Linkuri accesibilitate

Cazul Sf. Pantelimon. Pacienții refuză să fie internați în spitalul bucureștean


Medicii de la Spitalul Sf. Pantelimon afirmă că lucrează sub presiune imensă de când doi dintre colegii lor de la ATI au fost arestați preventiv
Medicii de la Spitalul Sf. Pantelimon afirmă că lucrează sub presiune imensă de când doi dintre colegii lor de la ATI au fost arestați preventiv

O parte din pacienții care sunt duși cu salvarea la Spitalul Pantelimon refuză internarea, spun medicii de la spital. Noul manager interimar este, începând de luni (12 august) Răzvan Jitianu, medic primar chirurgie generală, coordonator al Blocului Operator Central de la Spitalul Sf. Pantelimon.

„Internări se fac la Sf. Pantelimon. Sunt o parte dintre pacienți care refuză internarea, nu toți”, spune Florinela Mitoiu, purtătoarea de cuvânt a spitalului din Capitală.

Managerul Serviciulului de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov, Alis Grasu, declară pentru Europa Liberă că majoritatea pacienților care sunt trimiși cu salvarea la Sf. Pantelimon refuză să fie duși la acel spital. Personalul ambulanțelor le explică, însă, celor aflați în zona spitalului că aceea este cea mai apropiată unitate sanitară de urgență.

„Noi trebuie să respectăm legislația, care spune că urgențele medicale trebuie duse la la cel mai apropiat spital de urgență. După scandalul de la Sf. Pantelimon, majoritatea pacienților refuză să fie duși acolo. Noi încercăm să îi convingem că acela e cel mai apropiat spital. Uneori și reușim”, spune Alis Grasu, managerul Serviciulului de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov.

Scandalul de la Spitalul Sf. Pantelimon, pornit în aprilie anul acesta, a reizbucnit miercuri, pe 7 august, după ce procurorii au reținut două doctorițe pe care le acuză de omor cu premeditare - e vorba despre decesul unui pacient (de 54 de), care era internat la Terapie Intensivă și căruia cei doi medici i-ar fi scăzut doza de noradrenalină, vitală pentru supraviețuire.

Joi, Tribunalul Bucureşti a admis cererea procurorilor de arestare preventivă pentru 30 de zile a celor două doctoriţe de la Spitalul Sf. Pantelimon.

Managerul Bogdan Socea și-a dat săptămâna trecută demisia, iar medicii au făcut joi, pentru câteva ore, un protest: nu au mai lucrat și au anunțat că își dau demisia.

VIDEO | Zeci de angajați de la Spitalul Pantelimon au oprit munca în solidaritate cu cei doi medici arestați
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:21 0:00

Noul manager interimar numit pentru două luni este chirurgul Constantin Răzvan Jitianu.

Spitalul a anunțat într-un comunicat de presă că priorităţile noului manager interimar sunt „restabilirea imediată a fluxului normal de lucru şi asigurarea comunităţii de continuitatea şi calitatea actului medical”.

„Pentru a clarifica situaţia actuală spitalul va rămâne partener de încredere pentru orice anchetă a procuraturii sau a corpurilor profesionale. Ne dorim soluţionarea corectă şi rapidă a acestei situaţii pentru a ne putea concentra pe oferirea de servicii medicale”, arată comunicatul medicilor de la Sf Pantelimon.

Săptămâna trecută au apărut discuții între medici de Terapie Intensivă și autoritățile medicale cu privire la competențele medicilor legiști care au stabilit culpa medicală.

Ulterior, legiștii (Consiliul Superior de Medicină Legală) au reacţionat și au precizat că malpraxisul medical se stabileşte în cadrul unor comisii formate doar din specialişti și că singurii care pot face o expertiză medico - legală sunt medicii legiști.

Colegiul Medicilor din România propusese ca din comisiile care judecă malpraxisul să facă parte un corp medicilor specialiști independenți, și nu numai medicii legiști.

Luni, Federaţia „Solidaritatea Sanitară” din România a solicitat „o reformă urgentă a sistemului de sănătate”. Ei cer înlocuirea sistemului malpraxis cu despăgubirea pacienţilor pentru prejudicii. De asemenea, reprezentanții medicilor spun că e necesară introducerea corpului profesional al experţilor în medicină, ca organism autonom, ce-şi desfăşoară activitatea în relaţie cu instanţele şi cu instituţiile responsabile de despăgubirea pacienţilor pentru prejudicii.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG