Președintele SUA, Joe Biden, și rivalul său republican, Donald Trump, au avut prima dezbatere televizată în contextul alegerilor prezidențiale din noiembrie din SUA. Observatorii spun, aproape la unison, că vulnerabilitatea legată de vârsta înaintată a lui Joe Biden a fost confirmată în dezbaterea prezidențială de la CNN. Ei spun că președintele nu a contracarat eficient afirmațiile false ale lui Donald Trump.
Cei doi potențiali candidați la funcția de președinte al SUA au avut schimburi de replici legate de dreptul la avort, imigrație, războaiele din Ucraina și Gaza sau starea economiei SUA. Prima dezbatere dintre Joe Biden și Donald Trump vine pe fondul sondajelor care arată o cursă strânsă între cei mai în vârstă candidați din istoria SUA. Joe Biden are 81 de ani, Donald Trump are 78.
Performanța slabă a președintelui i-a zguduit pe colegii săi democrați, scrie Reuters, și va adânci convingerea unor alegători că, din cauza vârstei, Joe Biden nu ar putea susține încă un mandat la Casa Albă.
The Associated Press scrie că prestația președintelui Biden la prima confruntare televizată cu Trump „stârnește panică în rândul democraților cu privire la candidatura sa”, pentru că nu a reușit să controleze cea mai mare vulnerabilitate în fața alegătorilor: vârsta înaintată.
Vicepreședinta SUA, Kamala Harris, a recunoscut ceea ce ea a numit „începutul lent” al lui Biden, dar a susținut că alegătorii ar trebui să-l judece pe el și pe Trump pe baza realizărilor din anii lor de mandat.
Joe Biden a venit la dezbatere cu o voce răgușită, despre care echipa lui de campanie a spus că se datorează unei răceli.
Observatorii discuției au remarcat însă ezitările repetate ale președintelui, mai ales în prima jumătate de oră a dezbaterii prezidențiale de la CNN.
„Evident, cel mai important factor este că Biden pare bătrân și răgușit și mai puțin coerent decât atunci când a candidat ultima dată”, a spus Matt Grossmann, profesor de științe politice la Universitatea de Stat din Michigan.
„Nu cred că Trump a făcut cu adevărat ceva pentru a câștiga altceva decât pe susținătorii săi existenți, dar cred că este eclipsat de impresia oamenilor despre Biden cu privire la cea mai mare vulnerabilitate a sa”.
Imigrație, avort, economie și dosare penale
Biden a revenit ulterior, scrie Reuters, când l-a numit pe Donald Trump „infractor”, cu referire la condamnarea sa din dosarul plăților către starul porno Stormy Daniels.
În replică, Trump a adus în discuție condamnarea recentă a fiului lui Biden, Hunter, care a mințit despre consumul său de droguri pentru a cumpăra o armă.
Trump a dezlănțuit o ploaie de critici la adresa administrației lui Joe Biden, dintre care multe au fost afirmații dovedit false, inclusiv că migranții sunt responsabili pentru valul de criminalitate, că democrații susțin infanticidul și că el a câștigat, de fapt, alegerile din 2020.
Din 2020 până în prezent, dovezile prezentate la procesele din justiție, renumărările de voturi și anchetele criminalistice au arătat că alegerile prezindențiale din 2020 au fost corecte.
Întrebat despre atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA, la care au participat mii de susținători ai lui Trump, fostul președinte a refuzat să accepte orice responsabilitate și a susținut că mulți dintre cei arestați sunt nevinovați.
„Acest om nu are niciun simț al democrației americane”, a replicat Biden.
Fostul președinte susține în continuare, în mod demonstrat fals, că înfrângerea sa în alegerile prezidențiale a fost rezultatul unei fraude electorale.
De asemenea, Trump a sugerat că își va pedepsi dușmanii politici dacă se întoarce la putere, dar va trebui să-i convingă pe alegătorii indeciși că nu reprezintă o amenințare la adresa democrației, așa cum afirmă Joe Biden.
Joe Biden l-a acuzat pe Donald Trump că a permis eliminarea dreptului la avort la nivel național prin numirea judecătorilor conservatori la Curtea Supremă a SUA. Trump a replicat că Biden nu va susține nici o limitare a avorturilor și a spus că fiecare stat al SUA ar trebui să decidă independent în această chestiune.
Trump l-a atacat pe Biden că nu a reușit să securizeze granița sudică a SUA, ceea ce a dus la o creștere masivă a imigrației ilegale.
„Eu o numesc crimă a migranților lui Biden”, a spus Trump, în timp ce Biden a replicat: „Încă o dată, exagerează, minte”.
Studiile arată că imigranții nu comit infracțiuni la o rată mai mare decât americanii nativi, notează Reuters.
De altfel, numeroși observatori au criticat CNN, televiziunea americană care a găzduit dezbaterea, pentru că nu a oferit verificarea factuală a afirmațiilor din timpul dezbaterii. Acest lucru, spun ei, i-au permis lui Donald Trump să facă afirmații false fără a fi contracarat.
O altă temă importantă a fost economia. Sondajele arată că americanii sunt nemulțumiți de performanța lui Biden, chiar dacă salariile au crescut și inflația și șomajul au scăzut.
Biden a recunoscut că inflația a dus la creșterea substanțială a prețurilor față de începutul mandatului său, dar a spus că administrația lui a reușit să refacă economia după criza cauzată de pandemia de Covid.
Războiul din Ucraina
Președintele american Joe Biden și rivalul său republican, Donald Trump, s-au ciocnit și pe tema politicii externe și a războiului Rusiei din Ucraina.
Donald Trump, care în trecut a numit tacticile președintelui rus Vladimir Putin în invazia Ucrainei din 2022 „geniale” și aplicate „cu pricepere”, l-a atacat pe președintele Biden spunând că, dacă Statele Unite ar fi avut un „președinte adevărat”, Putin nu ar fi atacat Ucraina.
„Știa că nu trebuie să se joace cu mine”, a spus Trump, referindu-se la Putin.
În replică, Joe Biden l-a numit pe Putin „criminal de război” și a avertizat că, dacă Rusiei i se permite să reușească în războiul său, Putin nu se va opri la Kiev.
„A ucis mii și mii de oameni”, a spus Biden, care l-a acuzat pe Donald Trump și că vrea să retragă SUA din NATO.
La începutul acestei luni, Putin a oferit o încetare imediată a focului cu Ucraina, stabilind condiții pe care Kievul le-a respins deja de mai multe ori.
Când a fost întrebat despre oferta lui Putin, Trump a declarat că condițiile stabilite recent de liderul rus pentru a pune capăt războiului „nu sunt acceptabile”.
Dar Trump l-a numit, de asemenea, pe președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, „cel mai mare agent de vânzări din toate timpurile” pentru cererile de ajutor militar ale liderului ucrainean.
„Acesta este un război care nu ar fi trebuit să înceapă niciodată dacă am fi avut un lider", a spus Trump, susținând din nou că va putea „rezolva” războiul dacă va fi reales.
Totuși, Donald Trump nu a dat detalii despre cum va face asta.
De la începutul războiului, administrația Biden a susținut ferm Ucraina și pe președintele acesteia, Volodimir Zelenski.
Statele Unite au fost cel mai mare contribuitor la ajutorul militar și financiar acordat Kievului în timpul conflictului, deși cel mai recent pachet aprobat de ajutor în valoare totală de 61 de miliarde de dolari a fost amânat cu aproximativ șase luni, deoarece parlamentarii republicani au amânat procesul cerând schimbări profunde ale politicii de frontieră în schimbul sprijinului lor.
Doi candidați nepopulari la președinția SUA
Confruntarea televizată de 90 de minute de la CNN a avut loc mult mai devreme decât orice dezbatere prezidențială de până acum, cu mai mult de patru luni înainte de ziua alegerilor, 5 noiembrie.
Cei doi candidați au apărut fără public în direct, iar microfoanele lor se întrerupeau automat la terminarea timpului alocat.
Ambele reguli au fost impuse pentru a se evita situația din prima dezbatere directă din 2020, când Donald Trump l-a întrerupt în mod constant pe Joe Biden.
Cei doi politicieni, care nu și-au ascuns antipatia reciprocă, nu și-au dat mâna și nu s-au salutat nici înainte, nici după dezbatere.
Au existat o mulțime de momente în care respingerea reciprocă s-a văzut. Fiecare l-a numit pe celălalt cel mai rău președinte din istorie; Biden s-a referit la Trump ca la un „ratat” și un „plângăcios”, în timp ce Trump l-a numit pe Biden un „dezastru”.
Potrivit sondajelor, nici Joe Biden, nici Donald Trump nu sunt lideri populari în SUA. Mulți americani rămân nehotărâți privind alegerea pe care trebuie să o facă în noiembrie.
Aproximativ 20% dintre alegători spun că încă nu s-au hotărât la un candidat, înclină spre un candidat terț sau spun că ar putea lipsi de la alegeri, arată cel mai recent sondaj Reuters/Ipsos.
Cea de-a doua și ultima dezbatere din campania din acest an este programată pentru luna septembrie.
Articol redactat pe baza informațiilor oferite de CNN, Reuters, AP și BBC.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.