Linkuri accesibilitate

Recalcularea pensiilor | Ce pensii nu cresc în 2025. Anunțul făcut de ministrul Muncii


Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescua anunțat marţi, că toate deciziile de majoarare a pensiilor vor fi păstrate şi niciuna dintre acestea nu va fi anulată.
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescua anunțat marţi, că toate deciziile de majoarare a pensiilor vor fi păstrate şi niciuna dintre acestea nu va fi anulată.

Casele de pensii județene au primit până pe 3 septembrie 62.600 de cereri din partea pensionarilor care au solicitat clarificări cu privire la deciziile de recalculare. Dintre acestea, 49.000 au fost pentru lămuriri cu privire la deciziile de pensie, iar 13.600 cereri au fost pentru reviziuire, a anunțat marți Ministerul Muncii.

Dintre toate cererile pensionarilor, 2.853 de decizii au fost analizate şi vor fi recalculate, afirmă Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii.

La nivel naţional, 170.000 de decizii nu au fost încă distribuite, din diverse motive, fie că erau recalculate greșit, fie că nu aveau adresele corecte.

Ministrul Muncii a declarat, marţi, într-o conferință de presă, că toate deciziile de majoarare a pensiilor vor fi păstrate şi niciuna dintre acestea nu va fi anulată.

„Pentru cei 3,9 milioane de pensionari recalcularea reprezintă o reparare a nedreptăţii care li s-a făcut anterior, când primeau pensii mai mici decât alţi pensionari care au muncit şi au contribuit la fel. Odată ce s-a înfăptuit dreptatea, ea nu poate fi anulată.

Nimeni nu poate interveni pentru a le diminua sumele primite în plus prin care li s-a făcut dreptate. Toate deciziile cu pensiile majorate rămân. Nici una dintre deciziile cu pensii majorate nu va fi anulată”, a declarat Simona Bucura-Oprescu.

Câte pensii vor crește anul acesta și anul viitor.
Câte pensii vor crește anul acesta și anul viitor.

Potrivit unui grafic de la Ministerul Muncii:

  • 82,5 % dintre pensii ( pentru 3,8 milioane de pensionari) cresc de la 1 septembrie 2024,
  • 13,1% dintre pensii ( pentru 600.000 de pensionari) cresc de la 1 ianuarie 2025,
  • 4,4% dintre pensii ( pentru 200.000 de pensionari) rămân la fel până se realizează echitatea.

Simona Bucura a anunţat că cele 17,5% dintre pensii care nu au fost majorate la recalculare vor creşte prin indexare de la 1 ianuarie.

„Este nedrept că toată dezbaterea din media şi mai ales din mediul politic despre această reformă a pensiilor s-a concentrat pe pensiile care au rămas cu aceeaşi valoare în urma recalculării. S-au concentrat pe cele aproximativ 17,5% dintre pensii care rămân la aceeaşi valoare, dar în proporţie de peste trei sferturi vor creşte şi ele de la 1 ianuarie 2025.

Cum vor creşte aceste pensii? Prin aplicarea mecanismului de indexare prevăzut în lege. Constat că cei care atacă această reformă sunt exact cei cărora nu le pasă de cei 3,8 milioane de pensionari care au fost neîndreptăţiţi decenii întregi şi cărora prin noua lege a pensiilor li s-a făcut dreptate”, a explicat ministrul Muncii.

Tot marți, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul de lege prin care se majorează de la 2.000 de lei la 3.000 de lei plafonul de la care pensiile sunt impozitate.

Camera Deputaţilor este for decizional. Legea va fi transmisă președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

„Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 3.000 lei. Aceste prevederi intră în vigoare la data de 1 octombrie 2024 şi se aplică începând cu veniturile aferente lunii octombrie 2024”, se arată în proiect.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG