Administrația de la Washington spune că majorarea taxelor se impune din cauza „riscurilor inacceptabile” pe care practicile comerciale chinezești „neloiale” le aduc securității economice a SUA.
Taxele vamale impuse de SUA pentru mașinile electrice importate din China cresc de la 25% la 100%, pentru bateriile litiu-ion EV și alte componente ale bateriilor taxele cresc de la 7,5% la 25%.
De asemenea, pentru celulele fotovoltaice folosite la panourile solare, taxele cresc de la de la 25% la 50%. De asemenea, taxele vamale pentru anumite minerale vor fi majorate de la zero la 25%.
Alte taxe vor fi impuse în 2025 și 2026 pentru semiconductori, de la 25% la 50%. O creștere a taxelor pentru importul unor produse din oțel și aluminiu va intra în vigoare în acest an, a mai anunțat Casa Albă.
Noile măsuri vor afecta importuri din China care în prezent înseamnă 18 miliarde de dolari, incluzând oțel și aluminiu, semiconductori, baterii, minerale critice, celule fotovoltaice și macarale, a explicat Casa Albă.
În relația cu China, Statele Unite au importat în 2023 bunuri în valoare de 427 de miliarde de dolari în 2023 și au exportat în valoare 148 de miliarde de dolari, potrivit datelor oficiale.
„China folosește același manual pe care l-a avut înainte pentru a-și alimenta propria creștere în detrimentul altora, continuând să investească, în ciuda excesului de capacitate chineză și a inundării piețelor globale cu exporturi care sunt subevaluate din cauza practicilor neloiale”, a declarat consilierul economic național al Casei Albe, Lael Brainard.
Cu toate că măsurile protecționiste ale SUA în relația cu China au fost inițiate de Donald Trump, administrația de la Washington susține că măsurile fostului președinte, contracandidatul lui Biden la alegerile din noiembrie, nu sunt suficiente.
Acele măsuri, a transmis Casa Albă, nu au dus la creșterea exporturilor americane și nu au stimulat locurile de muncă din industrie, așa cum a promis Donald Trump.
Oficialii administrației SUA spun că măsurile anunțate de președintele Joe Biden sunt „atent direcționate” și vin la pachet cu un program de investiții interne.
Potrivit The Guardian, surse de la Casa Albă au declarat că scopul nu este de a escalada tensiunile comerciale cu Beijingul, ci de a ajuta sectoare ale economiei americane în care au scăzut investițiile și numărul locurilor de muncă.
Analiștii avertizează că barierele vamale impuse Chinei ar putea crește costurile pentru vehiculele electrice în general și vor afecta obiectivele climatice ale administrației Biden
În același timp, măsurile protecționiste anunțate de președinte răspund unor dezbateri politice intense. Unii parlamentari SUA au cerut creșteri majore ale tarifelor pentru vehiculele din China, chiar dacă volumul importurilor este deocamdată relativ mic.
În plus, în discuțiile din Congres s-a pus frecvent problema riscului pe care vehiculele chinezești l-ar reprezenta pentru datele personale ale americanilor.
Observatorii economici sunt de părere că măsurile anunțate de administrația de la Washington fac parte din eforturile SUA de a nu pierde în favoarea Chinei supremația producției de bunuri din domeniul energiei verzi: mașini electrice, baterii, energie solară.
La rândul ei, China încearcă să pătrundă pe piețele occidentale cu tehnologiile sale verzi, cum ar fi mașini electrice și baterii. În turneul său european recent, președintele chinez Xi Jinping a anunțat investiții semnificative în construirea unor fabrici de mașini electrice și baterii în Ungaria, țară membră UE.
Producerea acestora în țări UE ar proteja companiile producătoare chinezești de impunerea unor posibile bariere vamale pentru importul mașinilor electrice și accesoriilor produse în China.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.