Linkuri accesibilitate

Parlamentul georgian a anulat vetoul prezidențial la legea „agenților străini”. Protestele continuă


Protestatarii au început să se adune în fața parlamentului Georgiei după ce parlamentarii s-au reunit în plen pentru a elimina vetoul președintelui Salome Zurabișvili asupra așa-zisei legi a agenților străini.

Parlamentarii georgieni au votat marți pentru anularea vetoului prezidențial, în ciuda protestelor, a avertismentelor Vestului împotriva legii de inspirație rusească promovată de puterea de la Tbilisi.

Legea se întoarce acum la Zurabișvili pentru a fi promulgată. Dacă refuză, președintele parlamentului, Șalva Pauașvili, membru al partidului Visul Georgian, poate semna legea și o poate publica.

Mișcarea parlamentarilor puterii este de natură să devieze aspirațiile europene ale majorității georgienilor care au optat pentru aderarea la structurile euroatlantice și la eliberarea de sub tutela Moscovei.

Legea a divizat societatea georgiană și a dus la săptămâni de proteste și avertismente din partea Occidentului, îngrijorat că legea va reprima societatea civilă.

Plenul parlamentului georgian s-a reunit pe 28 mai, în ciuda apelurilor Uniunii Europene și mai multor state membre adresate parlamentarilor georgieni de a nu trece peste vetoul prezidențial pentru legea denumită frecvent „legea rusească” din cauza asemănării cu legislația introdusă de Kremlin pentru a reduce la tăcere opoziția și libertatea de exprimare.

Zeci de protestatari, în mare parte tineri, au ieșit în stradă și au scandat „Fără legea rusească!” și „Sclavilor!”, fluturând steaguri georgiene și ale Uniunii Europene la intrarea în parlament, pe fondul unei prezențe puternice a forțelor de ordine.

Legea „agenților străini” ar impune societății civile și organizațiilor mass-media care primesc mai mult de 20% din finanțare din surse străine să se autodenunțe în fața autorităților locale ca agenți străini, cu sancțiuni pentru infracțiuni care nu sunt încă definite de legea penală.

Criticii legislației spun că aceasta a fost promovată de Partidul Visul Georgian, formațiune fondată de oligarhul georgian Bidzina Ivanișvili, un apropiat al Kremlinului, pentru a-i consolida puterea înaintea alegerilor de la sfârșitul acestui an, considerate cruciale pentru calea euroatlantică a Georgiei.

Partidul Visul Georgian are o majoritate confortabilă în parlament, iar votul de anulare din plen e văzut ca o simplă formalitate.

Societatea civilă din Georgia a încercat de ani de zile să scoată țara de sub influența rusească. Rusia încă menține mii de trupe în Osetia de Sud și Abhazia, două regiuni separatiste georgiene pe care Moscova le-a recunoscut ca state independente în urma unui război de cinci zile cu Tbilisi în 2008.

Statele Unite și Uniunea Europeană au avertizat Visul Georgian că ignorarea criticilor și reprimarea violentă a protestelor vor avea consecințe negative.

Pe 27 mai, șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a declarat că blocul european ia în calcul mai multe opțiuni dacă Georgia va adopta legea. El a spus că o decizie va fi luată luna viitoare.

Duminică, pe 26 mai, la Tbilisi a avut loc un protest pașnic masiv, iar Avocatul Poporului georgian a transmis un avertisment de ultim moment.

Acesta a spus că legea aduce prejudicii uriașe democrației și funcționării societății civile.

„Acceptarea acestei legi în această formă, în opinia mea, a adus deja prejudicii semnificative procesului [democratic] în ansamblu”, a declarat Ombudsmanul Ioseliani la o conferință de presă susținută la Tbilisi pe 27 mai.

Mii de tineri au mărșăluit la Tbilisi de Ziua Independenței Georgiei, pe 26 mai, cerând partidului de guvernământ Visul Georgian să anuleze legea.

Georgia marchează Ziua Independenței pe fondul protestelor față de legea „agentului strain”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:03 0:00

„Lupta noastră este neobosită, deși au crezut că ne vom epuiza”, a spus scriitoarea Lașa Bugadze mulțimilor de tineri georgieni care au mărșăluit pașnic în centrul orașului Tbilisi, fluturând steaguri georgiene și ale Uniunii Europene. „Nu vom obosi nici în zilele următoare, până când legea rusească nu va fi retrasă, iar Georgia nu va deveni parte a Europei”, a spus Bugadze.

Participanții au ridicat lanternele de pe telefoanele mobile și au scandat „Nu legii rusești!” și „Nu regimului rus!”

Președinta Salome Zurabișvili a spus în discursul de Ziua Independenței, ținut pe 26 mai, că integrarea în Uniunea Europeană și legăturile puternice ale Georgiei cu Statele Unite sunt esențiale pentru ca națiunea din Caucaz să-și păstreze libertatea.

„Acesta este piatra de temelie a soluției”, a spus ea mulțimii strânse în Piața Libertății din Tbilisi.

„Astăzi, când fantoma Rusiei stă în fața noastră, parteneriatul și apropierea de Europa și America sunt modalitățile reale de a ne menține independența, pacea și puterea”, a spus ea, invocând dorința unei mari majorități a cetățenilor de a adera la Uniunea Europeană.

Președinții parlamentelor din șapte țări UE - Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Franța, Țările de Jos și Polonia - au emis pe 27 mai o declarație comună prin care le-au cerut parlamentarilor georgieni să renunțe la legislație.

Declarația adresată lui Șalva Papuașvili, președintele Parlamentului Georgiei, spune că evoluțiile recente din Georgia sunt „deranjante”, iar acțiunile guvernului georgian contrazic valorile și principiile pe care Georgia s-a angajat să le respecte.

„Spiritul și conținutul Legii privind transparența externă adoptată de Parlamentul Georgiei sunt incompatibile cu normele și valorile europene. Legea, așa cum este ea, urmărește să reducă la tăcere media și organizațiile societății civile care joacă un rol vital într-o societate democratică și sunt instrumentale. în a ajuta Georgia pe drumul său către UE”, se arată în declarație.

Georgia a obținut statutul râvnit de țară candidată la UE în decembrie, dar încă nu a început discuțiile de aderare, care ar putea dura ani de zile.

Existau speranțe că astfel de discuții ar putea începe chiar în acest an, dar Bruxellesul a avertizat că legea „agentului străin” ar putea pune în pericol calea către Europa.

Rusia menține încă mii de trupe în Osetia de Sud și Abhazia, două regiuni separatiste georgiane pe care Moscova le-a recunoscut drept state independente în urma unui război de cinci zile cu Georgia în 2008.

„Niciun război nu a fost început de [membrii] Uniunii Europene de la înființarea sa”, a spus Zurabișvili.

„În schimb, adevăratul război - singurul pe care îl vedem astăzi în teritoriile noastre ocupate - este dus de imperialismul rus”.

Statele Unite au marcat pe 26 mai sărbătoarea georgiană, spunând într-o declarație că „vor continua să susțină cu fermitate aspirațiile poporului georgian pentru un viitor euroatlantic”.

„Îndemnăm liderii Georgiei să ia măsurile necesare pentru ca țara să avanseze în direcția corectă”, a declarat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

Săptămâna trecută, Blinken a anunțat restricții privind vizele pentru oficialii guvernului georgian și o revizuire cuprinzătoare a relațiilor bilaterale cu Tbilisi în legătură cu legislația „agenților străini”.

„Oricine subminează procesele sau instituțiile democratice din Georgia - inclusiv înaintea, în timpul și după alegerile din Georgia din octombrie 2024 - poate fi găsit neeligibil pentru vize în SUA în conformitate cu această politică și să-i fie interzis să călătorească în Statele Unite”, a spus Blinken pe 24 mai.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
XS
SM
MD
LG