Linkuri accesibilitate

Compania sud-coreeană Hanwha Aerospace anunță o comandă de 1 miliard de dolari din partea României pentru obuziere autopropulsate


Hanwha Aerospace produce unul dintre obuzierele cele mai performante la nivel global, K-9.
Hanwha Aerospace produce unul dintre obuzierele cele mai performante la nivel global, K-9.

Compania sud-coreeană Hanwha Aerospace a anunțat că a câștigat un contract de 1 miliard de dolari cu România pentru furnizarea de obuziere autopropulsate. Acordul include 54 de obuziere, muniție și 36 de vehicule de aprovizionare, potrivit companiei sud-coreene.

Contractul e valabil până în iulie 2029, a mai informat Hanwha Aerospace, potrivit Reuters. Agenția sud-coreeană de achiziții de arme, Defense Acquisition Program Administration, a confirmat detaliile acordului într-o declarație separată.

Într-un comunicat, compania sud-coreeană precizează că va produce echipamente militare și în România:

„Hanwha Aerospace este hotărâtă să maximizeze beneficiile pentru industria de apărare din România prin diverse tipuri de programe de localizare industrială, care includ producţia locală de echipamente de apărare, crearea de locuri de muncă, transferul de tehnologie şi înfiinţarea Centrului de Excelenţă”, a precizat Peter Bae, vicepreşedinte al Hanwha Aerospace Europe.

România devine al zecelea stat utilizator al obuzierului K9, de calibru 155mm, la nivel global.

Surse apropiate discuțiilor au precizat pentru Europa Liberă că semnarea contractului cu compania din Coreea de Sud a fost amânată pentru că nu a fost clar unde vor fi construite capacitățile de producție coreene de pe teritoriul României și, în al doilea rând, pentru că firmei coreene i s-au solicitat clarificări tehnice.

„A fost vorba despre o decizie politică privind tipurile de licențe (n.r. pentru echipamente) pe care sud-coreenii le vor transfera în România”, au explicat sursele Europa Liberă.

Pentru a putea folosi obuzierele contractate de la compania sud coreeană, MApN a cumpărat și muniție specifică.

Cel mai devreme, compania coreeană ar putea face producție militară în România peste doi ani. Fabricarea unei linii de producție durează cel puțin 6 luni, iar fabricile de utilaje de acest tip sunt suprasolicitate în această perioadă.

Comenzile externe pentru Hanwha au crescut de la invazia Rusiei în Ucraina în 2022, deoarece țările au căutat să-și consolideze armele cu o aprovizionare rapidă și fiabilă, au spus analiștii.

Cumpărare de obuziere face parte din programul mai larg de înzestrare a Armatei Române, așa cum a scris Europa Liberă.

În România, anunțul privind cumpărarea de obuziere de la compania sud-coreeană Hanwha Aerospace a fost făcut în iunie, de ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, după întâlnirea cu omologul sou sud-coreean.

„Coreea de Sud va deveni partenerul optim pentru eforturile României de a-și moderniza armata”, a spus atunci ministrul sud-coreean al Apărării Shin Won-sik.

Ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, (d) și omologul lui sud-coreean, Shin Won-sik, la întâlnirea de la București. 19 iunie 2024.
Ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, (d) și omologul lui sud-coreean, Shin Won-sik, la întâlnirea de la București. 19 iunie 2024.

În aprilie, președintele sud-coreean și Klaus Iohannis au avut o întâlnire la Seul unde s-au semnat acorduri de cooperare în domeniile apărării și al energiei nucleare.

În 2022, Polonia a semnat cu Coreea de Sud contracte de achiziții în valoare peste 12 miliarde de dolari pentru a cumpăra tancuri K2, obuziere autopropulsate K9, avioane de atac ușoare FA-50 și lansatoare de rachete multiple Chunmoo pentru a-și consolida apărarea, pe fondul îngrijorărilor generate de războiul din Ucraina.

Specialiștii spun că firmele sud-coreene de apărare sunt capabile să livreze rapid arme cu costuri mai mici decât alte mari companii occidentale.

Hanwha deține o cotă de peste 50% din piața globală pentru exporturile de obuziere, potrivit datelor NH Investment & Securitiesne, notează Reuters.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

  • 16x9 Image

    Anca Grădinaru

    Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
    Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

    A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
     
    A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

    Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

    La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

XS
SM
MD
LG