Linkuri accesibilitate

Cel puțin șapte persoane au murit în urma „atacurilor brutale” asupra regiunilor Harkov și Donețk


Un lucrător al serviciului de urgență al Ucrainei verifică o clădire grav avariată în urma unor bombardamente rusești.
Un lucrător al serviciului de urgență al Ucrainei verifică o clădire grav avariată în urma unor bombardamente rusești.

Cel puțin șapte persoane au fost ucise joi, 23 mai, în al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, Harkov, de un  val de lovituri rusești pe care președintele Volodimir Zelenski le-a numit „extrem de brutale. O persoană a murit și la Donețk.

Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei a anunțat numărului de morți și răniți pe Facebook, într-o postare care includea fotografii cu pompierii care stingeau un incendiu și asistau victimele.

Oleh Synyehubov, guvernatorul regiunii Harkov din nord-estul Ucrainei, declarase anterior, pe Telegram, că Rusia a lansat cel puțin 15 rachete în oraș, ucigând șase civili și rănind alți 16, în timp ce încă două persoane erau încă dispărute după atac.

El a spus mai târziu că șapte au fost uciși, inclusiv cinci femei.

„Toți sunt civili. Toți sunt angajați ai unei întreprinderi binecunoscute care tipărea reviste, ziare și alte tipărituri”, a spus el, adăugând că aproximativ 50 de persoane lucrau la momentul loviturei.

Primarul Harkovului, Ihor Terekhov, a spus că o rachetă a lovit tipografia, declanșând un incendiu de mare amploare.

Forțele ruse au lansat o ofensivă surpriză asupra regiunii Harkov pe 10 mai, bombardând așezările de graniță și încercând să captureze Vovchansk, un orășel aflat la doar 5 kilometri de granița cu Rusia. Peste 9.000 de oameni au fost evacuați din zonă, deși forțele ucrainene au reușit să-i țină pe ruși la distanță până acum.

Puteți citi mai multe articole despre Războiului Rusiei contra Ucrainei, în secțiunea dedicată a Europa Liberă.

Harkov, un oraș de peste 1,4 milioane înainte de război, situat la aproximativ 35 de kilometri de graniță, a fost supus din ce în ce mai mult atacurilor cu rachete și drone, în timp ce Ucraina se confruntă cu lipsa sistemelor moderne de apărare aeriană și a muniției.

„Un atac rusesc extrem de brutal asupra Harkovului și [orașului din apropiere] Liubotin. Potrivit datelor preliminare, Rusia a lansat 15 rachete în același timp”, a scris Zelenskii pe X.

„Teroriștii ruși profită că Ucraina nu are suficientă protecție aeriană pentru a distruge lansatoarele de terorism în locațiile lor exacte, care sunt aproape de granițele noastre”, a spus Zelenski.

Un militar ucrainean păzește o zonă din apropierea orașului Vovchansk.
Un militar ucrainean păzește o zonă din apropierea orașului Vovchansk.

„Sunt recunoscător tuturor celor care ne ajută. Dar avem nevoie de mai multă determinare, în special din partea liderilor mondiali”, a spus el.

În altă regiune, guvernatorul regional din Donețk, Vadym Filashkin, a declarat pe 23 mai că o persoană a fost ucisă și alte 26 au fost rănite în bombardamentele rusești ale orașului Toretsk.

Pe partea rusă, au fost raportate două morți în Crimeea ocupată, după ce s-au auzit explozii în peninsulă.

Serghei Aksyonov, guvernatorul instalat de Moscova al Crimeei, a declarat pe Telegram că un atac cu rachete ucrainene a ucis doi trecători în apropiere de Simferopol, principalul centru administrativ al peninsulei.

Aksyonov a mai spus că o rachetă ucraineană a lovit o clădire goală lângă Alushta, pe coasta peninsulei Mării Negre.

Între timp, Ministerul rus al Apărării a declarat că sistemele sale de apărare aeriană au respins un atac cu rachete și drone ucrainene care viza regiunea Belgorod pe 23 mai.

„Sistemele de apărare aeriană aflate în serviciu au distrus trei rachete Vilkha MLRS, 32 de rachete Vampire MLRS și trei UAV-uri pe teritoriul regiunii Belgorod”, a spus ministerul într-un mesaj pe Telegram.

Guvernatorul Belgorodului, Ciacheslav Gladkov, a declarat că nu au existat victime în urma atacului, dar două tabere de copii au fost avariate de moloz.

Afirmațiile nu au putut fi verificate în mod independent imediat. Ucraina nu a comentat.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG