Linkuri accesibilitate

Zelenski: Avem nevoie de Patriot să apărăm Harkovul. Ministrul Tîlvăr: Nu a zis nimeni că trebuie să le dăm


Sistemele Patriot au fost luate de România pentru „apărarea teritoriului național”, dar „nu a zis nimeni că trebuie să îl dăm” pe singurul funcțional Ucrainei, spune ministrul social-democrat al Apărării, Angel Tîlvăr. 
Sistemele Patriot au fost luate de România pentru „apărarea teritoriului național”, dar „nu a zis nimeni că trebuie să îl dăm” pe singurul funcțional Ucrainei, spune ministrul social-democrat al Apărării, Angel Tîlvăr. 

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, spune că sistemele Patriot trebuie să asigure mai întâi apărarea României. Premierul Marcel Ciolacu nuanțează și dă de înțeles că, date Kievului, sistemele ar apăra și România.

La întâlnirea avută marți, la Kiev, cu secretarul de stat american Antony Blinken, președintele Ucrainei spune că are nevoie acum de două sisteme Patriot, pentru ca Harkovul, recuperat de Ucraina de la ruși să nu cadă din nou în mâinile rușilor.

Sistemele Patriot au fost luate de România pentru „apărarea teritoriului național”, dar „nu a zis nimeni că trebuie să îl dăm” pe singurul funcțional Ucrainei, spune ministrul social-democrat al Apărării, Angel Tîlvăr.

El a precizat că România are patru sisteme Patriot, din care doar unul este operaţional, ceea ce-l face indispensabil.

„Nu a spus nimeni că trebuie să o dăm (bateria Patriot - n.r.). Sunt echipamente solicitate, ţinând seama de situaţia de acolo. Noi avem un astfel de echipament funcţional şi încă trei care sunt în curs de a deveni funcţionale. Până atunci, nevoia noastră este satisfăcută momentan de acest echipament. Urmează să avem şi alte discuţii. Momentan, nu se pune problema”, a spus ministrul Apărării, marți, la Brașov, unde a fost ținută ședința Executivului.

El a explicat că România a achiziționat aceste sisteme, din care „unul este operaţional, iar celelalte sunt în curs de operaţionalizare şi alte trei sunt în aşteptare” pentru „nevoia României de a-şi apăra teritoriul naţional”.

Ministrul a precizat că discuţiile vor fi făcute în CSAT dar a arătat că nu poate avansa o dată când se va lua o decizie.

„Nu este vorba de a prejudicia securitatea naţională, este vorba de a apăra teritoriul naţional, evident în acord şi împreună cu aliaţii noştri, pentru că România face parte dintr-o alianţă care ne onorează şi care ne generează garanţii de securitate”, a mai spus Tîlvăr, citat de News.ro.

Întrebat dacă i-a transmis și președintelui acest mesaj, Tîlvăr s-a rezumat să spună că au avut „nu o dată” discuții pe teme de apărare, iar „acest subiect a fost şi va fi în discuţie”.

Luni, Nicolae Ciucă, fost premier și președinte liberal, fost șef al Statului Major al Armatei, a spus că donarea unui sistem Patriot către Ucraina este un subiect care nu trebuie politizat şi că decizia va fi luată de structurile responsabile din Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

Succesorul lui Ciucă la conducerea guvernului, în baza rotației pe care au convenit-o cele două partide aliate la guvernare, președintele PSD Marcel Ciolacu, a declarat duminică într-o emisiune la Antena 3 că România nu are suficiente sisteme Patriot „pentru a le putea oferi în acest moment”.

El a recunoscut că, montat „un pic mai încolo, adică în Ucraina”, sistemul Patriot „ne apără tot pe noi, adică chiar e mai bine cumva și pentru noi”, dar a spus că este o decizie strategică, cu argumente și pro și contra.

Marți seară, el a revenit asupra subiectului și a spus la Digi 24 că este prematur să se spună dacă România va da sau nu sistemul Patriot Ucrainei și a amintit că decizia este de competența CSAT, dar o eventuală decizie a României deranjează foarte mult Moscova”.

„Noi avem de-a face cu un agresor şi cu un dictator (…) O eventuală decizie a României deranjează foarte mult Moscova”, a spus Ciolacu.

El a dat încă o dată asigurări că Rusia nu va ataca România.

„Vreau să fiu foarte bine înţeles: Rusia nu va ataca România, Rusia nu-şi permite să atace România şi nici nu vrea să atace România”, a conchis premierul Marcel Ciolacu.

Primit săptămâna trecută la Casa Albă de Joe Biden, președintele Klaus Iohannis a adus în discuție și nevoia României de a se întări militar, pentru a devenit tot mai puternică, cu investiții pe măsură.

„Avem nevoie de o industrie militară mai puternică”, a declarat el susținând necesitatea unui sistem de alimentare cu carburant pentru tot frontul estic al NATO.

El a vorbit și despre nevoia unor sisteme de apărare antiaeriană și a spus că este „o discuție intensă” pe acest subiect în ultimele săptămâni și că România dispune de aceste sisteme, de care a fost întrebat de liderul american.

„Președinte Biden a menționat la întâlnirea noastră și am zis că sunt deschis să discutăm. Asta înseamnă că trebuie discutat în CSAT să vedem ce putem da și ce putem primi în schimb, pentru că nu este acceptabil ca România să rămână fără”, a declarat Klaus Iohannis.

El a amintit că România are un singur sistem Patriot funcțional, dar a spus că „altele sunt pe cale de operatizare (sic!)”.

„România va continua să sprijine Ucraina, prioritatea noastră comună atât a UE cât și a SUA e de a nu permite Rusiei să câștige războiul din Ucraina”, a mai spus Klaus Iohannis.

Într-o întâlnire avută marți cu secretatul de stat Antony Blinken, aflat într-o vizită surpriză la Kiev, președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a spus că armele care vin ca parte a unui pachet de ajutor militar de 61 de miliarde de dolari aprobat recent sunt necesare „cât mai curând posibil”, în special pentru a consolida apărarea antiaeriană a Ucrainei.

„Aceasta este cea mai mare problemă a noastră. Avem cu adevărat nevoie de două sisteme [de apărare aeriană] Patriot astăzi pentru [orașul] Harkov, pentru regiunea Harkov, pentru că oamenii suferă constant de bombardamente, de rachete rusești", a spus președintele ucrainean.

La a patra vizită în Ucraina de la începutul invaziei neprovocate de către Rusia a Ucrainei în februarie 2022, Blinken a venit să discute despre situația militară actuală cu înalți oficiali ucraineni și să reafirme sprijinul Washingtonului pentru Ucraina în fața invaziei Moscovei.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG