Linkuri accesibilitate

Cine a fost ministrul iranian de Externe, Hossein Amir-Abdollahian, decedat în accidentul în care a murit și președintele Raisi


Hossein Amir-Abdollahian a fost un politician care a privit cu suspiciune Occidentul și a fost un susținător al așa-numitei „axe de rezistență”.
Hossein Amir-Abdollahian a fost un politician care a privit cu suspiciune Occidentul și a fost un susținător al așa-numitei „axe de rezistență”.

Ministrul iranian de Externe, Hossein Amir-Abdollahian, se afla în elicopterul prezidențial prăbușit în Iran. Decesul său a fost confirmat de agențiile de presă și mass-media din Iran.

Ministrul iranian de Externe, Hossein Amir-Abdollahian, a fost o figură conservatoare care s-a bucurat de sprijinul puternicului Corp al Gardienilor Revoluției Islamice.

Cel mai înalt diplomat al Teheranului a tratat cu suspiciune Occidentul și a fost un susținător vocal al „axei rezistenței”, rețeaua de grupuri militante susținute de Iran, cu activități îndreptate împotriva Israelului și a Statelor Unite.

Numirea în funcția de șef al diplomației iraniene a lui Hossein Amir-Abdollahian, în 2021, a fost considerată un pas important în politica președintelui Raisi de îndepărtare de Occident.

La 19 mai, Amir-Abdollahian și președintele ultraconservator Ebrahim Raisi se întorceau dintr-o vizită la granița cu Azerbaidjanul când elicopterul lor s-a prăbușit într-o regiune muntoasă din nord-vestul Iranului.

Ministrul de Externe iranian, Hossein Amir-Abdollahian (S), alături de președintele Ebrahim Raisi.
Ministrul de Externe iranian, Hossein Amir-Abdollahian (S), alături de președintele Ebrahim Raisi.

Născut în orașul nordic Damghan în 1960, Amir-Abdollahian nu s-a înrolat pentru a lupta în devastatorul război Iran-Irak din 1980-88, ci a urmat universitatea și a obținut un doctorat în relații internaționale.

A urcat rapid pe scara ierarhică în Ministerul de Externe și primul său post a fost la Ambasada Iranului din Irak la sfârșitul anilor 1990.

Într-un semn aparent al încrederii acordate de conducerea Iranului, tânărul diplomat a fost numit într-o delegație de trei persoane pentru a reprezenta Iranul în discuțiile cu reprezentanții SUA privind războiul din Irak.

Înainte să devină șeful diplomației iraniene, Amir-Abdollahian a fost și ambasador în Bahrain, ministru adjunct pentru afaceri arabe și africane și șef al Departamentului Golfului Persic din guvernul iranian.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG