Linkuri accesibilitate

Adjunctul secretarului de stat american pentru afaceri europene, James C. O’Brien: România trebuie să înțeleagă bine riscurile existente


Adjunctul secretarului de stat Antony Blinken a explicat la o întâlnire cu reprezentanții presei din România că Statele Unite cooperează cu Armata Română pentru monitorizarea spațiului național din aer, atât pe mare, cât și pe uscat, dar România trebuie să înțeleagă bine riscurile existente.

Statele Unite lucrează cu România pentru a face față amenințărilor reprezentate de drone, cele hibride și cibernetice, a declarat adjunctul secretarului de stat american pentru afaceri europene, James C. O’Brien.

Adjunctul secretarului de stat Antony Blinken a explicat la o întâlnire cu reprezentanții presei din România că Statele Unite cooperează cu Armata Română pentru monitorizarea spațiului național din aer, atât pe mare, cât și pe uscat.

Oficialul american, care se află în turneu european, a declarat că în acest moment, România are pus la punct un plan pentru amenințările existente, iar dacă situația va evolua, „ne vom asigura că vom continua să lucrăm împreună”.

„Cel mai important lucru pentru România este să aibă o bună înțelegere în privința riscurilor existente. Cumunicăm constant. Rusia a spus clar că nu are de gând să atace teritoriul NATO. Deci, asta stabilește linia de bază. Apoi, lucrăm cu România în ceea ce privește amenințările, inclusiv cele de natură cibernetică, hibride, amenințarea dronelor, așa cum s-a întâmplat de două ori în ultimul an. Acest lucru implică atât conștientizarea amenințării, cât și capacitatea de a opri o dronă dacă aceasta ajunge în România”, a spus adjunctul secretarului de stat american pentru afaceri europene, James C. O’Brien.

El a adăugat că siguranța României depinde inclusiv de cât de bine poate Ucraina să țină departe Armata Rusă.

„Cu cât Ucraina poate să țină piept Rusiei şi să ţină Rusia ocupată astfel încât aceasta să se retragă, cu atât mai sigură va fi România. Cooperarea noastră cu România constă în a ne asigura că lupta nu se poate extinde şi că România îşi poate apăra bine populația și teritoriul împotriva oricărui risc ca această bătălie să vină în direcţia sa. Dar acum lupta se dă în Ucraina şi, de aceea, ajutorul pe care România l-a oferit Ucrainei este esential nu numai pentru poporul ucrainean, ci ajută şi România să fie mai sigură”, a completat oficialul american.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG