Linkuri accesibilitate

Moartea lui Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter, confirmată oficial. Cine este succesorul președintelui iranian


Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, și alți oficiali iranieni au murit în urma unui accident de elicopter produs duminică după amiază în nordul țării, transmit Reuters, BBC și CNN. La bordul elicopterului era și ministrul de Externe, Hossein Amir-Abdollahian.

Liderul suprem iranian, Ayatollahul Ali Khamenei a decretat cinci zile de doliu național după găsirea trupurilor președintelui Ebrahim Raisi și al ministrului de Externe, Hossein Amir-Abdollahian, la locul accidentului de elicopter din nord-vestul Iranului.

Luni, pe 20 mai, televiziunea de stat iraniană a transmis că elicopteruls-a prăbușit din cauza condițiilor meteorologice defavorabile. Nu se știe deocamdată câți oameni erau la bordul aparatului de zbor prăbușit.

Mohammad Mokhber, prim vicepreședinte al Iranului, a fost numit de către Khamenei în funcția de președinte interimar. Conform legilor iraniene, în cazul decesului președintelui, puterea e transferată primului vicepreședinte.

Ministrul adjunct al Externelor, Ali Bagheri Kani, a preluat funcția de ministru, scrie presa iraniană.

Agenția de presă de stat IRNA scrie că la bordul elicopterului ar fi fost și guvernatorul Provinciei Azerbaijandul de Est, precum și alți oficiali și gărzile lor de corp.

Trupurile celor decedați în accidentul de elicopter din Iran au fost recuperate. Televiziunea iraniană anunță moartea președintelui
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:57 0:00

Președintele iranian, Ebrahim Raisi, se întorcea din zona de graniță a Iranului cu Azerbaidjanul, unde participase, împreună cu omologul său azer, Ilham Aliyev, la inaugurarea a două baraje.

Guvernul iranian a transmis duminică, 19 mai, că elicopterul în care se afla președintele era unul dintre cele trei din convoiul care zbura de la granița cu Azerbaidjanul.

Două dintre cele trei elicoptere au aterizat în siguranță în orașul Tabriz, dar al treilea, cel care îi transporta pe președinte și alți oficiali, nu a ajuns în oraș.

Incidentul a declanșat o operațiune masivă de căutare care a fost îngreunată semnificativ de vremea nefavorabilă.

Mai multe țări au oferit ajutor pentru misiunea de salvare, inclusiv Rusia, Azerbaidjan și Armenia. Turcia a trimis, de asemenea, o echipă de salvare montană în Iran.

Potrivit agenției de presă DPA, au apărut apoi speculații cu privire la cauza accidentului. Variantele posibile sunt vremea nefavorabilă, o defecțiune tehnică a elicopterului sau chiar sabotajul. Deocamdată, autoritățile de la Teheran nu au precizat oficial care ar putea fi cauza accidentului.

Televiziunea de stat iraniană nu a oferit nici o cauză imediată a accidentului, transmite The Associated Press (AP).

Guvernul iranian a convocat luni o „reuniune urgentă” în urma accidentului, potrivit agenției iraniene de știri de stat, IRNA.

Dacă un președinte moare în funcție, constituția Republicii Islamice spune că prim-vicepreședintele preia funcția pentru o perioadă interimară de 50 de zile, cu aprobarea liderului suprem.

Noi alegeri prezidențiale ar urma să aibă loc la sfârșitul celor 50 de zile

Vicepreședintele iranian Mohammad Mokhber a prezidat deja o întâlnire duminică seara, după ce elicopterul prezidențial a dispărut.

Conform protocolului, odată cu moartea lui Raisi, Mokhber este cel care ar trebui să preia puterea, dar are nevoie de aprobarea liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei.

Președintele iranian Ebrahim Raisi a murit într-un accident de elicopter
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:47 0:00

Moment dificil pentru Orientul Apropiat și Iran

Moartea lui Raisi vine într-un moment dificil pentru Orientul Mijlociu și Iran, notează CNN.

Războiul Israelului împotriva Hamas și catastrofa umanitară ulterioară din Gaza din ultimele șapte luni au inflamat opinia globală și au dus la creșterea tensiunilor în Orientul Mijlociu.

De asemenea, a scos la iveală un război din umbră de zeci de ani între Iran și Israel.

Ebrahim Raisi, președintele ultraconservator al Iranului ar fi urmat să fie următorul lider suprem al țării.
Ebrahim Raisi, președintele ultraconservator al Iranului ar fi urmat să fie următorul lider suprem al țării.

Luna trecută, Iranul a lansat un atac fără precedent cu drone și rachete asupra Israelului, primul său atac direct asupra țării. Atacul a fost un răspuns la un atac aerian israelian asupra consulatului Iranului din Damasc, în care a fost ucis un comandant de top din Gărzile Revoluționare de elită ale Iranului.

Israelul a ripostat o săptămână mai târziu lovind ținte din afara orașului iranian Isfahan, unde se află capacități nucleare ale Iranului. Lovitura a fost însă una limitată și calibrată.

Iranul a fost de asemenea zguduit de demonstrațiile conduse de tineri împotriva conducerii clericale după ce o femeie, Mahsa Amini, a murit în 2022, în custodia poliției moralității din Iran.

Autoritățile iraniene au lansat de atunci o represiune extinsă împotriva disidenței ca răspuns la proteste.

Reacții internaționale

Pakistanul a anunțat zi de doliu național după moartea președintelui Raisi.

„Eu, împreună cu guvernul și poporul pakistanez, transmitem cele mai profunde condoleanțe și simpatii națiunii iraniene pentru această pierdere teribilă”, a scris prim-ministrul pakistanez, Shehbaz Sharif, luni, pe platforma socială X.

Prim-ministrul indian, Narendra Modi, s-a declarat profund întristat și șocat de vestea morții președintelui iranian Ebrahim Raisi.

„India este alături de Iran în acest moment de durere”, a declarat Modi într-o postare pe platforma socială X.

Prim-ministrul irakian, Mohammed Shia al-Sudani, a cărui coaliție guvernamentală este apropiată de Teheran, și-a exprimat „marea tristețe” după moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi și a altor persoane într-un accident de elicopter.

Un lider Houthi din Yemen a deplâns luni moartea președintelui iranian și a celorlalți înalți oficiali.

„Cele mai profunde condoleanțe poporului iranian și conducerii iraniene”.

Iranul este principalul susținător al rebelilor Houthi în războiul lor de ani de zile împotriva guvernului yemenit recunoscut internațional, care este susținut de o coaliție militară condusă de Arabia Saudită.

Organizația Hamas a transmis un comunicat în care își arată „condoleanțele profunde și solidaritatea după această „pierdere imensă”. Hamas a mulțumit liderilor iranieni pentru că susțin cauza palestiniană și rezistența împotriva Israelului.

Președintele Comisiei Europene, Charles Michel, a transmis condoleanțe pentru moartea președintelui și ministrului de externe din Iran.

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a transmis la rândul său un mesaj în care subliniază că președintele Raisi și ministrul de Externe iranian au fost mereu „prieteni adevărați ai Rusiei”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG