La summitul NATO (Washington 9-11 iulie), președintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat din nou Statelor Unite să ridice limitările privind folosirea armelor americane cu care ar putea lovi ținte mai îndepărtate de pe teritoriul Rusiei, cu rachete cu rază lungă.
În această săptămână, Marea Britanie a renunțat la limitele impuse pentru folosirea în interiorul Rusiei a rachetelor sale Storm Shadow.
„Dacă vrem să câștigăm, dacă vrem să învingem, dacă vrem să ne salvăm țara și să o apărăm, trebuie să ridicăm toate [limitările]”, a declarat Zelenski la o conferință de presă alături de șeful în exercițiu al NATO, Jens Stoltenberg.
„Știm de la ce bază militară ne-au atacat și dacă ne-au atacat și ne-au ucis copiii în spital. E o întrebare nebunească - de ce nu putem răspunde și ataca această persoană, această bază militară, de unde au venit aceste bombe ghidate din avioane sau rachete, ne-au vizat, ne-au ucis copiii”, a mai spus Zelenski.
O serie de atacuri cu rachete rusești în toată Ucraina a lovit luni inclusiv un spital de copii din Kiev. Doi adulți au fost uciși și peste 50 de persoane au fost rănite - printre ei, șapte copii.
Jens Stoltenberg este un susținător al dreptului Ucrainei de a folosi armele furnizate de NATO pentru a lovi pe teritoriul Rusiei. Stoltenberg a mai declarat că sprijinul NATO pentru Ucraina respectă legile internaționale și nu o face parte la conflict.
Membrii NATO au abordări diferite cu privire la modul în care Ucraina poate folosi armele pe care le donează.
Unii au arătat clar că Kievul le poate folosi pentru a lovi ținte adânc în interiorul Rusiei.
Statele Unite au o abordare mai precaută, pentru că nu doresc să îl provoace pe președintele Putin.
Președintele american, Joe Biden, a declarat la summitul NATO că Statele Unite au permis Ucrainei să folosească arme americane într-un mod limitat în interiorul granițelor Rusiei și că oficialii militari și de informații americani decid „zi de zi cu privire la cât de departe ar trebui să meargă”.
Membrii NATO au emis miercuri o declarație în sprijinul Ucrainei la summitul de la Washington, promițând ajutor suplimentar și angajându-se să sprijine „calea ireversibilă„ către aderarea la NATO.
„Astăzi, trimitem un mesaj puternic de unitate și hotărâre Moscovei că violența și intimidarea nu dau roade și că Ucraina poate conta pe NATO acum pe termen lung”.
Declarația finală a summitului NATO arată că aliații vor oferi cel puțin 40 de miliarde de euro în ajutor militar Ucrainei în anul următor.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.