Linkuri accesibilitate

Cei care achită datoriile la buget până pe 25 noiembrie ar putea scăpa de dobânzi, penalități și chiar de o parte din datorie


Casa de marcat. Fotografie generică
Casa de marcat. Fotografie generică

Guvernul va pune în dezbatere publică un act normativ care prevede anularea dobânzilor și penalităților acumulate de contribuabili, persoane fizice și juridice, dacă restanțele la buget sunt achitate până pe 25 noiembrie. În același timp, contribuabilii cu taxele la zi vor primi o bonificaţie de 3%.

Premierul Marcel Ciolacu spune că măsura face parte dintr-un pachet menit să aducă mai mulți bani la buget.

„Anulăm dobânzile şi penalităţile celor cu datorii la stat dacă plătesc aceste restanţe până la data de 25 noiembrie. Luăm, însă, şi o măsură în premieră după Revoluţie: răsplătim şi contribuabilii corecţi, cu taxele la zi. Astfel, de luna următoare ei primesc o bonificaţie de 3%, deci plătesc mai puţin către stat”, a spus prim-ministrul Marcel Ciolacu, în debutul şedinţei de guvern de luni.

Persoanele fizice cu datorii la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) ar putea beneficia de o serie întreagă de înlesniri, scrie Profit.ro.

Astfel, persoanelor fizice cu datorii la ANAF li s-ar anula plata dobânzilor și penalităților în procent de 100%, indiferent de valoarea datoriei. Mai mult, s-ar anula jumătate din datoria efectivă, dacă aceasta nu depășește 5.000 de lei, sau un sfert din datorie, dacă aceasta este mai mare de 5.000 lei.

În cazul firmelor care își plătesc datoriile până la 25 noiembrie, anularea dobânzilor și penalităților se face în proporție de 100% din valoarea lor la 31 august 2024. Aceeași înlesnire se acordă și pentru autoritățile publice locale.

Proiectul de ordonanță mai prevede și acordarea unei bonificații pentru persoanele juridice care au plătit datoriile la zi.

Astfel, acestea primesc o bonificație de 3% din valoarea impozitului pe profit datorat și plătit în anul 2024. La microîntreprinderi, procentul de 3% se calculează la valoarea impozitului pe venit. Bonificația nu se restituie, ci se folosește pentru compensarea cu alte impozite și taxe datorate în anul 2025.

Prin aceste măsuri sunt vizate 1,18 milioane de persoane fizice și firme cu datorii și, respectiv, 558.408 firme fără datorii.

Valoarea totală a datoriilor, penalităților și dobânzilor vizate de măsurile guvernului este de 71,8 miliarde lei, din care 60,5 miliarde lei sunt datorii le efective.

Potrivit proiectului de ordonanță consultat de Profit.ro, 848.705 persoane fizice au datorii restante, penalități sau dobânzi de plătit și accesorii restante. De asemenea, 330.735 persoane juridice au datorii, dobânzi și penalități de plătit.

558.408 persoane juridice au datoriile la buget achitate la zi, ceea ce le-ar oferi dreptul de a beneficia de bonificația de 3%.

Măsurile guvernamentale de creștere a veniturilor la buget vin în contextul în care Guvernul are un deficit bugetar de peste 70 de miliarde de lei iar cheltuielile de la buget continuă să crească în raport cu veniturile. Mai mult, datoria publică, împrumuturile contractate de Guvern pentru plata unor cheltuieli bugetare, a depășit 50% din PIB.

Un raport recent al Consiliului Fiscal arată că, la finalul anului, ținta de deficit bugetar va fi cel mai probabil depășită cu mult. Astfel, dacă guvernul și-a propus iun deficit de 5% la finalul lui 2024, în realitate acesta ar putea ajunge chiar și la 8%.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG