Peste 150 de tineri și foarte tineri s-au adunat vineri seară în Piața Universității, într-un protest de conștientizare a ceea ce reprezintă Călin Georgescu, candidatul suveranist prorus care a ieșit pe primul loc în primul tur al alegerilor prezidențiale în urma unei campanii controversate pe TikTok, dar și față de decizia Curții Constituționale de a relua numărarea voturilor din primul tur de scrutin.
Tot la Piața Universității a fost organizat și un protest al simpatizanților lui Călin Georgescu.
Niciunul din proteste nu a fost avizat de Primăria Capitalei. Jandarmeria a montat garduri de protecție.
Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), patronat de președintele României, a constatat joi că:
- au existat atacuri cibernetice menite să influențeze procesul electoral,
- există din partea Rusiei „un interes în creștere pentru a influența agenda publică în societatea românească și coeziunea socială”,
- „prin încălcarea legislației electorale, un candidat la alegerile prezidențiale a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia prin faptul că nu l-a marcat drept candidat politic”
- vizibilitatea sa „a crescut semnificativ în raport cu ceilalți candidați (...)”.
Înainte de întrunirea CSAT, Curtea Constituțională a decis verificarea și renumărarea tuturor voturilor exprimate și a celor anulate în țară și străinătate după primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale de duminica trecută.
Protestul de vineri seară a început în Piața Victoriei, dar participanții s-au plâns pe rețelele de socializare că au fost hărțuiți de jandarmi, iar manifestația a fost mutată tot la Universitate.
Pe o ploaie care-ți intră-n oase, la temperaturi sub 5 grade Celsius, tinerii țin pancarte și scandează: „Nu fascism, nu război, nu Georgescu-n turul doi”, „Mai rău în fascism, decât în ploaie” și „Transparență”, cu trimitere la renumărarea voturilor fără observatori, din decizia Biroului Electoral Central al alegerilor prezidențiale.
„Când românii nu votează / TikTok manipulează”
„Vreau știință și educație, nu apă și conspirație”, cu trimitere la teoriile candidatului Călin Georgescu care eludează adevărul științific despre ceea ce este apa și structura sa chimică.
„Democrația arde / CCR se piaptănă”, parafrază după o butadă celebră „țara arde și baba se piaptănă”, cu trimitere ironică la preocupări inadecvate în vremuri de criză și decizia Curții Constituționale care a decis renumărarea voturilor din primul tur al prezidențialelor în baza unei plângeri a candidatului de pe locul 9, Cristian Terheș, care a obținut în jur de 95.000 de voturi.
Decizia CCR a fost luată în contextul în care ascensiunea suveranistului Călin Georgescu, asociat cu Moscova și care nu și-a ascuns niciodată admirația pentru Vladimir Putin, a infirmat orice sondaje și chiar exit-pollurile ajungând pe primul loc de pe unul aflat la coada listei.
În acest context al unui rezultat care a bulversat scena publică și viața politică, polarizând societatea în urma unei campanii pe TikTok care a scăpat oricărei monitorizări, pentru că nu s-a înregistrat după criteriile unei campanii politice, CCR a decis ca voturile din primul tur să fie verificate și renumărate.
Curtea Constituțională a laut această decizie fără a lua în discuție nicio dovadă care să justifice o măsură de o asemenea amploare la nivelul întregii țări, punând în pericol însuși calendarul alegerilor prezidențiale.
Tinerii spun că vor reveni la proteste și în serile următoare.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI