Guvernul Republicii Srpska a retras de pe ordinea de zi a Adunării Naționale o propunere controversată de lege privind agenții străini, notează RFE/RL. Retragerea proiectului de lege, despre care observatorii spun că este foarte similară cu cea rusească, a fost motivată de necesitatea unei „armonizări suplimentare” cu standardele europene, potrivit BalkanInsight.
Adunarea Națională din Republica Srpska ar fi trebuit să voteze marți, 28 mai, legea mult criticată, dar Milos Bukejlovic, vice-premier și ministrul al Justiției, le-a spus deputaților că retrage legea de pe ordinea de zi, fără a oferi alte explicații.
Propunerea de lege privind „agenții de influență străină” vizează ONG-urile și alte organizații care se ocupă de activități politice sau care încearcă să influențeze opinia publică și cele care „încalcă integritatea și constituția Republicii Srpska”.
Republica Srpska, cu o populație majoritar sârbă, este una dintre cele două entități ale Bosniei și Herțegovinei, cealaltă fiind Federația Bosnia și Herțegovina. Cel mai mare oraș al Republica Srpska este Banja Luka, care este și centru administrativ.
Proiectul prevede supravegherea ONG-urilor și a altor organizații finanțate din străinătate și impune înregistrarea, raportarea financiară și interzicerea activităților politice.
La scurt timp, președintele Republicii Srpska, Milorad Dodik, a scris pe platforma X că, după „câteva zile de consultări cu guvernul și deputații”, a decis să retragă legea din cauza obiecțiilor legate de respectarea standardelor europene.
„Din moment ce Republica Srpska este angajată pe calea europeană, am convenit să retragem această lege și să o armonizăm în continuare cu legile pe care unele țări europene le au și le aplică”, a declarat Dodik, adăugând că legea va fi reintrodusă la vot în viitorul apropiat.
ONG-urile din Republica Srpska au transmis că sunt îngrijorate că toți cei care luptă pentru drepturile omului și împotriva corupției vor fi atacați, dacă legea va fi adoptată.
Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a avertizat săptămâna trecută că proiectul de lege contravine constituțiilor Republicii Srpska și Bosniei și obligațiilor internaționale ale țării de a respecta drepturile omului.
Legea a fost anunțată în 2022 de Milorad Dodik, președintele pro-rus al Republicii Srpska, care este și liderul celui mai mare partid din parlament.
Milorad Dodik se află sub sancțiuni impuse de Statele Unite și Marea Britanie pentru eforturile sale de a submina acordul de la Dayton care a pus capăt războiului bosniac din 1992-95.
Radio Europa Liberă / Radio Libertatea a analizat proiectul de lege și a descoperit că este similar cu legea care sancționează „influența străină” intrată în vigoare în Rusia în urmă cu mai mult de zece ani.
Ambasada SUA a transmis că proiectul de lege este „represiv și nedemocratic” și, dacă va fi pus în aplicare, va încălca drastic drepturile și libertățile persoanelor care trăiesc în Republica Srpska.
Oficiul Înaltului Reprezentant (OHR) în Bosnia a cerut, de asemenea, retragerea proiectului de lege din programul parlamentar, spunând că acesta urmărește să sperie organizațiile societății civile.
Retragerea legii din parlamentul Republicii Srpska a venit în ziua în care legislativul din Georgia respingea un veto al președintei de la Tbilisi pe o lege similară, în ciuda săptămânilor de proteste.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.