Grupurile militante palestiniene au declarat că luptă cu soldații israelieni. Guvernatorul din Jenin, Kamal Abu al-Rub, a declarat că forțele israeliene au înconjurat orașul, blocând punctele de ieșire și de intrare și accesul la spitale și distrugând infrastructura din tabără.
Armata israeliană a confirmat că desfășoară acțiuni în orașele Jenin și Tulkarem din Cisiordania, dar nu a oferit mai multe detalii.
Israelul spune că operațiunile în Cisiordania sunt necesare pentru a dezmembra Hamas și alte grupuri militante și pentru a preveni atacurile asupra israelienilor, care s-au înmulțit de la începutul războiului.
Ciocnirile cu armata israeliană în Cisiordania s-au intensificat brusc de la începutul războiului Israel-Hamas din Gaza.
Cel puțin 652 de palestinieni din Cisiordania au fost uciși de atacurile israeliene de la începutul războiului din Gaza, început în urmă cu 10 luni, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății.
Majoritatea au murit în timpul unor astfel de raiduri, care se transformă adesea în schimburi de focuri cu militanții.
Cel puțin 30 de israelieni, civili și soldați, au fost uciși de palestinieni în Ierusalim și Cisiordania în aceeași perioadă, potrivit cifrelor oficiale israeliene.
Israelul a capturat Cisiordania, Gaza și Ierusalimul de Est în războiul din Orientul Mijlociu din 1967. Palestinienii le vor pe toate trei pentru un viitor stat.
Israelul a construit zeci de colonii în Cisiordania, care găzduiesc peste 500.000 de coloniști evrei. Ei au cetățenie israeliană.
Cele trei milioane de palestinieni din Cisiordania trăiesc sub conducere militară israeliană, iar Autoritatea Palestiniană are un control limitat asupra centrelor populate.
Războiul din Gaza a izbucnit pe 7 octombrie, când militanții conduși de Hamas au atacat sudul Israelului, au ucis aproximativ 1.200 de persoane și au răpit 250.
Militanții încă dețin aproximativ 110 ostatici, dintre care aproximativ o treime sunt morți.
Israelul a răspuns cu o ofensivă care a ucis peste 40.000 de palestinieni, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza.
Aproximativ 90% din populația Gaza a fost strămutată, adesea de mai multe ori, iar bombardamentele israeliene și operațiunile terestre au provocat distrugeri vaste.
Statele Unite, Qatar și Egipt încearcă de luni de zile să ajungă la o înțelegere privind o încetare a focului care ar duce la eliberarea ostaticilor rămași.
Dar discuțiile s-au împotmolit în mod repetat pentru că premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis „victorie totală” asupra Hamas, iar grupul militant a condiționat un armistițiu de retragerea israeliană completă din teritoriu.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.