Linkuri accesibilitate

Ministrul Apărării: Olanda trimite alte șase avioane F-16 în România. Piloții ucraineni vor fi instruiți la Fetești


Ministrul român al Apărării a spus că alte șase aeronave F-16 olandeze vor sosi în România
Ministrul român al Apărării a spus că alte șase aeronave F-16 olandeze vor sosi în România

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat sâmbătă, când a participat la cea de-a 60-a ediție a Conferinței de Securitate de la München, că România va susține programul de instruire a piloților ucraineni pe aeronave F-16.

„Ministrul Tîlvăr a amintit sprijinul ferm al României pentru instruirea piloților ucraineni în cadrul Centrului European de Pregătire F16, atunci când aceștia vor atinge nivelul de pregătire care le va permite începerea antrenamentelor la Fetești”, precizează Ministerul Apărării într-un comunicat de presă transmis sâmbătă.

Angel Tîlvăr s-a întâlnit cu Kajsa Ollongren, ministrul apărării din Regatul Țărilor de Jos la evenimentul din Germania.

„Subiectele discutate au acoperit o gamă largă de interese comune, punând un accent deosebit pe securitatea în regiunea Mării Negre, mai ales în contextul războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei. Ministrul Tîlvăr a condamnat atacurile ruse asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Dunăre și a prezentat eforturile României pentru menținerea siguranței traficului maritim civil”, precizează Ministerul Apărării (MApN).

„Progresele programelor de instruire comune, participarea militarilor olandezi, în anul 2022 și 2023, la Grupul de Luptă NATO condus de Franța, dislocarea a trei aeronave MQ-9 Reaper fără pilot în România, pe parcursul anului 2024 – o premieră pentru Țările de Jos, precum și dislocarea de aeronave la Centrul European de Pregătire F-16 din România au fost, de asemenea, abordate, fiind evidențiată importanța acestora în consolidarea apărării și securității regional”, se mai menționează în comunicatul MApN.

Ministrul Tîlvăr a spus că apreciază dialogul politico-militar robust dintre România și Regatul Țărilor de Jos, prin sprijinul continuu pentru consolidarea posturii de descurajare și apărare a NATO în zona Mării Negre.

„Încă șase aeronave F-16 olandeze vor sosi la Centrul European de Pregătire F-16 din România în următoarele luni. Am mulțumit doamnei ministru pentru decizia Guvernului de la Haga de a contribui substanțial la întărirea apărării flancului estic al NATO și, în particular, a regiunii Mării Negre, prin dislocarea de trupe și tehnică militară de înaltă performanță în România, inclusiv prin aeronave F-16 pentru Centrul European de Instruire F-16”, a spus ministrul Tîlvăr.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG