Harris, în vârstă de 59 de ani, ar putea primi nominalizarea democrată la convenția partidului din 19-21 august de la Chicago, dacă suficienți delegați vor fi de acord să-și transfere voturile de la Biden către ea.
Fostul senator și procuror din California nu are concurență prea mare pentru nominalizare, deși au fost veiculate și alte nume pentru funcția supremă în stat. Partidul se unește în jurul candidaturii sale, cu mai puțin de patru luni rămase până la alegerile prezidențiale din noiembrie.
Nominalizarea lui Harris ar transforma ceea ce se pregătea a fi o revanșă între Biden și candidatul republican Donald Trump, chiar dacă mulți americani și-ar fi dorit un candidat nou pentru funcția de președinte.
Intrarea ei în cursă vine după mai multe săptămâni în care starea de sănătate a lui Biden – și capacitatea acestuia de a-l învinge pe Trump – au fost puse la îndoială, după ce acesta a vorbit incoerent și a părut confuz în dezbaterea de pe 27 iunie.
Performanța lui Biden a dus la apeluri repetate din partea democraților din Congres și a donatorilor pentru ca acesta să se retragă din campanie.
Harris ar intra în cursă cu mize mari – cu probleme precum reforma imigrației, dreptul la avort și ajutorul acordat Ucrainei pentru apărarea acesteia împotriva Rusiei printre ele.
Alegătorii nehotărâți din state precum Pennsylvania, Michigan și Wisconsin ar putea decide cine câștigă.
Pe măsură ce își concentrează timpul și energia asupra acelor state cruciale, Trump probabil că va ataca munca lui Harris în domeniul imigrației și o va cataloga drept reprezentant al „stângii radicale” a Partidului Democrat.
Harris, la rândul său, se poate concentra asupra realizărilor administrației din ultimii patru ani, inclusiv creșterea puternică a locurilor de muncă, reducerea prețurilor medicamentelor recomandate pe rețetă și scutirea datoriilor studenților.
De asemenea, este probabil să se concentreze pe încercările ei de a proteja drepturile de vot și de avort. În mandatul dintre 2017-2021, Trump a înclinat spre dreapta politică Curtea Supremă, formată din nouă membri, cu trei nominalizați conservatori.
Într-o decizie importantă, în urmă cu doi ani, instanța a anulat Roe vs. Wade, o hotărâre din 1973 care recunoaște avortul ca drept constituțional.
De asemenea, este posibil ca Harris să atace antecedentele penale ale lui Trump și să-l prezinte ca un politician nedemn de cea mai înaltă funcție a națiunii.
Trump a fost condamnat de un juriu în luna mai pentru falsificarea înregistrărilor financiare și urmează să fie condamnat la sfârșitul acestui an, deși este foarte puțin probabil să fie închis.
Trump se confruntă, de asemenea, cu acuzații în alte două cazuri, inclusiv unul legat de revolta din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliul din Washington, când a încercat să răstoarnele rezultatele alegerilor din 2020, pierdute în fața lui Biden.
Democrații l-au prezentat pe Trump ca pe o amenințare la adresa democrației, inclusiv pentru că i-a îndemnat atunci pe protestatari, dar s-ar putea să-și atenueze limbajul – cel puțin pe termen scurt – după atentatul din 13 iulie.
Într-o cursă ipotetică dintre Harris și Trump, sondajele au fost inconsecvente, unele arătând că Harris îl conduce ușor pe Trump, iar alții arătând-o în urmă.
Cariera de vicepreședinte
Biden a însărcinat-o pe Harris pentru a supraveghea eforturile diplomatice cu țările din America Latină, care vizează încetinirea fluxului de migranți către granița de sud a SUA.
La preluarea mandatului, Biden a relaxat regulile de imigrație din epoca lui Trump, declanșând un val de migranți peste graniță.
Harris a abordat cauzelor fundamentale ale problemei – cum ar fi sărăcia și lipsa de oportunități de angajare în țările de origine – dar s-a confruntat cu critici din partea dreptei și a unora din propriul partid pentru că vizitat granița cu întârziere.
Portofoliul lui Harris a inclus și protejarea drepturilor de vot și a dreptului de reproducere.
În urma deciziei Curții Supreme care a anulat Roe vs. Wade, ea a călătorit prin țară în timpul alegerilor pentru Congres din 2022 pentru a susține candidații democrați, promițând să protejeze dreptul la avort.
Democrații s-au descurcat mai bine decât se așteptau, în parte, deoarece baza lor de votanți a fost îngrijorată de hotărârea Curții.
În calitate de vicepreședinte, Harris și-a consolidat relațiile în materie de politică externă, făcând mai multe călătorii în străinătate și întâlnind peste 150 de lideri mondiali.
În iunie, ea a reprezentat Statele Unite la forumul de pace în Ucraina din Elveția. Cu toate acestea, ea încă nu este percepută ca un om de stat internațional de către alegători, au spus analiștii politici.
Harris ar avea șansa să-și demonstreze cunoștințele despre afaceri externe – un subiect major în acest an electoral pe fondul războaielor din Ucraina și Gaza – într-o dezbatere cu Trump.
Lipsa ei de experiență internațională a fost unul dintre factorii care i-au afectat candidatura din 2020 pentru nominalizarea prezidențială a Partidului Democrat. Harris ar putea câștiga voturi abordânt o poziție diferită față de administrație cu privire la unele probleme de politică externă, au spus experții.
Biden a înstrăinat o parte din votanții democrați – în special, tinerii progresişti – cu politicile sale pro-Israel, inclusiv trimiterea de arme în această ţară.
În primăvară, în universități au izbucnit proteste împotriva sprijinului administrației pentru Israel. Harris, care nu este strâns asociată cu această problemă, ar putea încerca să-i recâștige pe unii dintre ei cu o poziție mai critică față de atacurile israeliene din Gaza.
Cât de mult vor afecta genul și etnia lui Harris șansele ei la alegerile din 2024 nu este clar.
În timp ce unii americani spun că țara nu este pregătită pentru o femeie președinte, Harris ar putea recâștiga câțiva alegători de culoare care sunt dezamăgiți de Partidul Democrat.
Fiica unor imigranți
Kamala Devi Harris s-a născut pe 20 octombrie 1964, într-o familie bine educată din Oakland, California, în timpul unei perioade de tulburări rasiale în Statele Unite.
Mama ei, Shyamala Gopalan, era biolog și emigrase în Statele Unite cu câțiva ani înainte, din India, pentru a studia la Berkley, prestigioasa universitate din California.
Tatăl ei, Donald Harris, s-a mutat în California din Jamaica în 1961 pentru a studia Economie - tot la Berkeley - și a devenit profesor la Stanford, o altă universitate de top din SUA.
Cei doi s-au cunoscut ca activiști pentru drepturile civile la Berkeley. Harris a mers la școală într-un cartier alb din California când era copil, înainte de a se muta la Montreal cu mama și sora ei, după divorțul părinților.
Harris s-a întors în Statele Unite pentru a studia la Universitatea Howard, o instituție istorică pentru persoane de culoare din Washington, D.C., facultate pe care a absolvit-o cu diplomă în științe politice și economie.
Apoi a făcut Dreptul la Universitatea din California și a absolvit în 1989.
Harris și-a câștigat rapid un nume în comunitatea juridică din California, în cele din urmă învingându-și șeful în 2003 pentru a deveni procurorul districtului din San Francisco.
Ea avea să se confrunte cu furia forțelor de ordine un an mai târziu, când a refuzat să solicite pedeapsa cu moartea pentru membrul unei bande acuzat că a ucis un ofițer de poliție.
În calitate de procuror de district, din 2004 până în 2011, Harris s-a dovedit a fi dură cu criminalitatea - a crescut rata condamnărilor pentru infracțiuni, în special cele legate de droguri.
A fost, parțial, acel record care i-a permis să câștige alegerile în 2010 ca procuror general al Californiei.
Unul dintre oponenții ei în cursa primară a democraților din 2020 a criticat-o pentru numărul mare de oameni trimiși în spatele gratiilor pentru marijuana în timpul mandatului ei ca procuror principal al Californiei, când ea însăși a recunoscut că a încercat drogul.
Marijuana recreațională a fost între timp legalizată în California.
După opoziția inițială, Harris s-a pronunțat în sprijinul dezincriminarii canabisului, care a devenit un element cheie în cererile de reformă națională a justiției penale. Persoanele de culoare sunt condamnate în mod disproporționat pentru infracțiuni legate de marijuana.
Alegerile primare din 2020
Cei șase ani ca procuror general al celui mai mare stat din SUA după populație au coincis cu tulburările rasiale declanșate de împușcăturile poliției în state precum New York și Missouri, ceea ce a dus la apeluri pentru reforme în California.
Harris a început să ofere cursuri pentru forțele de ordine de stat, dar a refuzat să sprijine utilizarea obligatorie a camerelor video mobile - care pot ajuta la clarificarea dacă utilizarea forței de către polițiști este sau nu justificată.
De asemenea, ea i-a înfuriat pe progresiști când nu a susținut un proiect de lege care ar fi impus biroului ei să investigheze împușcăturile poliției.
După uciderea lui George Floyd de către poliția din Minnesota, în mai 2020, Harris a încercat să-și echilibreze poziția cu privire la reforma aplicării legii, spunând că țara trebuie să „regândească” siguranța publică, fără a susține în mod explicit apelurile din partea unor elemente mai progresiste ale Partidului Democrat pentru a reforma poliția.
Harris a fost aleasă în Senatul SUA în noiembrie 2016, devenind doar a doua femeie de culoare din istoria SUA care a câștigat un loc în camera superioară a Congresului.
Ea a făcut parte din patru comitete ale Senatului, inclusiv de Informații, Buget, Justiție, precum și securitate internă și afaceri guvernamentale, ceea ce i-a oferit o experiență limitată în politica externă.
Dacă va fi nominalizată, Harris va trebui să găsească un coleg care să o completeze și să câștige circumscripții cheie, în special pe cele din statele cruciale.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.