Linkuri accesibilitate

Un diplomat al Ambasadei Rusiei la București a fost declarat persona non grata pe teritoriul României


Clădirea Ambasadei Rusiei de la București.
Clădirea Ambasadei Rusiei de la București.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis vineri, 24 mai, într-o informare de presă, că autoritățile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a unui diplomat al Ambasadei Federației Ruse la București.

Autoritățile române nu au făcut public numele diplomatului împotriva căruia a fost luată măsura, menționând doar că acesta a avut „activități care contravin prevederilor Convenției de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice.”

Convenția de la Viena prevede între altele că personalul diplomatic nu are dreptul să se angajeze în activități de spionaj.

„Aceste elemente au fost comunicate părții ruse astăzi, 24 mai 2024, în cursul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu, a însărcinatului cu afaceri a.i. al Federației Ruse la București”, a transmis MAE.

Ambasada Rusiei în România nu a furnizat un punct de vedere pe acest subiect. Europa Liberă a solicitat un punct de vedere de la Ambasadă, pe care îl va publica imediat după ce vom primi răspunsul.

Anunțul autorităților române vine în aceeași zi în care DIICOT a anunțat că a reținut un cetățean român pentru trădare, după ce acesta ar fi spionat mai multe baze militare românești și ale NATO din județul Tulcea și a trimis informațiile Ambasadei Rusiei.

Alți diplomați ruși expulzați

În aprilie 2022, România expulza 10 diplomați ruși pentru că „activitățile și acțiunile acestora contravin prevederilor Convenției de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice”.

Comunicatul relua „condamnarea fermă a crimelor comise la Bucea și în alte localități din Ucraina, pentru care răspunderea aparține Rusiei”.

Majoritatea țărilor UE expulzaseră zeci de diplomați ruși.

O lună mai târziu, MAE informa că Federaţia Rusă „a declarat ca personae non gratae zece persoane care activează în cadrul Ambasadei României la Moscova, aceasta fiind o reacţie la declararea personae non gratae de către România, la 5 aprilie 2022, a 10 persoane care activau în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București”.

Aproape mereu, dacă o țară expulzează un anumit număr de diplomați, țara vizată expulzează același număr de persoane. De exemplu, anul trecut MAE de la București anunța expulzarea unui diplomat rus pe 19 august.

Răspunsul a venit pe 8 septembrie, când „însărcinatul cu afaceri a.i. al României în Federația Rusă, Cosmin Constantin Ioniță, a fost invitat la Ministerul de Externe al Rusiei, unde i s-a înmânat nota ministerului prin care se declară «persona non grata» un angajat al Ambasadei României la Moscova”, transmitea în aceeași zi Ambasada Rusiei la București.

„Această măsură este un răspuns la decizia nemotivată, luată anterior de partea română, de a declara «persona non grata» un diplomat din Ambasada Rusiei la București”, preciza partea rusă.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG