Linkuri accesibilitate

Investigație Recorder. Averea și relațiile primarului PNL al Sinaiei, Vlad Oprea


Vlad Oprea, primarul orașului Sinaia.
Vlad Oprea, primarul orașului Sinaia.

O investigație publicată de Recorder afirmă că primarul liberal al stațiunii Sinaia, Vlad Oprea, ar dispune de o avere impresionantă, face investiții imobiliare de lux în Franța în numele unui grup de investitori.


Investigația Recorder, intitulată Cartelul din Carpați, identifică în stațiunea Sinaia un bărbat, Beniamin Gonț, care, deși gestionează doar câteva afaceri modeste, figurează ca proprietar al unui castel din Franța. Conform presei franceze, castelul urmează să fie transformat într-un hotel de lux, printr-o investiție masivă a unui grup de investitori români.

Investigația Recorder prezintă dovezi care arată că liderul acestui grup de investitori, și cel care controlează procesul de renovare al castelului, e de fapt Vlad Oprea, primarul liberal al Sinaiei.

Jurnaliștii Recorder susțin că Beniamin Gonț nu e decât un intermediar de încredere al primarului, cu care are o relație veche și strânsă.

Pe parcursul investigației, Recorder a identificat că Vlad Oprea se bucură de sprijinul unor figuri de vârf din Partidul Național Liberal (PNL) și beneficiază de o avere considerabilă.

Astfel firma Privacons SRL, deținută în acte de mama sa octogenară, a încasat sute de mii de euronde la diverși oameni de afaceri care aveau legături cu primăria condusă de Oprea.

De asemenea, mai multe investiții importante din stațiune sunt înregistrate pe numele lui Beniamin Gonț sau al fraților săi, iar rudele primarului Oprea ocupă poziții cheie în administrația locală.

De asemenea, un martor relatează pentru Recorder modul în care licitațiile primăriei Sinaia erau manipulate și cum i s-a propus să preia formal afaceri care aparțineau de fapt lui Vlad Oprea.

Edilul are o relație strânsă de prietenie cu Lucian Bode, fost ministru de Interne și actual secretar general al PNL. De asemenea, Nicolae Ciucă, Rareș Bogdan și chiar președintele Klaus Iohannis au participat în ultimii ani la evenimente pe care liberalii le-au organizat la Sinaia, unde s-au pozat cu primarul Oprea și i-au lăudat activitatea.

Jurnaliștii Recorder mai spun că Vlad Oprea și-a construit recent o vilă imensă, de 1.000 mp în Sinaia, într-o zonă protejată, lângă câteva dintre clădirile emblematice ale orașului, cum ar fi Cazinoul, hotelul Palace și Mănăstirea Sinaia.

Deși proprietatea e înregistrată pe numele firmei Privacons, deținută oficial de mama primarului, se știe că er locuită de Vlad Oprea. Primăria Sinaia a lărgit și asfaltat poteca către pădurea unde se afla vila, oferindu-i astfel primarului un acces privat exclusiv.

De asemenea, mai susține investigația, Vlad Oprea l-ar fi ajutat pe Lucian Bode să își construiască o vilă de vacanță la Sinaia, trecută pe numele fiului liderului PNL. Terenul pe care s-a ridicat această construcție arm fi fost cumpărat de Lucian Bode de la sora primarului Oprea, la un preț care ar fi fost mult sub cel al zonei.

Lucian Bode a negat că vila de vacanță ar fi un favor făcut de primarul Oprea, dar a evitat să lămurească situația terenului cumpărat de la sora primarului și alegerea unui constructor apropiat de acesta, mai arată investigația.

Primarul Vlad Oprea a refuzat să dea explicații legate de informațiile prezentate în investigație, precizează jurnaliștii Recorder.

În urmă cu o săptămână, Vlad Oprea și-a lansat candidatura pentru un nou mandat în prezența a doi dintre liderii PNL: Lucian Bode și Rareș Bogdan.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG