Dorin Alexandru Piscan, din Ploiești, ar fi trimis informațiile diplomatului rus a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzat de trădare.
Potrivit unui comunicat de presă al DIICOT, începând din 2022 – an în care a Rusia a lansat o invazie la scară largă asupra Ucrainei – individul a supravegheat mai multe obiective militare românești, dar și ale NATO, din apropierea municipiului Tulcea, județ situat la granița cu Ucraina.
„A colectat informații cu caracter militar și efectuând fotografii privind tehnica militară de luptă și deplasarea personalului în zona de graniță cu Ucraina, pe care le-a transmis către diplomați din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București”, a dezvăluit DIICOT.
Informațiile adunate de acesta erau trimise către Ambasada Rusiei de la București, spune Serviciul Român de Informații (SRI).
Procurorii DIICOT au făcut percheziții la domiciliul său, de unde au ridicat mai multe probe – printre care și imagini realizate de suspect la bazele militare.
Europa Liberă nu a putut până la ora redactării acestei știri să ia legătura cu apărătorii săi.
Diplomatul rus, declarat persona non grata
După arestarea bărbatului, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că a declarat persona non grata diplomatul rus cu care individul acuzat de trădare se afla în legătură.
Autoritățile române nu au făcut public numele diplomatului împotriva căruia a fost luată măsura, menționând doar că acesta a avut „activități care contravin prevederilor Convenției de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice.”
Convenția de la Viena prevede între altele că personalul diplomatic nu are dreptul să se angajeze în activități de spionaj.
„Aceste elemente au fost comunicate părții ruse astăzi, 24 mai 2024, în cursul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu, a însărcinatului cu afaceri a.i. al Federației Ruse la București”, a transmis MAE.
Într-un comunicat de presă transmis Europa Liberă, Ambasada Rusiei la București spune că autoritățile române au notificat-o că diplomatul declarat persona non grata a avut „activități incompatibile cu statutul diplomatic”.
„Această măsură, îndreptată către o degradare ulterioară a relațiilor bilaterale dintre țările noastre, nu poate decât să provoace regret. În activitatea sa, Ambasada urmează în mod strict prevederile Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961 și respinge categoric toate acuzațiile nemotivate împotriva diplomatului său”, transmite Ambasada Rusiei.
„Partea rusă își rezervă dreptul de a lua măsuri de răspuns.”
Alți diplomați expulzați
Nu e prima dată când România. În aprilie 2022, România expulza 10 diplomați ruși pentru că „activitățile și acțiunile acestora contravin prevederilor Convenției de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice”.
Comunicatul care anunța decizia relua „condamnarea fermă a crimelor comise la Bucea și în alte localități din Ucraina, pentru care răspunderea aparține Rusiei”.
Majoritatea țărilor UE expulzaseră zeci de diplomați ruși.
O lună mai târziu, MAE informa că Federaţia Rusă „a declarat ca personae non gratae zece persoane care activează în cadrul Ambasadei României la Moscova, aceasta fiind o reacţie la declararea personae non gratae de către România, la 5 aprilie 2022, a 10 persoane care activau în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București”.
Știre în curs de actualizare
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.