Linkuri accesibilitate

Carosabilul de pe podul de la Brăila: șanțuri, valuri și asfalt sfărâmat


Carosabilul de pe podul de la Brăila este într-o stare foarte precară. Foto: Radio România Actualități. Colaj: Europa Liberă
Carosabilul de pe podul de la Brăila este într-o stare foarte precară. Foto: Radio România Actualități. Colaj: Europa Liberă

Fotografii de la noul pod rutier de la Brăila arată o stare precară a carosabilului de pe ruta inaugurată în urmă cu un an, cu șanțuri adânci și asfalt sfărâmat. Pe pod au fost instituite restricții de circulație din cauza caniculei.

În aceste condiții, constructorii au fost nevoiți să înceapă reasfaltarea. Lucrările au început de câteva zile. E a patra reabilitare a podului din acest an - ultima a fost făcută în luna aprilie.

Directorul executiv al Asociației Pro Infrastructura, Ionuț Ciurea, spune că apariția acelor șanțuri arată, cel mai probabil, o rețetă greșită a asfaltului.

„Problema acolo este căldură, tonaj și, poate cel mai important lucru, combinația dintre hidroizolație, să fie bine făcută, să nu permită apei să infiltreze, straturile de asfalt mai multe decât e nevoie și podul care este metalic. Metalul, la căldură se dilată și, la răcoare sau temperaturi foarte joase, se contractă. Și atunci asfaltul rigid, față de acest metal, o să fie făcut ca o plastilină”, explică Ionuț Ciurea.

Carosabilul de pe podul de la Brăila e într-o situație foarte precară
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00

Directorul ProInfrastructura dă exemplul unui pod din Turcia, similar din punct de vedere tehnologic din Turcia, Podul Canakkale, mult mai mare decât cel de la Brăila, care nu are problemele construcției din România.

„Și acolo e tot metal. Și acolo e asfalt pe pod. Și acolo e caniculă. Poate ne răspunde cineva, că ar trebui să vină un expert de la compania de drumuri sau poate de la antreprenori, poate de la ambii. Și să ne spună și nouă public care e problema [la podul de la Brăila - n.red], căci, până la urmă «arătura» asta este plătită din buzunarul european și din buzunarul românesc”.

Ionuț Ciurea spune că procedura normală este ca podul să fie verificat printr-o expertiză, de la Compania Națională de Drumuri (CNAIR) sau de la antreprenor, care pot fi responsabile pentru situația creată.

Procedura legală se poate prelungi foarte mult, chiar cu un proces în instanță, până când un judecător poate decide cine trebuie să plătească lucrările de reparație de care e nevoie.

Istoricul problemelor la podul de la Brăila

Așa cum Europa Liberă a relatat în ianuarie 2024, podul de la Brăila, inaugurat de mai puțin de un an, a avut mai multe probleme care au alertat sau cel puțin intrigat șoferii.

August 2023 - un cetățean s-a filmat în timp ce desfăcea cu mâna șuruburile parapetelor podului. Clipul s-a viralizat și a dus la verificarea celor peste 100.000 de astfel de piese de metal ale podului.

August 2023 - Asfaltul s-a „vălurit”, la o lună de la inaugurare. Au fost invocate căldura și traficul greu. Porțiunile cu probleme au fost refăcute.

Septembrie 2023 - În structură au fost raportate infiltrații, lucru confirmat de CNAIR.

Octombrie 2023 - Asfaltul s-a crăpat, pe anumite porțiuni s-ar fi văzut chiar tablierul metalic (structura de la baza asfaltului), conform relatărilor din media.

Noiembrie 2023 - Un raport al Centrului de Studii Tehnice Rutiere al CNAIR, prezentat de directorul Cristian Pistol, a arătat că existau probleme cu asfaltul și că nu ar fi fost respectate proiectul și tehnologia de execuție.

Martie 2024 - Asfaltul s-a tasat cu câțiva centimetri, la rampa de acces pe pod dinspre Brăila.

Iunie 2024 - Asfaltul s-a „vălurit” din nou, pe una din benzile de deplasare spre Brăila.

Pe parcursul lunii iunie 2024, mai mulți șoferi au semnalat în mediul online problemele apărute din nou pe pod, pe una din benzile de deplasare spre Brăila.

De la inaugurarea oficială, din iulie 2023, problemele s-au ținut lanț: de la inflitrații în structura de rezistență de sub apă și asfaltarea deficitară - cel puțin pe unele porțiuni, așa cum Europa Liberă a relatat în ianuarie 2024, până la tasarea rampei de acces dinspre Brăila.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG