Oficiali ai serviciilor de informații americane au declarat că sunt convinși că Iranul este responsabil pentru atacurile cibernetice asupra campaniei prezidențiale a lui Donald Trump. Ei spun că intruziunea cibernetică e parte a unui efort mai larg al Teheranului de a interveni în politica americană și de a influența alegerile din noiembrie.
Pe lângă atacul cibernetic la campania lui Trump, oficialii SUA mai cred că Iranul a încercat să pătrundă și în campania electorală a Kamalei Harris.
Evaluarea aparține FBI și altor agenții federale, scrie Associated Press. Este pentru prima dată când guvernul SUA atribuie atacurile cibernetice care au readus în atenție amenințarea interferenței străine în alegeri, de data aceasta a Iranului, pe lângă adversarii mai sofisticați, precum Rusia și China.
Atacurile cibernetice și activitățile similare, au spus oficialii federali, sunt menite să semene discordie, să exploateze neînțelegerile din societatea americană și, eventual, să influențeze rezultatul alegerilor.
Iranul crede că alegerile din SUA vor avea un impact important asupra intereselor Teheranului de securitate națională, au spus oficialii.
„Am observat o activitate iraniană din ce în ce mai agresivă în timpul acestui ciclu electoral, în special în ceea ce privește operațiuni de influență care vizează publicul american și operațiuni cibernetice care vizează campaniile prezidențiale”, se arată în declarația comună publicată de FBI, Biroul Directorului Național de Informații și Agenția de Securitate Cibernetică și Infrastructură.
Misiunea Iranului la ONU a negat acuzațiile ca fiind „fără substanță și nefondate”, și a transmis că Iranul nu are nici motive, nici intenția de a interfera cu alegerile. Iranul a cerut SUA să furnizeze dovezi și a spus că dacă SUA fac acest lucru, „vom răspunde în consecință”.
Declarația serviciilor de informații a fost publicată într-un moment de tensiuni semnificative între Washington și Teheran. SUA speră să oprească sau să limiteze un atac asupra Israelului drept represalii pentru uciderea șefului Hamas, Ismail Haniyeh, în Iran.
În plus, luna trecută, comandantul Hezbollah a fost ucis într-un atac, în sudul Beirutului. În timp ce Teheranul și Hezbollah au promis să se răzbune, nu au lansat încă lovituri, în contextul în care continuă eforturile de a se ajunge la un armistițiu în Gaza.
Oficialii SUA nu au detaliat modul în care au ajuns la concluzia că Iranul este responsabil și nici nu au descris natura oricăror informații care ar fi putut fi furate din campania lui Trump. Dar au spus că comunitatea de informații este convinsă că „iranienii au căutat acces la persoane cu acces direct la campaniile prezidențiale ale ambelor partide politice”.
Cel puțin trei membri ai personalului din campania Biden-Harris au fost vizați de e-mailuri de phishing, dar anchetatorii nu au descoperit nicio dovadă că încercarea a avut succes, a scris Associated Press săptămâna trecută.
Serviciile de informații americane au fost în alertă maximă în ultimele cicluri electorale pentru a depista campanii de influență străină și interferențe directe.
Actualele declarații vin după ce, în 2020, oficialii serviciilor de informații americane au declarat că Iranul a desfășurat o campanie de influență menită să dăuneze candidaturii lui Trump la realegere, care a fost probabil aprobată de liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei.
Oficialii americani și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la eforturile Teheranului de se răzbuna pentru un atac ordonat de Donald Trump în 2020, în urma căruia a fost ucis un general iranian.
Reprezentanții campaniei lui Trump au dezvăluit pe 10 august că echipa a fost atacată cibernetic și a spus că au fost furate și distribuite documente interne sensibile.
Evaluarea guvernului SUA pare să fie în concordanță cu constatările companiilor private de tehnologie.
La începutul acestei luni, Microsoft a publicat un raport despre încercările agenților iranieni de a interveni în alegerile din acest an. Microsoft a transmis că agenții Iranului s-au dat drept activiști și au creat știri false care vizează alegătorii.
Într-un raport separat, Google a declarat că un grup iranian legat de Garda Revoluționară a țării a încercat în luna mai să pătrundă în conturile personale de e-mail a aproximativ 10 persoane legate de Joe Biden și Donald Trump.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.