Linkuri accesibilitate

Consilierii lui Donald Trump recunosc că un eventual acord de pace în Ucraina este la câteva luni distanță


Un militar rus țintește cu un obuzier D-30 spre pozițiile ucrainene din zona de frontieră a regiunii Kursk, Rusia. Fotografie preluată dintr-un videoclip publicat de serviciul de presă al Ministerului rus al Apărării pe 29 noiembrie 2024.
Un militar rus țintește cu un obuzier D-30 spre pozițiile ucrainene din zona de frontieră a regiunii Kursk, Rusia. Fotografie preluată dintr-un videoclip publicat de serviciul de presă al Ministerului rus al Apărării pe 29 noiembrie 2024.

Consilierii președintelui ales Donald Trump schimbă termenul cu privire la promisiunea unui acord de pace în Ucraina, transmite Reuters. Viitoarea administrație americană, a președintelui Trump, estimează acum o discuție peste câteva luni, în timp ce Vladimir Putin transmite mesaje contradictorii.

Consilierii președintelui ales Donald Trump recunosc, cu câteva zile de începerea celui de-al doilea mandat al său, că războiul din Ucraina va necesita luni sau chiar mai mult timp pentru a fi rezolvat, transmite Reuters.

Este „o verificare drastică a realității” cu privire la cea mai mare promisiune de politică externă a noului președinte american, acela de a încheia un acord de pace în prima sa zi la Casa Albă, mai relatează agenția de presă.

Doi asociați ai lui Trump, care au discutat despre războiul din Ucraina cu președintele ales, afirmă sub protecția anonimatului că au în vedere un termen de câteva luni pentru rezolvarea conflictului.

Ei au descris promisiunile din timpul campaniei - conform cărora Donald Trump ar pune capăt războiului „în 24 de ore” - ca fiind o combinație de retorică de campanie, cu o lipsă de apreciere a caracterului ireductibil al conflictului și a timpului necesar pentru completarea personalului necesar din noua administrație.

Aceste evaluări se potrivesc cu remarcile viitorului emisar al lui Trump pentru Rusia-Ucraina, generalul-locotenent în retragere Keith Kellogg, care a declarat într-un interviu acordat Fox News, săptămâna trecută, că ar dori să aibă „o soluție” la război în termen de 100 de zile, de asemenea cu mult peste termenul inițial al președintelui ales.

Cu toate acestea, chiar și termenul extins al lui Kellogg a fost „mult, mult prea optimist”, a declarat John Herbst, fost ambasador al SUA în Ucraina, care lucrează acum la think tank-ul Atlantic Council din Washington.

„Pentru ca acest lucru să funcționeze, Trump trebuie să îl convingă pe (președintele rus Vladimir) Putin că intransigența are un dezavantaj”, a declarat John Herbst.

În perioada premergătoare victoriei sale electorale din 5 noiembrie, Trump a declarat de mai multe ori ori că va încheia un acord între Ucraina și Rusia în prima zi a mandatului său, dacă nu chiar înainte.

La sfârșitul lunii octombrie, însă, el a făcut o schimbare subtilă în retorica sa și a început să spună că ar putea rezolva războiul „foarte repede”.

De la alegeri, Trump a renunțat și mai mult la retorica sa, spunând adesea doar că va „rezolva” conflictul, fără a oferi un termen.

În paralel, Rusia a trimis semnale contradictorii cu privire la un posibil acord de pace, salutând discuțiile directe cu Trump și respingând, în același timp, unele dintre ideile prezentate de consilierii săi ca fiind irealizabile.

Kremlinul a refuzat să comenteze calendarul actualizat al echipei Trump. Reprezentanții viitoarei administrații a lui Trump și ambasada Ucrainei la Washington nu au răspuns la solicitările de comentarii, mai scrie Reuters.

Săptămâna trecută, președintele ales al SUA a declarat că liderul rus Vladimir Putin dorește să se întâlnească cu el și că un summit al celor doi lideri e în curs de organizare.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG