau de autoturismele plug-in hibrid”, a transmis ministrul Mediului într-un comunicat.
Potrivit documentului, programele Rabla Clasic și Rabla Plus se vor desfăşura în etape, în limita bugetelor alocate.
Rabla Clasic
În programul Rabla Clasic, prima de casare se menţine la 7.000 lei, respectiv 10.000 lei în cazul predării a două autovehicule uzate. De asemenea, se pot acorda, pe lângă prima de casare, ecobonusuri cu valori de 1.500 sau 3.000 de lei, în funcție de caracteristicile tehnice ale vehiculului.
Instituţiile publice şi unităţile administrativ-teritoriale pot beneficia de prima de casare în valoare de 7.000 lei la cumpărarea unui autovehicul nou, fără a fi obligate să caseze un autovehicul uzat.
În situaţia în care optează pentru achiziţionarea unui autovehicul nou în schimbul casării a două autovehicule uzate, instituţiile publice şi unităţile administrativ-teritoriale vor beneficia de prima de casare de 10.000 lei, mai prezizează Ministerul Mediului.
Programul Rabla Clasic se desfășoară în două sesiuni:
Sesiunea 19 martie – 19 aprilie 2024:
- Persoane juridice – 60 de milioane de lei;
- UAT-uri şi instituţii publice – 60 de milioane de lei;
Sesiunea 19 martie – 25 noiembrie 2024:
- Persoane fizice – 180 de milioane de lei.
Rabla Plus
Programul Rabla Plus, destinat cumpărării de mașini electrice și hibrid, primește un buget de peste trei ori mai mare decât cel al Rabla Clasic.
În cadrul Programului Rabla Plus, solicitantul primește un ecotichet la cumpărarea unui autovehicul nou în schimbul predării spre casare a cel puţin unui autovehicul uzat. Se pot preda spre casare maximum două autovehicule uzate.
Valoarea ecotichetului, indiferent de numărul de autovehicule uzate predate spre casare este de 13.ooo respectiv 25.500, în funcție de anumite caracteristici tehnice ale vehiculului.
Ecotichetul se acordă pentru achiziţionarea unui autovehicul electric a cărui valoare nu depăşeşte suma de 70.000 euro, cu TVA inclus.
Instituţiile publice şi unităţile administrativ-teritoriale beneficiază de ecotichet în valoare de 120.000 lei la cumpărarea unui autovehicul nou, fără a fi obligate să predea spre casare un autovehicul uzat.
Programul Rabla Plus se desfășoară în două sesiuni:
Etapa I: 19 martie – 19 aprilie 2024
- Persoane juridice – 140 de milioane de lei;
- UAT-uri şi instituţii publice – 140 de milioane de lei.
Etapa I: 19 martie – 18 august 2024: persoane fizice – 420 de milioane de lei.
Etapa a II-a: 19 august – 19 septembrie 2024
- Persoane juridice – 60 de milioane de lei;
- UAT-uri şi instituţii publice – 60 de milioane de lei.
Etapa a II-a: 19 august – 25 noiembrie 2024
- Persoane fizice – 180 de milioane de lei.
Subvențiile pentru Rabla Plus, înjumătățite
Față de programul Rabla Plus din 2023, în 2024 subvențiile au scăzut la jumătate însă ministrul Mediului, Mircea Fechet, crede că apetitul pentru maşini electrice va rămâne la fel de mare ca în trecut.
„Eu cred că 5.000 de euro pentru un autoturism care de multe ori nu depăşeşte 25.000 de euro că e o sumă binevenită şi cred că e o sumă care ar putea să determine o persoană să achiziţioneze un autoturism electric în detrimentul unui autoturism cu combustie internă”, a spus ministrul, transmite News.ro.
Ministrul Mediului a spus de asemenea, că în timp, tot mai mulți bani vor fi luați de la bugetul Rabla Clasic, care stimulează înoirea parcului auto cu mașini pe combustie, și vor fi direcționați către Rabla Plus, destinat cumpărării de mașini electrice și hibrid.
„Vom lua banii de la Rabla Clasic, adică de la motoarele diesel, pe benzină sau pe alte tipuri de combustie convenţională şi vom muta aceşti bani către Rabla Plus. Este ceea ce s-a întâmplat şi anul acesta, este ceea ce o să se întâmple şi în viitor. Trebuie să înţelegem că, peste câţiva ani această diminuare într-o parte şi majorare în cealaltă va însemna că vom finanţa la un moment dat doar autoturisme prietenoase cu mediul”, a explicat ministrul Mediului.