Linkuri accesibilitate

Ești tentat să-ți cumperi o mașină electrică în 2024? Ce trebuie să știi și la ce să fii atent


Adrian Mitrea, jurnalist auto 0-100.ro, spune că 2024 va aduce o creștere a vânzărilor de mașini electrice și la extinderea rețelei de încărcare.
Adrian Mitrea, jurnalist auto 0-100.ro, spune că 2024 va aduce o creștere a vânzărilor de mașini electrice și la extinderea rețelei de încărcare.

Vânzările de mașini electrice în România au luat avânt în 2023, comparativ cu 2022, potrivit primelor estimări ale specialiștilor. Ce urmează în 2024? Merită sau nu să cumperi o mașină electrică?

În primele 11 luni ale anului 2023, vânzările de mașini electrice în România au crescut cu peste 50% față de aceeași perioadă a lui 2022.

Aproape 70% din piață este deținută de modelul low-cost Dacia Spring și de Tesla.

România are peste 40.000 de mașini electrice pe străzi, cu 60% mai multe decât acum un an, potrivit unei analize Lektri.co din decembrie 2023.

Dacă 2023 a arătat un mare apetit pentru cumpărarea de mașini electrice, cum va arăta anul 2024?

Europa Liberă a discutat, la #10întrebări, cu Adrian Mitrea, jurnalist auto la 0-100.ro despre tendințele de pe piața românească a mașinilor electrice

L-am întrebat cât de extinsă este rețeaua stațiilor de încărcare, cât costă o mașină electrică în comparație cu una pe combustie și cum s-a îmbunătățit autonomia vehiculelor electrice.

Principalele idei ale interviului:

  • în 2024, cererea pentru mașini electrice va fi mai mare decât în 2023;
  • autonomia mașinilor electrice s-a dublat în ultimii trei ani, iar rețeaua stațiilor de încărcare crește în ritm cu vânzările de mașini;
  • marile companii de energie văd deja în dezvoltarea rețelei de stații o oportunitate de afaceri;
  • prețurile mașinilor electrice sunt pe o pantă descendentă și sunt comparabile cu cele ale mașinilor pe combustie;
  • mașinile electrice chinezești vor pătrunde mai puternic pe piața românească;
Unul dintre motivele reticenței românilor față de cumpărarea unei mașini electrice este lipsa unei rețele suficiente de stații de încărcare. Specialiștii spun că rețeaua din România este la un nivel rezonabil.
Unul dintre motivele reticenței românilor față de cumpărarea unei mașini electrice este lipsa unei rețele suficiente de stații de încărcare. Specialiștii spun că rețeaua din România este la un nivel rezonabil.

1. Europa Liberă: Care au fost evoluțiile importante în România pe piața mașinilor electrice în 2023?

Adrian Mitrea: România e foarte bine aliniată la restul pieței europene, cam ce se întâmplă în toată Europa se întâmplă și în România. Inclusiv în privința numărului de mașini electrice care intră într-un an pe piață, ca procent.

Am mai observat în 2023 prezența tot mai mare a mărcilor auto din China sau a mărcilor auto europene deținute de producători chinezi. Avem inclusiv în România un new entry, o marcă nouă intrată deja în 2022.

Am avut alte vreo cinci mărci chinezești intrate și mă aștept ca în 2024 tendința asta să continue. Deja, producătorii auto din China încep să aibă un cuvânt destul de greu de spus pe piața auto europeană.

2. Europa Liberă: Dar care e „secretul” producătorilor chinezi?

Adrian Mitrea: Piața auto din China este cea mai mare piață auto din lume. Dacă ești o marcă locală cum este BYD și vii cu niște automobile acceptabile sau mai mult decât acceptabile, automat clienții te vor îmbrățișa.

La fel cum se întâmplă și în România, cu Dacia. Dacia este în România o marcă mai mult decât acceptabilă și are o cotă de piață, istoric vorbind, de vreo 30%. Skoda, în Cehia, în piața locală se vinde foarte bine, și tot așa.

Asta se întâmplă și în China, în momentul în care au apărut niște mașini mai „răsărite”, iar astea sunt BYD, automat clienții au început să cumpere marca respectivă. Deloc de neglijat ceea ce vine de acolo (China n.red).

3. Europa Liberă: Își permit românii mașinile electrice. Daca da, sunt dispuși să le cumpere?

Adrian Mitrea: Categoria celor care doresc acest tip de vehicule nu s-a epuizat. Sunt acei oameni numiți early adopters, care adoptă încă de la început o tehnologie. Bazinul de clienți care își permit o mașină electrică și și-o doresc nu s-a epuizat încă.

Inclusiv programele guvernamentale de tip Rabla Plus ne arată acest lucru. Întotdeauna fondurile s-au epuizat foarte, foarte rapid, astfel că mă aștept ca și în 2024 cererea pentru mașini electrice să fie în continuare mare, chiar dacă s-a anunțat pentru anul acesta o schimbare importantă a eco-bonusului.

Prima pentru achiziția unei mașini electrice nu mai este de 10.000 euro, ci de aproximativ 5.000 euro, deci scade la jumătate. Dar va ajunge la mai mulți oameni și probabil că și dealerii și producătorii de mașini vor ajusta un pic prețurile în minus, astfel încât să compenseze această scăderea a eco-bonusului.

Deci, da, avem, se pare, bani să ne cumpărăm mașini electrice, sau cel puțin cei care vor au și banii pentru asta.

4. Europa Liberă: Prețul era anul trecut, potrivit cercetărilor de piață, unul dintre factorii cei mai importanți care îi împiedicau pe unii români să cumpere o mașină electrică? Se schimbă ceva în 2024?

Adrian Mitrea: Prețurile sunt într-o evoluție descendentă deja de mai mulți ani. Sau, mașinile electrice și-au păstrat prețul, dar au venit cu specificații mult mai bune. În cazul acestora, prețurile s-au menținut, dar tehnologia a avansat.

S-au urnit în momentul ăsta aproape toate mecanismele care să ușureze achiziția, să aducă prețul mai aproape de ceea ce înseamnă o mașină pe combustie, să nu mai existe acel dezechilibru.

Sunt companii de finanțare care oferă dobânzi mai bune pentru mașini electrice, astfel încât la finalul unui contract de leasing sau de creditare ajungi cam la același cost cu o mașină pe benzină sau diesel. Asta chiar dacă la preț de listă, acea mașină ar fi fost poate cu 3 - 5.000 euro mai ieftină.

5. Europa Liberă: S-a îmbunătățit autonomia mașinilor electrice, căci și acesta era considerat un dezavantaj?

Adrian Mitrea: Autonomia mașinilor electrice s-a dublat în decurs de trei ani. Mai este încă mult loc de creștere pe partea asta legată de autonomie. Deja mașinile disponibile în 2024 spre cumpărare au autonomii reale de cel puțin 250-300 km, minimum, și se termină undeva pe la vreo 500-600 km autonomie reală.

Așadar, în următorii 3-4-5 ani de zile e foarte posibil să adăugăm încă vreo 200 km la cifrele privind autonomia.

Undeva în jur de 2026-2027, ca specificații, mașinile electrice vor ajunge pe paritate cu mașinile pe combustie pe care încearcă să le înlocuiască.

6. Europa Liberă: Mai rămâne chestiunea infrastructurii, esențială în decizia de a cumpăra sau nu o mașină electrică. Cum arată rețeaua națională de stații de încărcare?

Adrian Mitrea: Avem o mare problemă: nu există un sistem național de raportare a stațiilor de încărcare. Știm că am depășit cu mult numărul de 1.000 de locații, ceea ce per locație înseamnă uneori chiar și 7-8-10 puncte de încărcare. Suntem la peste 1.000 de amplasamente care au două, trei, patru sau mai multe puncte de încărcare.

Până acum, dezvoltarea infrastructurii pentru mașini electrice ține destul de bine pasul cu vânzarea de mașini efectivă. Eu fiind un utilizator de mașină electrică deja din 2018, în toți anii ăștia, probabil că de maximum trei-patru ori s-a întâmplat să fie nevoie să aștept după cineva să încarce ca să încarc și eu.

Nu cred că numărul de stații și calitatea infrastructurii sunt probleme în acest moment.

7. Europa Liberă: Cum vezi dezvoltarea rețelei în 2024?

Adrian Mitrea: Pentru parcul de mașini electrice, numărul stațiilor de încărcare este unul rezonabil și va crește.

Deja mari companii au început să vadă că este și asta o linie de business. Pe 3 ianuarie, grupul OMV Petrom a anunțat că a cumpărat cea mai mare rețea de încărcare pentru mașini electrice din România, Renovatio.

Deci dacă un grup precum OMV Petrom, care știm că își câștigă banii din energie în general și din petrol în special, începe să investească în zona asta de încărcare pentru mașini electrice, înseamnă că a început să fie un business bun.

Mai sunt jucători foarte importanți în România, precum Eldrive România, Enel X, Plug Point. Toate aceste companii fac infrastructură pentru mașini electrice și este clar că nu se vor opri aici.

8. Europa Liberă: Un impediment la încărcarea mașinilor electrice era partea tehnică, o diversitate de cabluri și conectori, fiecare producător cu conectorii lui, care restricționau accesul la unele stații de încărcare. S-a ameliorat în vreun fel situația, se merge către o standardizare?

Adrian Mitrea: Sunt în momentul ăsta două standarde mari și late în Europa: mufa Type 2 pentru încărcare semi-rapidă, pe care o are orice mașină comercializată în Europa, inclusiv Tesla. Și mai există conectorul numit CCS (Combined Charging System), sistemul de încărcare combinat.

Toate mașinile care se vând în Europa au acest conector care este practic doi-în-unu – același port de încărcare are funcție dublă.

La nivel de standardizare a conectorilor suntem destul de bine. Puteam fi și mai bine, să avem un singur tip de mufă și gata, dar industria auto nu este acolo.

Specialiștii spun că gradul de standardizare a stațiilor de încărcare și a cablurilor necesare s-a îmbunătățit. Se folosesc pe scară largă doar două tipuri de conectori.
Specialiștii spun că gradul de standardizare a stațiilor de încărcare și a cablurilor necesare s-a îmbunătățit. Se folosesc pe scară largă doar două tipuri de conectori.

9. Europa Liberă: Unii utilizatori de mașini electrice s-au plâns anul trecut că trebuie să își instaleze mai multe aplicații, mai multe sisteme de plată, să aibă mai multe carduri, pentru a avea acces la toate stațiile de încărcare. Afectează această diversitate utilizatorul de mașină electrică?

Adrian Mitrea: Aici este un adevărat univers, dar și la benzinării este un univers. Pentru că dacă ești clientul OMV Petrom și ai un card de companie de alimentare nu o să poți să folosești cardul ăla și la Lukoil sau la Mol.

La fel, dacă ești un client Mol sau Lukoil, n-o să poți să alimentezi cu cardul de combustibil Lukoil sau Mol, de la OMV sau de la Rompetrol. Deci este cumva normal ca fiecare furnizor să aibă sistemul lui de plată și aplicația lui și cardul lui.

Există și sisteme agregatoare, care au mai multe stații din mai multe rețele, unde poți folosi o singură metodă de plată la mai mulți furnizori. Însă acolo se aplică un tarif de roaming și de cele mai multe ori n-o să-ți convină să plătești în plus încă un leu pentru fiecare kilowatt-oră pe care îl bagi în mașină, doar ca să folosești o singură metodă de plată.

Și îți va conveni să ai două-trei aplicații în telefon, două-trei carduri cu tine, astfel încât să poți să alimentezi. Sunt zeci de furnizori de servicii de încărcare, dar nu trebuie să alimentezi de la toți. În principiu, cu doi sau trei furnizori îți poți să-ți faci treaba în România foarte bine.

10. Europa Liberă: La final, la ce să se uite un potențial cumpărător în 2024 dacă vrea să își cumpere o mașină electrică?

Adrian Mitrea: Singurul element care poate să facă diferența între a avea sau a nu avea o mașină electrică, ține de posibilitatea de a o încărca când vrei, cât vrei. Ce înseamnă asta?

Dacă stai la casă și ai posibilitatea să-ți încarci mașina în curte, dacă stai într-un complex de blocuri rezidențial cu stație de încărcare sau dacă ai un loc de muncă stabil și ai posibilitatea să-ți încarci mașina, atunci mașina electrică ar trebui să fie alegerea numărul unu.

Dar dacă nu te poți încadra în acest scenariu și nu există nicio șansă ca să se întâmple în viitorul apropiat, atunci cel mai bine ar fi să te orientezi către altceva, fie poate o mașină hibrid, fie o mașină pe combustie.

Această posibilitate de încărcare comodă face diferența în decizia de cumpărare a unei mașini electrice. Prețurile s-au normalizat cât de cât. Deja la aceeași bani, ai opțiunea de a alege o mașină pe combustie, una hibrid sau una electrică, cu diferențe foarte mici de preț între ele.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG