Linkuri accesibilitate

Acord G7 de finanțare a Ucrainei, garantat cu activele rusești înghețate


Pe 13 iunie începe summit-ul G7, în Italia. Fotografie generică
Pe 13 iunie începe summit-ul G7, în Italia. Fotografie generică

Conferința Grupului G7 se deschide pe 13 iunie cu un acord asupra propunerii SUA de a susține un împrumut de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina, folosind activele rusești înghețate ca garanție. Liderii G7 sunt de acord să împrumute Ucrainei zeci miliarde de dolari, folosind drept garanții activele înghețate ale Rusiei.

Cea mai mare parte a banilor ar urma să fie furnizată sub forma unui împrumut de la guvernul SUA, garantate de profiturile obținute de pe urma celor 300 de miliarde de dolari în active rusești imobilizate. Marea majoritate a banilor sunt deținuți în țările Uniunii Europene.

Un oficial francez a declarat că, deși împrumutul va fi în mare parte garantat de SUA, acesta ar putea fi „completat” cu bani europeni sau alte contribuții naționale.

De ce nu se folosesc direct activele înghețate

De mai bine de un an, oficiali din mai multe țări dezbat legalitatea confiscării banilor rusești și a trimiterii lor în Ucraina.

Activele sunt imobilizate și nu pot fi folosite de Moscova. Cu toate acestea, ele aparțin în continuare Rusiei.

În timp ce, în general, guvernele pot îngheța proprietăți sau fonduri, transformarea acestora în active confiscate care să poată fi folosite în beneficiul Ucrainei pune multe probleme juridice legate de dreptul de proprietate.

Prin urmare, Uniunea Europeană a hotărât să pună deoparte doar profiturile generate de activele înghețate. Din punct de vedere juridic, acei bani pot fi mai ușor folosiți pentru Ucraina.

Separat, SUA au adoptat la începutul acestui an o lege care permite administrației Biden să confiște 5 miliarde de dolari în active de stat rusești plasate în SUA și să le folosească în beneficiul Kievului.

Pentru ce vor fi folosiți banii și cât de repede vor veni

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat miercuri că obiectivul acordului este „de a oferi resursele necesare Ucrainei acum pentru nevoile sale economice, energetice și alte nevoi, astfel încât să aibă puterea necesară pentru a rezista agresiunii continue a Rusiei”.

Un alt obiectiv este de a aduce rapid banii în Ucraina.

Un oficial francez a declarat pentru AP că detaliile ar putea fi elaborate „foarte repede” și că „cele 50 de miliarde de dolari vor fi plătite înainte de sfârșitul anului 2024”.

Dacă Rusia va recâștiga controlul asupra activelor sale înghețate sau dacă fondurile imobilizate nu generează suficientă dobândă pentru a rambursa împrumutul, „atunci apare problema împărțirii sarcinilor”, potrivit oficialului francez. Cum se vor împărți obligațiile de plată în acest caz urmează să se stabilească, a mai spus oficialul.

Cea mai recentă evaluare, din februarie, a Băncii Mondiale, legată de daunele produse de Rusia Ucrainei, arată că reconstrucția țării va costa 486 de miliarde de dolari și va dura cel puțin 10 ani.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG