Linkuri accesibilitate

Rusia spune că a distrus cinci avioane ucrainene SU-27. Olanda va începe în curând livrările de F-16 către Ucraina


Avioane Su-27 ale Forțelor Aeriene Ucrainene pe aerodromul militar din Myrhorod, 14 iulie 2021.
Avioane Su-27 ale Forțelor Aeriene Ucrainene pe aerodromul militar din Myrhorod, 14 iulie 2021.

Cinci avioane de luptă ale Ucrainei ar fi fost distruse luni, într-un atac cu rachete al Rusiei. Kievul a minimalizat pierderile. Atacul a venit pe fondul informațiilor că Olanda va începe în curând livrările de avioane F-16 către Ucraina.

Ministerul rus al Apărării a declarat marți dimineață că a distrus cinci avioane de luptă ucrainene SU-27 și a avariat alte două pe aerodromul militar Myrhorod din regiunea ucraineană Poltava, din nord-estul țării, potrivit Reuters.

Moscova a precizat că în atac au fost folosite rachete Iskander-M. Armata ucraineană a confirmat atacul, însă nu a dat detalii cu privire la pagubele suferite.

„A avut loc un atac. Există unele pierderi, dar nu cele pe care le pretinde inamicul”, a declarat un reprezentant al forțelor aeriene citat de Kyiv Independent.

Publicația mai scrie că atacul a stârnit indignare pe rețelele sociale, deoarece forțele aeriene nu au reușit să protejeze aerodromul în mod corespunzător, în ciuda avertismentelor prealabile privind un atac rusesc. Ultimul atac intens asupra acestuia a avut loc în iunie 2023.

Rusia vizează aerodromurile ucrainene într-o perioadă în care Kievul se pregătește să primească primele avioane F-16, pe care Rusia a promis să le distrugă.

Un atac rusesc a avut loc marți dimineață și asupra bazei din orașul Starokostiantîniv, situat în vestul Ucrainei. Aceasta este o bază aeriană importantă, fiind o ţintă frecventă a loviturilor Moscovei: cel recent atac a avut loc săptămâna trecută.

Guvernul demisionar al Olandei a anunțat luni că va furniza în curând Ucrainei primul din cele 24 de avioane de luptă F-16 promise.

Autorizațiile necesare pentru livrarea avioanelor către Ucraina au fost acordate, a declarat ministrul Apărării, Kajsa Ollongren, potrivit Reuters.

Din motive de securitate, ministrul olandez al Apărării a refuzat să precizeze câte avioane vor face parte din prima livrare și când vor ajunge în Ucraina.

Confirmarea guvernului olandez a venit printr-o scrisoare adresată parlamentului înainte de tranziția guvernamentală de marți, după luni de guvernare interimară în urma alegerilor de anul trecut.

Olanda fost una dintre țările care au insistat pentru crearea unei coaliții internaționale care să furnizeze Ucrainei avioane F-16 pentru a-și consolida apărarea aeriană împotriva Rusiei.

Anterior, guvernul olandez a furnizat avioane F-16 pentru centrul de pregătire de la Fetești, în România, unde piloții și personalul de la sol ucraineni sunt învățați să piloteze și să întrețină avioanele în luptă.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG