Linkuri accesibilitate

Participarea delegației Israelului la discuțiile de încetare a focului, amânată


În imagine, oameni care pleacă dintr-o tabără de refugiați din centrul Fâșiei Gaza, marți 23 iulie, în urma bombardamentelor armatei israeliene.
În imagine, oameni care pleacă dintr-o tabără de refugiați din centrul Fâșiei Gaza, marți 23 iulie, în urma bombardamentelor armatei israeliene.

Participarea delegației Isarelului la noi discuții pentru încetarea focului în Fâșia Gaza, programate joi, a fost amânată pentru săptămâna viitoare, transmit agențiile de presă. potrivit unor surse familiare discuțiilor. În Fâșia Gaza, atacurile armatei israeliene continuă.

Deplasarea unei delegații israeliene în Qatar pentru negocieri indirecte cu grupul palestinian militant Hamas, anunțată pentru joi, a fost amânată și este de așteptat să aibă loc săptămâna viitoare, a spus un reprezentant israelian, citat sub protecția anonimatului de agenția France Presse (AFP).

O dată exactă este încă neclară. Biroului premierului Beniamin Netanyahu anunțase participarea delegației israeliene la discuții, înainte de plecarea acestuia într-o vizită în SUA.

Aflat în prezent la Washingon, Netanyahu a transmis la începutul săptămânii că un acord de încetare a focului, care ar putea duce la eliberarea a zeci de ostatici isarelieni deținuți de Hamas în Fâșia Gaza, ar fi în curs de conturare.

Delegația israeliană de la noua rundă de discuții ar urma să fie condusă de David Barnea, șeful serviciului de informații străine Mossad, care urmează să explice poziția actuală de negociere a Israelului guvernului Qatar, care este în contact cu conducerea Hamas, menționează AFP.

Alături de Qatar, SUA și Egiptul mediază, de asemenea, discuțiile, concentrate pe schimbul celor 120 de ostatici deținuți încă de Hamas cu prizonierii palestinieni din închisorile israeliene și pe o încetare a focului în războiul din Gaza.

Nu este clar în acest moment câți dintre ostaticii de Hamas sunt încă în viață. Gruparea militantă a demonstrat mai multă flexibilitate în negocieri, recent potrivit unor relatări din presă.

Chiar și așa, discuțiile au stagnat întrucât Netanyahu ar fi formulat noi cereri - spre exemplu, ca trupele israeliene să rămână mai mult timp în locații strategice din Fâșia Gaza.

Noi bombardamente ale armatei israeliene în sudul Gazei

Între timp, forțele israeliene au efectuat miercuri noi raiduri în Fâșia Gaza, cu câteva ore înainte ca prim-ministrul Benjamin Netanyahu să se adreseze Congresului SUA, la Washington, transmite Reuters.

Ultimele atacuri israeliene au distrus case în orașele de la est de Khan Younis din sudul Gazei, astfel că mii de oameni au fost forțați să se îndrepte spre vest ca să își caute adăpost, au spus locuitorii, citați de agenția de presă.

Serviciile civile palestiniene au primit apeluri de urgență de la oameni blocați în locuințe din Bani Suhaila, la est de Khan Younis, dar nu au putut să ajungă în oraș.

Localnici, citați de Reuters, spun că sunt epuizați, le e foame și că nu mai au unde să se refugieze.

Potrivit medicilor, doi palestinieni ar fi fost uciși într-un atac aerian asupra Baani Suhaila, unde aripa armată a grupării islamiste palestiniene Hamas a declarat că luptătorii au detonat o bombă împotriva unui transport de trupe al armatei israeliene, mai transmite Reuters.

Armata israeliană spune că a atacat zone de unde militanți Hamas au putut lansa atacuri asupra forțelor israeliene.

Conform Ministerului Sănătății din Gaza, controlată de gruparea militantă, 55 de persoane au murit în urma atacurilor din ultimele 24 de ore ale armatei israeliene.

De la începutul războiului - după atacul Hamas asupra Israelului, din 7 octombrie 2023 - peste 39.000 de palestinieni au murit, conform oficialilor sanitari din Fâșia Gaza.

XS
SM
MD
LG