Linkuri accesibilitate

Secretarul de stat SUA, Antony Blinken, face o vizită neanunțată la Kiev. Luptele se extind în zona Harkov


Secretarul de stat SUA, Antony Blinken, a ajuns la Kiev într-o vizită neanunțată.
Secretarul de stat SUA, Antony Blinken, a ajuns la Kiev într-o vizită neanunțată.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a sosit la Kiev, în prima lui vizită în Ucraina după ce Congresul a aprobat pachetul de sprijin de peste 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Vizita are scopul de a arăta solidaritatea SUA cu Ucraina în fața agresiunii rusești.

„Misiunea secretarului de stat este de a vorbi despre modul în care asistența noastră suplimentară va fi executată astfel încât să ajute la consolidarea apărării lor și să le permită să preia din ce în ce mai mult inițiativa pe câmpul de luptă”, a declarat un oficial SUA din delegația secretarului de stat, transmite Reuters.

Muniția de artilerie, rachetele cu rază lungă de acțiune ATACMS și interceptoarele aeriene aprobate de președintele Joe Biden pe 24 aprilie au ajuns deja la forțele ucrainene, a precizat oficialul.

Antony Blinken îi va asigura pe oficialii ucraineni, inclusiv pe președintele Volodimir Zelenski, de sprijinul constant al SUA și va ține un discurs legat pe viitorul Ucrainei, a declarat oficialul.

Armata ucraineană e pe poziții defensive pe câmpul de lupta de luni de zile. Trupele rusești au avansat încet, mai ales în regiunea Donețk, profitând de lipsa de personal militar și de muniție de artilerie ale Ucrainei.

Luni, consilierul american pe probleme de securitate națională Jake Sullivan a declarat că Washingtonul încearcă să accelereze „ritmul livrărilor” de arme către Ucraina pentru a o ajuta să echilibreze forțele de pe front.

Luptele se extind

Rusia controlează în prezent aproximativ 18% din teritoriul Ucrainei și a câștigat teren după ce Ucraina nu a reușit să străpungă liniile rusești, în timpul ofensivei din 2023.

Trupele Moscovei s-au apropiat vineri de cel de-al doilea oraș ucrainean ca mărime, Harkov, deschizând astfel un nou front în nord-estul Ucrainei.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spun în discursul său de luni seara că ofensiva rusă din nord-estul ţării s-ar putea extinde la încă două regiuni, Sumî şi Cernihiv.

„Înregistrăm activităţi ostile împotriva regiunilor Sumî şi Cernihiv, grupuri subversive şi bombardamente. Răspundem cu foc, aşa cum trebuie. Sarcina noastră este clară: să zădărnicim încercarea Rusiei de a extinde războiul”, a spus Volodimir Zelenski.

Cetățenii ucraineni părăsesc orașul Vovceansk, amenințat de atacurile rusești.
Cetățenii ucraineni părăsesc orașul Vovceansk, amenințat de atacurile rusești.

Președintele ucrainean a mai spus că, în Harkov, forţele ucrainene au trecut la contraofensivă.

Volodimir Zelenski a mai spus că trupele ucrainene din zonă au primit întăriri și muniția necesară.

Președintele ucrainean a reluat afirmația că ofensiva rusească din Harkov este o diversiune menită să-i facă pe ucraineni să-şi disloce forţele din est, regiunea care îi interesează de fapt pe ruşi.

„Bineînţeles, nu lăsăm zonele Doneţk fără sprijinul şi aprovizionarea necesară, şi anume direcţiile Kramatorsk şi Pokrovsk. Acordăm o atenţie constantă direcţiei Kupiansk”, a mai spus Zelenski.

În același timp, președintele ucrainean a confirmat că în regiunea Harkov continuă evacuările de populaţie „în faţa atacurilor constante ale Rusiei”.

Circa 6.000 de persoane ar fi fost evacuate în ultimele zile din regiunea Harkov, în special la Vovceansk, un oraş care înainte de război avea 17.000 de locuitori, iar acum ar mai fi rămas în jur de 500.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG