Cei mai nemulțumiți sunt șoferii: de aproape o lună, în plin sezon estival, se formează cozi la care sunt nevoiți să aștepte ore bune.
Constructorul podului de la Brăila schimbă rețeta asfaltului folosit după nu mai puțin de trei încercări eșuate. De fiecare dată, materialul s-a turtit sub greutatea mașinilor care transportă piatră din carierele din Dobrogea.
Muncitorii au început să decoperteze sensul de mers dinspre Tulcea spre Brăila, iar săptămâna viitoare ar putea să toarne din nou asfalt. Până atunci, tot traficul a fost mutat pe jumătate de pod, transmit stirileprotv.ro.
Constructorul a luat decizia radicală de a închide cu totul acest sens de mers și să mute traficul pe un singur sens.
Ministrul Transporturilor spune că nu va recepționa nici podul, nici drumurile de legătură, până când nu vor fi predate în stare perfectă. Apoi, timp de zece ani, același constructor italian (compania WeBuild) ar trebui să se ocupe de remedierea eventualelor probleme, pe cheltuială proprie.
Podul de la Brăila - istoric
- 2017 - Proiectul podului peste Dunăre de la Brăila e aprobat de CNAIR, cu finanțare europeană prin Masterplanul General de Transport, parte a drumului expres Buzău-Brăila-Tulcea-Constanța. Pe lângă podul suspendat, contractul prevede construirea a două viaducte de câte 110 m lungime, un drum principal cu o lungime de 19,095 km și un drum de legătură cu DN22 (Smardan – Măcin), în lungime de 4,328 km.
- 2017 - Licitația pentru proiectarea și execuția podului este lansată în sistemul de achiziții publice.
- 2018 - Asocierea WeBuild (Italia)- IHI Infrastructure Systems Co.,Ltd.(Japonia) este declarată câștigătoare și, pe 15 ianuarie 2018, se semnează contractul cu CNAIR.
- Proiectarea și construcția urmau să coste 1.995.932.260,25 lei fără TVA (400 de milioane de euro). Durata contractului: 48 de luni, din care 12 luni pentru proiectare și 36 de luni pentru execuție. Garanția oferită de constructor pentru lucrări - 120 luni.
- 2019 - încep lucrările la Podul de la Brăila.
- 2020 - Metroul SA semnează contractul cu CNAIR pentru consultanță și dirigenție de șantier. Valoarea contractului: 35 de milioane de lei (7 milioane de euro).
- 2023 - Pe 6 iulie este deschisă circulația pe pod, deși lucrările de construcție nu fuseseră finalizate în totalitate.
Companiile implicate:
- WeBuild (Italia) - realizează toate lucrările de infrastructură a podului și adiacentă.
- IHI Infrastructure Systems Co.,Ltd. (Japonia) - a realizat sistemul de cabluri care susține podul și a montat tablierul metalic.
- Compania Națională de Infrastructură Rutieră - beneficiarul final al construcției.
- Metroul SA - firma care se ocupă de consultanță și dirigeție de șantier.
- Cost total la 1 noiembrie 2023 - 700 de milioane de euro.
Mai multe, pe stirileprotv.ro