Linkuri accesibilitate

Primire rece pentru Putin în Vietnam: o delegație restrânsă din care nu a făcut parte președintele


Președintele rus, Vladimir Putin și omologul său vietnamez, To Lam.
Președintele rus, Vladimir Putin și omologul său vietnamez, To Lam.

Președintele rus Vladimir Putin a ajuns noaptea trecută în capitala vietnameză Hanoi, după o vizită în Coreea de Nord, unde s-a întâlnit cu omologul său Kim Jong Un.

Spre deosebire de primirea pe care i-a făcut-o Kim, Vietnamul l-a primit fără fast iar la aeroport Vladimir Putin a fost întâmpinat de o delegație restrânsă din care nu a făcut parte și președintele, cu care s-a întâlnit abia joi dimineață.

Considerat un paria de Occident, Putin caută să stimuleze relațiile economice cu țările prietene și să arate că izolarea occidentală nu are niciun impact, transmite CNN.

Vietnamul condus de comuniști pare a fi o alegere naturală, cu politica sa externă de nealiniere și legăturile istorice strânse cu Moscova.

Vizita de două zile a lui Putin în Vietnam a tulburat Statele Unite, un purtător de cuvânt al Ambasadei SUA la Hanoi criticând călătoria despre care a spus că „nicio țară nu ar trebui să-i ofere lui Putin o platformă pentru a-și promova războiul de agresiune și, altfel, să-i permită să-și normalizeze atrocitățile”, transmite Reuters.

Liderul rus s-a întâlnit cu conducerea vietnameză, inclusiv cu secretarul general al Partidului Comunist Nguyen Phu Trong și cu noul președinte To Lam, potrivit agenției de știri de stat ruse TASS, citând Kremlinul.

Putin i-a spus joi lui Lam că „consolidarea unui parteneriat strategic cuprinzător cu Vietnam este întotdeauna una dintre prioritățile noastre”, a informat TASS.

La începutul discuțiilor sale cu Lam, Putin l-a invitat la sărbătorile Zilei Victoriei la Moscova anul viitor.

„Vom fi bucuroși să vă urez bun venit la sărbătorile care marchează cea de-a 80-a aniversare a Victoriei în Marele Război Patriotic de la Moscova”, a declarat Putin, citat de TASS.

La fel ca vizita sa la Phenian, călătoria lui Putin la Hanoi ar putea semnala o aprofundare a relațiilor dintre cele două națiuni, în vreme ce liderul rus caută să obțină sprijin concret pe fondul sancțiunilor internaționale pentru războiul dus în Ucraina invadată total pe 24 februarie 2022.

Înaintea vizitei, Putin a mulțumit Vietnamului pentru „poziția sa echilibrată” cu privire la războiul Rusiei din Ucraina într-un articol pentru ziarul oficial al Partidului Comunist Vietnamez, potrivit Kremlinului.

„Suntem recunoscători prietenilor noștri vietnamezi pentru poziția lor echilibrată față de criza din Ucraina și dorința lor de a facilita căutarea unor modalități practice de a o soluționa în mod pașnic. Toate acestea sunt pe deplin în concordanță cu spiritul și natura relațiilor noastre”, a scris Putin.

Ambasadorul Vietnamului în Rusia, Dang Minh Koi, a declarat agenției de presă din Vietnam că vizita de stat va consolida legăturile Hanoi-Moscova și va fi „o oportunitate pentru liderii celor două țări de a discuta și de a propune măsuri concrete pentru a stimula comerțul bilateral și cooperarea economică”.

Se așteaptă să fie adoptată o declarație comună și să fie anunțate numeroase acorduri privind cooperarea în sectoare, inclusiv „domeniile comerciale și economice, științifice, tehnologice și umanitare”, potrivit consilierului prezidențial rus pentru politică externă Iuri Ușakov, transmite TASS.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG