Mircea Geoană, fost șef al PSD între 2004 și 2009, acum independentul care își pregătește candidatura la prezidențiale, s-a întâlnit cu potențialul său adversar, actualul șef al PSD, Marcel Ciolacu, la ziua ziaristului și omului de afaceri Marius Tucă. Onomastica a fost celebrată la restaurantul acestuia, undeva în zona de nord a Bucureștiului.
Imagini în care cei doi posibili contracandidați la alegerile prezidențiale din toamnă apar la aceeași masă au fost publicate, ulterior, de televiziunea Antena 3 CNN.
La Taverna Sârbului se întâlnesc frecvent multe persoane influente. Locul e vizitat frecvent de paparazzi. Fie că e vorba de zile onomastice sau nu, de VIP-uri din politică sau din lumea sportului.
S-au expus cu bună-știință Marcel Ciolacu și Mircea Geoană, conștienți fiind de acoperirea mediatică de care va beneficia evenimentul privat, urmărind astfel să transmită un semnal anume? Au negociat ceva? Dacă da, ce? Sau e vorba despre clasicul balon de încercare pentru verificarea reacției publice?
Sunt câteva dintre întrebările pe care și le pun mulți dintre cei care urmăresc atent politica de la București, mai ales în actualul context politic volatil.
Independența lui Geoană s-a dovedit o himeră?
Din perspectiva lui Mircea Geoană, întrevederea cu liderul PSD – într-un anturaj cu multe semne de întrebare – ridică două mari probleme pentru profilul pe care el și-l construiește atent încă de anul trecut și încă și mai evident din primavara electorală a lui 2024: independența față de partidele din România și o puternică tușă pro-occidentală.
Statutul de independent, principalul argument pe care Mircea Geoană își întemeiază campania pentru prezidențiale, pare șubrezit de întâlnirea în cauză.
La aceeași masă s-au aflat alături de Mircea Geoană, premierul Marcel Ciolacu și consilierul acestuia – fostul premier Victor Ponta, sociologul Dan Dungaciu, analistul H.D. Hartmann și jurnalistul Marius Tucă.
Nu s-a discutat politică, așa susțin Mircea Geoană și Victor Ponta, consilierul premierului Marcel Ciolacu. Ponta spune că discuțiile au fost unele generale, în special despre Olimpiada de la Paris și performanța lui David Popovici.
Am fost invitat la ziua lui Marius Tucă. Nu am avut nicio discuție politică cu Ciolacu sau cu altcineva prezent la aniversare.Mircea Geoană, secretar general adjunct NATO
Analistul politic Ovidiu Voicu crede că lui Mircea Geoană i s-a întins o capcană în care acesta a căzut „cu naivitatea obișnuită, cea de care vorbea Ion Iliescu atunci când l-a făcut prostănac”.
„O bună parte din retorica PSD legată de Geoană este că el nu e independent, că a fost membru PSD și acum e independent doar de fațadă, servește niște interese.”
„Plasarea lui la acea întâlnire într-un anturaj pesedist întărește această retorică, ceea ce șubrezește principalul argument de campanie al lui Mircea Geoană: independența”, spune pentru Europa Liberă Ovidiu Voicu.
De altfel, acum trei luni, Marcel Ciolacu îl ataca pe Mircea Geoană exact pe tema independenței acestuia.
„Sunt ferm convins că va candida. Nu suport ipocrizia. Nu suport jocul dublu de a vinde adevărul altfel decât e. După ce ai fost preşedintele unui partid, nu poţi să spui că eşti independent”, declara Marcel Ciolacu la o emisiune TV.
Prezentându-se ca independent, actualul secretar general adjunct al NATO încearcă să-și dezlipească imaginea de fost președinte al PSD și de perdant al alegerilor prezidențiale din 2009. O înfrângere la limită, cu numai 0,66% în favoarea președintelui în exercițiu, Traian Băsescu.
Separându-se de imaginea PSD, mutare unde îl ajută mult cariera în fruntea Alianței Nord-Atlantice, Mircea Geoană încearcă să-și extindă bazinul electoral dincolo de cel tradițional al social-democraților, și să se poziționeze deasupra partidelor mainstream.
Or, marile partide mainstream au multe defecte, dar cel puțin câteva calități folositoare celor care vor să ajungă premieri sau președinți ai României: sunt excelente vehicule electorale. Au activiști bine organizați, au bani și, mai ales, sunt direct interesate de victorie.
Este probabil unul din motivele pentru care fotografia în care Mircea Geoană apare alături de lideri PSD și de persoane cunoscute ca având legături cu partidul contrazice poziționarea inițială ca independent și aduce la lumină trecutul pesedist de care dl. Geoană a încercat destul de insistent să se desprindă.
Iar cum aritmetica simplă, ca și rezultatele alegerilor generale și prezidențiale arată limpede cât de limitate sunt șansele noilor veniți într-o ecuație electorală cu bazine electorale clar delimitate, Mircea Geoană „nu și-a renegat vreodată legăturile cu PSD și cu vechiul electorat”, remarcă analistul Ovidiu Voicu.
Geoană nu și-a renegat legăturile cu PSD și cu vechiul electorat PSD.Ovidiu Voicu, analist
„Este un joc pentru diverse nișe de electorat, e adevărat că Geoană își dorește și o zonă pro- occidentală, reformistă a României, dar în același timp, prin mesajele pe care le-a dat prin intermediul grupării România Renaște dar și direct, s-a prezentat ca un președinte care unește”, ne spune Ovidiu Voicu.
Adjunctul NATO la masă cu propagandiști pro-Rusia
De regulă, anturajul unor astfel de întâlniri ridică probleme – mai ales când politicienii se întâlnesc cu oameni de afaceri controversați, uneori vizați de anchete penale, sau cu personaje a căror ideologie sau poziționare în chestiuni vitale din societate, e în contrasens cu cea oficială a politicienilor.
Controverse de acest fel există și în cazul întâlnirii amintite, unde mai mulți dintre cei aflați la masă au promovat public, în ultimii ani, mesaje ce pot fi catalogate ca anti-occidentale, anti-Ucraina, pro-Kremlin.
Marius Tucă, gazda întâlnirii, un fost moderator TV, în prezent cu o emisiune online găzduită de Gandul.ro, are frecvent invitați cu discurs anti-NATO, anti-Occident și pro-Rusia.
La rândul lui, ziaristul are adesea un discurs antioccidental în discuțiile cu invitați precum ar fi Dan Dungaciu, H.D. Hartmann sau jurnalistul Ion Cristoiu.
Analistul Ovidiu Voicu spune pentru Europa Liberă că Mircea Geoană ar putea să aibă o problemă de imagine prin asocierea cu personaje care sunt împotriva apartenenței României la Uniunea Europeană și NATO.
„Geoană poate avea o problemă legată de poziția sa la NATO. Știm de vechea gardă, Tucă, Cristoiu, Nistorescu, Dungaciu, Hartmann, care acum s-au repliat pe la diverse media suveraniste și sunt clar împotriva apartenenței României la UE și NATO.
Un secretar general adjunct NATO să vină la tipul acesta de întâlniri, chiar dacă sunt prieteni, e o problemă. Pe de altă parte, mandatul lui la NATO se termină și nu cred că pentru Geoană mai contează această ultimă lună de mandat”, mai declară Ovidiu Voicu.
Totuși, oricât de mare nevoie ar avea de popularitate și popularizare în rândul electoratului mai puțin permeabil la valorile de tip occidental, Mircea Geoană ar trebui să se hotărască în privința profilului cu care vrea să fie asociat de votanți.
Aceasta pentru că întâlnirea de la Taverna Sârbului ridică o întrebare dificilă: profilul pro-occidental pe care și l-a construit Mircea Geoană ca numărul doi al NATO e sau nu cel real?
Episodul are cel puțin câteva elemente similare cu o mult-mediatizata vizită în seara dinaintea dezbaterii finale de la prezidențialele din 2009. Fusese o campanie dominată de mesaje anti-corupție, acum se profilează una dominată de mesaje anti-Kremlin, iar Mircea Geoană pare că a nimerit și într-un caz, și în celălalt, cel puțin pentru un moment, în tabăra adversă.
O gafă celebră: vizita la Vântu
Mircea Geoană a rămas faimos pentru gafa făcută în campania prezidențială din 2009, când în seara dinaintea dezbaterii finale cu Traian Băsescu s-a dus în vizită la controversatul om de afaceri și mogul de presă Sorin Ovidiu Vântu, condamnat ulterior la opt ani de închisoare în dosarul FNI.
Deși nu și-a anunțat oficial candidatura la alegerile prezidențiale din această toamnă, Mircea Geoană se află într-o activă campanie electorală și direct, și prin intermediul Asociației „România Renaște”.
Geoană este cotat în sondajele de opinie cu scoruri care arată că ar câștiga turul al doilea al alegerilor prezidențiale în fața oricăruia dintre competitori, cu sau fără sprijinul PSD.
În aceste condiții, nu cumva întrebarea cheie este cine intră în finală? Tabla de șah nu lasă loc la mare spațiu de manevră: turul doi înseamnă sau Mircea Geoană și Marcel Ciolacu, avantaj Geoană, sau Marcel Ciolacu și George Simion, avantaj Ciolacu.
Strategii complicate. Geoană-Ciolacu, jocul de-a șoarecele și pisica
Mai explicit, Marcel Ciolacu are toate motivele să se teamă de intrarea lui Mircea Geoană în cursa prezidențială, care are șanse mari să ajungă în turul al doilea.
Sondajele arată că Geoană reușește să adune voturi atât de la electoratul PSD, dar și de la PNL, ba chiar și de la USR, ceea ce ar pune serios sub semnul întrebării șansele lui Ciolacu într-o confruntare directă cu Geoană.
Practic, în momentul de față Marcel Ciolacu nu are prea multe opțiuni, de aceea probabil și amână decizia în ce privește candidatura la prezidențiale.
Teama de eșec îl blochează, dar timpul nu joacă în favoarea lui. Până la congresul PSD din 24 august trebuie să se decidă.
Marcel Ciolacu este presat de partid să candideze la prezidențiale, iar voci importante din rândul liderilor PSD, în frunte cu puternicul Paul Stănescu, șeful CJ Olt, susțin că șeful partidului trebuie să fie candidatul, aceasta fiind cutuma.
Inițial, Ciolacu și-a făcut socoteala că va fi candidatul unic al Alianței PSD-PNL, dar după ce gen. Nicolae Ciucă și-a anunțat intrarea în cursă, strategia a căzut.
Dacă Marcel Ciolacu acceptă candidatura la Prezidențiale, va fi obligat ca în turul doi, într-o eventuală competiție cu Geoană, să bată palma cu Nicolae Ciucă și ce va mai fi rămas din PNL (facțiunea lui Ludovic Orban s-a asociat cu USR și PMP în Forța Dreptei). Dacă se va duela Marcel Ciolacu cu Ciucă, va avea nevoie de susținerea lui Mircea Geoană pentru turul doi.
Dacă Marcel Ciolacu nu acceptă candidura, iar partidul său merge pe varianta unui „independent”, care ar putea să fie chiar Mircea Geoană, atunci Marcel Ciolacu va fi într-o situație complicată în partid. Poziția sa va fi fragilizată chiar dacă într-o negociere cu Geoană primește funcția de premier. Poate fi una vremelnică.
Puțin probabil, totuși, ca PSD să accepte să nu aibă un candidat propriu al partidului. Mircea Geoană insistă să rămână independent. Ar fi pentru prima oară în 34 de ani.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.