Linkuri accesibilitate

CIA: Putin va lansa o contraofensivă pentru a recupera regiunea Kursk


Directorul adjunct al CIA, David Cohen
Directorul adjunct al CIA, David Cohen

Președintele rus Vladimir Putin va lansa o contraofensivă pentru a încerca să recupereze teritoriul din regiunea Kursk capturat de trupele ucrainene, dar forțele rusești se vor confrunta cu „o luptă grea”, a declarat miercuri directorul adjunct al CIA, David Cohen.

Adjunctul șefului CIA a declarat la o conferință a industriei de securitate națională că rămâne de văzut care este semnificația incursiunii ucrainene, care a preluat aproximativ 777 de kilometri pătrați din provincia rusească.

Forțele ucrainene au pătruns prin granița de vest a Rusiei, în regiunea Kursk, pe 6 august într-o ofensivă surpriză care continuă.

În timp ce Kievul a spus că nu are intenția de a anexa zona pe care a capturat-o, trupele ucrainene construiesc linii defensive și se pare că intenționează să păstreze „o parte din acel teritoriu pentru o anumită perioadă de timp”, a declarat Cohen la summitul pentru informații și securitate națională.

„Putem fi siguri că Putin va organiza o contraofensivă pentru a încerca să revendice acel teritoriu”, a spus Cohen, citat de Reuters.

„Cred că așteptările noastre sunt că aceasta va fi o luptă dificilă pentru ruși”.

Putin „nu va trebui doar să se confrunte cu faptul că există o linie de front acum pe teritoriul Rusiei de care va trebui să se ocupe, ci va trebui să facă față reverberațiilor din propria sa societate pentru bucata de teritoriu rusesc pe care a pierdut-o”, a spus el.

Succesul Ucrainei la Kursk „are potențialul de a schimba dinamica” conflictului, a continuat el fără a detalia.

Ucraina a susținut că ar fi capturat 100 de așezări în incursiunea sa în regiunea Kursk, în timp ce forțele rusești continuă să avanseze în regiunea Donețk, din estul Ucrainei.

Rusia a obținut aceste câștiguri „cu costuri extraordinare” în trupe și echipamente și „poate sau nu” să captureze orașul cheie ucrainean al centrului logistic Pokrovsk, a mai spus adjunctul șefului CIA.

„Dar la finalul zilei, nimic nu schimbă jocul în sens strategic” pentru ruși, a continuat el.

Marți, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că războiul cu Rusia se va încheia în cele din urmă printr-un dialog, dar că Kievul trebuie să fie într-o poziție puternică și că va prezenta un plan președintelui american Joe Biden și celor doi potențiali succesori ai săi.

Putin a spus că orice înțelegere trebuie să înceapă cu acceptarea de către Ucraina a „realităților de pe teren”, ceea ce ar lăsa Rusia în posesia unor bucăți substanțiale din patru regiuni ucrainene, precum și Crimeea.

Ucraina spune că controlează peste 1.200 km pătrați din regiunea Kursk.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG