Linkuri accesibilitate

Ministerul Culturii anulează proiectarea a două filme rusești de propagandă, după un articol al Europei Libere


Ministra Culturii, Raluca Turcan, a decis rezilierea contractului cu Centrul rus după dezvăluirile Europei Libere.
Ministra Culturii, Raluca Turcan, a decis rezilierea contractului cu Centrul rus după dezvăluirile Europei Libere.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunțat miercuri că Arhiva Națională de Film reziliază contractele prin care două filme rusești urmau să fie prezentate în două cinematografe de stat din București. Filmele sunt considerate propagandă soft de către experți.

Arhiva Națională de Filme reziliază contractul pentru difuzarea a două filme considerate propagandă rusă și care urmau să fie proiectate la Cinema Eforie și Cinema Union, a anunțat ministrul român al Culturii.

„Este inacceptabil ca astfel de producții cinematografice, vădit propagandistice, finanțate de statul rus, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, să beneficieze de spații de difuzare în cinematografe publice”, a declarat Raluca Turcan.

Reacția ministrului a venit după ce Europa Liberă a scris despre faptul că Centrul Rus - o instituție care promovează cultura rusă în România - a anunțat un proiect dedicat Zilei Cosmonauticii prin care îi invita pe români la vizionarea unor filme.

Două dintre ele - „Provocarea” (2023) și „Vremea celor dintâi” (2017) - urmau a fi proiectate la Cinema Eforie și Cinema Union pe 19 și 24 aprilie.

Ambele sunt considerate de către experți ca filme de propagandă rusă.

Specialistul în dezinformare și propagandă, Andrei Tiut, de la think tankul Global Focus Center spune că glorificarea realizărilor rusești și sovietice în ceea ce privește explorarea spațiului face parte din propaganda de stat a Rusiei contemporane.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, directoarea Arhivei Naționale de Film spunea că a fost de acord cu încheierea contractelor de închiriere ale sălilor „din poziția de neutralitate”.

„Nu ne angajăm în discursuri politice, rolul nostru este să acordăm egalitate de tratament și egalitate de șanse, la fel, din perspectiva aceasta a accesului egal la cultură, fără să discriminam pe nimeni în raport de contexte politice actuale sau viitoare”, a declarat Roxana Garet.

Provocarea (The Challenge) este primul film din istoria cinematografului profesionist care ar fi fost turnat în spațiu. Aceasta este prima colaborare între agenția spațială rusă Roscosmos și postul public de televiziune Pervîi Kanal (Primul Canal).

Filmările ar fi avut loc în 2021 la bordul Stației Spațiale Internaționale și au avut-o pe actrița Iulia Peresild în rolul unui chirurg trimis în spațiu pentru a ajuta un cosmonaut rănit.

La doar câteva luni după încheierea filmărilor pe ISS, Rusia a invadat Ucraina și a anunțat ulterior, în iulie 2022, că intenționează ca după 2024 să părăsească stația spațială pe care o operează în parteneriat cu agenția americană NASA.

Vremea celor dintâi este cel de-al doilea film care urma a fi difuzat la un cinematograf din subordinea Ministerului român al Culturii.

Și această producție marșează pe excepționalismul poporului rus care a făcut primul zbor în cosmos.

Spre deosebire de primul, acesta nu este la prima difuzare la Cinema Eforie. A mai fost proiectat înainte de începerea războiului din Ucraina, pe 25 octombrie 2018, cu ocazia „Săptămânii filmului rus”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG