Maria Eismont a declarat reporterilor, citată de Reuters, că condițiile transferului echivalează cu o tortură pentru Kara-Murza, 42 de ani, care suferă de o afecțiune gravă a nervilor.
De obicei, condamnații sunt mutați pe distanțe mai mari prin mai multe opriri la închisori de pe drum.
Eismont a spus că transferul lui Kara-Murza de la Omsk la Moscova ar putea dura cel puțin trei săptămâni, timp în care nu va avea niciun contact cu familia sau cu avocații săi.
Presa rusească a scris că Curtea Supremă a ordonat ca Kara-Murza să fie adus la Moscova pentru apel pe motiv că audierea ar implica secrete de stat și nu poate fi făcută prin legătură video de la închisoarea din Siberia.
Kara-Murza, care are cetățenie rusă și britanică, a condamnat războiul Rusiei în Ucraina și a făcut lobby pentru sancțiuni occidentale împotriva Moscovei.
El a fost condamnat anul trecut în ceea ce chiar el a numit un proces-spectacol instrumentat pe modelul stalinist al anilor '30. În declarația făcută în fața tribunalului care avea să-l condamne, Vladimir Kara-Murza a spus că procesul său amintește de procesele-spectacol din Uniunea Sovietică în anii 1930.
„Am fost surprins de gradul în care procesul meu, în secretomania sa și în disprețul față de normele legale, a depășit chiar și «procesele» dizidenților sovietici din anii '60 și '70. Și asta fără să vorbim de duritatea pedepsei cerute de acuzare (25 de ani - n.r.) sau de discuția despre «dușmanii statului». În acest sens, am mers mai departe de anii 1970, până în anii 1930. Ca istoric, e ceva ce mă pune pe gânduri”, a spus Kara-Murza.
„Știu că va veni o zi când întunericul care a cuprins țara noastră se va risipi. Când negrul va fi numit negru și albul se va numi alb, când, inclusiv oficial, doi înmulțit cu doi va fi patru, când războiul va fi numit război (aluzie la faptul că invazia rusească în Ucraina a fost numită mai mult de un an „operațiune specială” - n.r.), iar un uzurpator va fi numit uzurpator”, a spus Kara-Murza în declarația sa.
Soția sa, Eugenia, cu care are trei copii, și-a exprimat teama că și soțul ei ar putea muri în închisoare, după ce Alexei Navalnîi, cea mai cunoscută figură a opoziției din Rusia, a murit în condiții nici acum elucidate într-o colonie penală arctică, în februarie anul acesta.
Autoritățile ruse l-au reținut pe Kara-Murza în aprilie 2022 și l-au acuzat de trădare, din cauza comentariilor critice despre invadarea Ucrainei de către Rusia.
Kara-Murza era la acea vreme printre ultimii opozanți ai Kremlinului încă în libertate, fără a fi în exil.
Vechi politician de opoziție. Kara-Murza a fost condamnat pe 17 aprilie 2023 de un tribunal din Moscova la 25 de ani de închisoare pentru trădare, pentru că a criticat invazia rusească în Ucraina.
După pronunțarea sentinței, Kara-Murza, despre care reporterii prezenți au relatat că a stat aproape nemișcat într-o cușcă de sticlă în sala de judecată în timp ce-l asculta pe judecător, a strigat „Rusia va fi liberă”, un slogan al opoziției.
Istoria lui Vladimir Kara-Murza, 42 de ani, este una tumultoasă.
Activ în politică încă din adolescență, el este victimă a trei tentative de otrăvire de serviciile secrete ale lui Vladimir Putin, cunoscut ca militant anti-Kremlin și anticorupție cu legături strânse în politica americană.
Condamnarea lui nu este o surpriză, data fiind istoria de anihilare a oricărei opoziții din Rusia lui Putin.
Cine este Vladimir Kara-Murza
Politician, autor și istoric, Kara-Murza face politică în Rusia de peste 20 de ani, mereu în opoziție față de liderul autoritar de la Kremlin, Vladimir Putin.
Între 2000 (când avea 19 ani) și 2003 a fost consilier al liderului opoziției Boris Nemțov, iar în 2003 a candidat pentru un loc în Duma de Stat.
Între 2004 și 2012, Kara-Murza a condus biroul de la Washington al televiziunii ruse independente RTVI.
Numele lui Vladimir Kara-Murza este stâns legat de adoptarea în SUA, și apoi și în alte țări, a legislației cunoscute ca Magnițki Act, după numele avocatului anticorupție Serghei Magnițki, mort în închisoare în Rusia.
În 2012, a devenit consilier al Institutului pentru Rusia Modernă cu sediul la New York, iar în 2014, a acceptat rolul de coordonator al mișcării politice Open Russia, înființate de Mihail Hodorkovski.
După 2014, Kara-Murza s-a aflat frecvent în Rusia, dar și în SUA, unde trăiesc soția și cei trei copii ai săi.
În 2015 și 2017, Kara-Murza a fost victima unor tentativă de otrăvire în Rusia, asociate de o investigație Bellingcat Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB).
Critic al războiului împotriva Ucrainei, Kara-Murza a fost reținut în aprilie 2022, la Moscova, după ce se întorsese dintr-o călătorie în străinătate.
Kara-Murza, a fost reținut în aprilie 2022 după ce s-a întors în Rusia din străinătate, este ultimul dintr-un șir de politicieni de opoziție, jurnaliști și activiști arestați și urmăriți penal pe fondul unei represiuni în creștere asupra societății civile.
Procurorii l-au acuzat inițial de nesupunere față de ordinele date de un ofițer de poliție, dar, ulterior, au adăugat o nouă acuzație: discreditarea armatei ruse. Această încadrare a început să fie folosită în Rusia după invadarea Ucrainei împotriva celor care exprimau opinii contrare celor promovate de Kremlin.
Autoritățile rusești au mers chiar mai departe, iar rușii au putut fi pedepsiți inclusiv care numeau război invadarea Ucrainei, despre care autoritățile de la Moscova au susținut mai bine de doi ani că reprezintă o „operațiune specială” de denazificare a Ucrainei.
Înainte de a fi arestat, într-o vizită în străinătate, Kara-Murza criticase războiul.
El a declarat pe 10 aprilie 2023 instanței că este mândru de ceea ce a făcut, că crede în toate declarațiile făcute, inclusiv despre războiul împotriva Ucrainei și că nu are niciun regret. De asemenea, el a refuzat să ceară să fie achitat.
„Desigur, criminalul trebuie să se pocăiască de faptele sale. Sunt în închisoare pentru opiniile mele politice. Pentru că am vorbit împotriva războiului din Ucraina. După mulți ani de luptă împotriva dictaturii lui Vladimir Putin”, a spus el.
„Nu numai că nu mă pocăiesc de nimic din toate acestea, dar sunt mândru de asta”, a mai spus Vladimir Kara-Murza în ultima declarație susținută în față judecătorului care l-a condamnat.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.