Victoria Alianței PSD-PNL la alegerile europarlamentare, așa cum reiese din exit-poll-ul CURS-Avangarde, pare a fi fără drept de apel- 54%.
Este de fapt ceea ce și-a propus alianța de la bun început, deci poate fi considerat un succes. Previzibil, a fost scos în față și de Marcel Ciolacu, și de Nicolae Ciucă.
PSD și PNL și-au mai proclamat o victorie, cea de la consiliile județene, unde votul este unul politic. Aici însă cele două partide au obținut mai mult separat decât împreună – 63%, față de 54%.
Aceste rezultate arătă că ambele partide nu au fost erodate de guvernare, așa cum se întâmplă de regulă, deși situația economică nu este dintre cele mai fericite și puterea de cumpărare a sucombat sub inflație.
Dar probabil au atârnat în balanță măririle de salarii și pensii, învelite de retorica „stabilității”.
PSD a scos 30%, însă este la limita de jos a ceea ce partidul și-a propus. Este o victorie cu cântec, una care ar putea să nu sune foarte plăcut pentru urechile lui Marcel Ciolacu din perspectiva unei candidaturi la prezidențiale.
Cu toate acestea, PSD a obținut mai mult decât la alegerile locale din 2020, iar Marcel Ciolacu s-a lăudat cu rezultatul, după cum era de așteptat.
„Rezultatele arată că am guvernat bine într-o perioadă complicată. Măsurile luate de PSD au fost apreciate de către români. PSD a obținut un scor mai bun decât în 2020. Vom avea mai multe consilii județene, mai mulți primari și mai mulți consilieri județeni și locali, iar acest lucru se vede și în scorul alianței. Am obținut peste 50% din voturi”, a spus Marcel Ciolacu la scurt timp după închiderea urnelor.
Un scor bun – 28% - pare să fi scos și PNL, asta dacă cifrele vor fi confirmate și de numărătoarea oficială.
Rezultatul înseamnă că liberalii vor avea mai multe primării, mai mulți consilieri locali și poate chiar și județeni decât în urmă cu patru ani. Este o victorie și pentru că PNL stătea prost în sondaje, ajungând în unele chiar și sub 20%.
Rezultatul îi permite lui Nicolae Ciucă să ia cu adevărat în serios o candidatură la prezidențiale. A și spus-o de altfel indirect, dar nu înseamnă că nu vor mai fi negocieri cu PSD pentru un eventual candidat comun al Alianței.
Împotriva acestei formule stă însă rezultatul din București.
PSD și PNL au pierdut pe linie în fața independentului Nicușor Dan, care a obținut 44%, în timp ce Gabriela Firea (PSD) a luat doar 24% și Sebastian Burduja (PNL) 10%. Înfrângerea partidelor mainstream este una totală, pentru că Alianța Dreapta Unită (USR, PMP și FD) a câștigat și Consiliul General - 30%.
Motivele acestei înfrângeri sunt mai complicate: eșecul candidatului comun PSD-PNL, Cătălin Cîrstoiu, care a trebuit retras din cursă, asocierea Gabrielei Firea în scandul „azilelor groazei”, care persistă în memoria bucureștenilor, și, de ce nu, posibila lipsă de apetit a lui Marcel Ciolacu în susținerea Gabrielei Firea.
Oricum, nici Marcel Ciolacu, nici Gabriela Firea nu-și asumă vreo responsabilitate pentru eșec.
De remarcat că, și dacă ar fi avut în față un candidat comun al PSD și PNL, iar voturile nu s-ar fi împărțit, Nicușor Dan tot ar fi mai multe voturi (Firea și Burduja au obținut circa 35%).
Trăgând linie, Nicușor Dan a beneficiat și de un vot negativ, dar și de o conjunctură favorabilă lui.
Scorul obținut de AUR la votul politic - consilii județene - 12% și europarlamentare - 14%, îl plasează drept a treia forță politică a României, înaintea ADU.
Este un rezultat sub ceea ce anticipau sondajale de opinie, dar care trebuie luat în serios din perspectiva ascensiunii unui partid suveranist.
Prin comparație însă cu scorurile obținute de aceste partide în Europa, rezultatul AUR este unul mediocru.
Chiar și așa, în virtutea acestui rezultat, George Simion va putea revendica o candidatură la prezidențiale, ceea ce a și sugerat chiar după anunțarea rezultatelor.
Pentru Alianța Dreapta Unită rezultatul este unul dezamăgitor: 11% la europarlamentare și 12% la votul politic de la consiliile județene.
Alianța își fixase o țintă de 20%. Ce urmează pentru ADU este greu de spus, nu e clar nici măcar dacă Alianța va supraviețui sau dacă nu vor fi schimbări de leadership la USR.
După seara exit-poll-urilor încep de regulă analizele, negocierile, tăierile de capete, acolo unde este cazul. În tot cazul, începe campania pentru alegerile prezidențiale din toamnă.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.