Linkuri accesibilitate

Relații economice Belgrad-Beijing: datoria Serbiei către China a crescut de 15 ori într-un deceniu


Declarația privind parteneriatul strategic dintre Serbia și China a fost semnată în 2016, iar șapte ani mai târziu a fost semnat și Acordul de Liber Schimb între cele două țări, pe care oficialii sârbi l-au descris drept un eveniment de „importanță istorică”.

Ministrul sârb Comerțului Intern și Exterior, Tomislav Momirovici, declara pe 30 aprilie 2024 că, după investiția de 5,5 miliarde de dolari în economie în perioada 2014-2023, China este printre cei mai mari investitori ai țării.

China este al doilea cel mai important partener de comerț exterior al Serbiei, potrivit ministrului sârb, care a menționat că schimbul de bunuri cu această țară a fost anul trecut de 6,1 miliarde de euro.

Pentru Serbia, China este a șaptea piață de export (4% din totalul exporturilor).

În zona infrastructurii și energiei, cele mai semnificative proiecte comune sunt:

  • construcția „Podului Pupin” din Belgrad,
  • secțiunea de autostradă „Miloš veliki” (de la Belgrad spre sudul țării),
  • reconstrucția centralei termice „Kostolac”.

De asemenea, China finanțează și construiește prin companiile sale calea ferată dintre Belgrad și Budapesta, Ungaria.

Inaugurarea Podului „Mihajlo Pupin” peste Dunăre, decembrie 2014.
Inaugurarea Podului „Mihajlo Pupin” peste Dunăre, decembrie 2014.

În același timp, împrumuturile Serbiei de la China sunt în creștere. Majoritatea banilor sunt împrumutați pentru proiecte de infrastructură, drumuri, poduri și căi ferate, în mare parte de la China EXIM Bank. Aceasta este printre cei mai mari cinci creditori ai Serbiei.

Datele Băncii Naționale a Serbiei arată că datoria Serbiei față de China a crescut de 15 ori față de față de acum zece ani – de la 300 milioane de euro în 2013 la peste 4,65 miliarde de euro în prezent.

Autoritățile de la Belgrad au justificat împrumuturile din China în favoarea celor de la instituțiile Uniunii Europene, spunând că împrumuturile chineze sunt mai rapide și mai ușoare, atunci când vine vorba de proceduri.

Finanțarea cu bani de la UE ar trebui să urmeze proceduri europene, care includ transparență și licitație. Toate proiectele de infrastructură ale Serbiei și Chinei au fost contractate fără licitație, prin negociere directă a guvernului.

XS
SM
MD
LG