Într-un comunicat, Consiliul Superior de Medicină Legală afirmă că tratamentul de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) administrat pacientului de 54 de ani, decedat în aprilie la „Sf. Pantelimon”, a avut trei deficiențe majore:
„(...) scăderea brutală (nu în trepte) a dozei de noradrenalină, scăderea dozei de noradrenalină având în vedere valorile tensionale consemnate la momentul scăderii şi neconsemnarea în actele medicale a scăderii dozei de noradrenalină” - sunt problemele cele mai importante pe care le indică medicii legiști.
Medicii legiști mai susțin că, deși celelalte boli ale pacientului decedat erau importante și ar fi putut duce la agravarea stării lui de sănătate, cauzele imediate ale deceselor sunt clare.
„Evident că o analiză completă a cazului din punct de vedere medical este utilă pentru înţelegerea patologiilor pacientului şi a motivelor pentru care evoluţia a fost spre agravare în ciuda tratamentelor efectuate. Dar nu acesta a fost aspectul care a trebuit clarificat prin expertiză”, se mai arată în comunicatul de presă.
Medicii legiști mai spun că, indiferent de șansele de supraviețuire ale unui pacient, mai mari sau mai mici, medicii au datoria de a prelungi la maximum viața pacienților.
„Scăderea duratei de viaţă a unei persoane, chiar şi extrem de limitată, dacă este o consecinţă a unei fapte ilicite, trebuie să fie considerată prejudiciu (efect) în lanţul cauzal”, notează medicii legiști.
„În acest caz, pacientul a fost internat pe secţia ATI timp de zece zile, cu suport vasopresor (noradrenalină), fiind menţinut în viaţă. La circa o oră după scăderea brutală a dozei de noradrenalină, s-a produs decesul. (...) Prin urmare, probabilitatea ca decesul să se fi produs în momentul la care s-a produs, datorită scăderii dozei de noradrenalină este de peste 99%”, consideră legiștii.
În comunicat, Consiliul Superior de Medicină Legală mai transmite că medicii legiști sunt singurii care „au competenţa legală şi capacitatea ştiinţifică de a evalua corectitudinea actului medical”.
Precizarea vine după ce Colegiul Medicilor a afirmat că medicii legiști nu au competența de a se pronunța în toate spețele de malpraxis, incluzând aici și cazurile de la secția ATI a Spitalului „Sf. Pantelimon”.
17 pacienţi au murit, în secţia ATI a Spitalului „Sf. Pantelimon” din Bucureşti, în luna aprilie 2024, într-un interval de patru zile.
Procurorii au cercetat deja decesul unui pacient de 54 de ani - două doctorițe sunt acuzate de omor calificat cu premeditare și arestate preventiv.
Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București au anunțat că au în lucru alte cinci cazuri de moarte suspectă la secția ATI a Spitalului „Sf. Pantelimon” din Capitală. Cercetările în acele cazuri au început înainte de arestarea preventivă a celor două doctorițe acuzate de omor calificat cu premeditare și tentativă de omor calificat cu premeditare.
În aprilie, atunci când au apărut pentru prima dată în spațiul public informații că la secția ATI mor suspect de mulți pacienți într-un interval scurt de timp, Corpul de Control al ministrului Sănătății nu a găsit nimic în neregulă.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.