Linkuri accesibilitate

Deputații au adoptat neimpozitarea pensiilor sub 3.000 lei. Ministrul Muncii: 200.000 de pensii vor fi înghețate


Pensionari discută cu reprezentanții presei și funcționari ai Caselor de Pensii despre recalcularea pensiilor. București, 23 august 2024.
Pensionari discută cu reprezentanții presei și funcționari ai Caselor de Pensii despre recalcularea pensiilor. București, 23 august 2024.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de lege prin care se majorează de la 2.000 de lei la 3.000 de lei plafonul de la care pensiile sunt impozitate. Camera Deputaţilor este for decizional. Legea va fi transmisă președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

„Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 3.000 lei. Aceste prevederi intră în vigoare la data de 1 octombrie 2024 şi se aplică începând cu veniturile aferente lunii octombrie 2024”, se arată în proiect.

Deputatul PSD Adrian Solomon a precizat că modificarea legislativă se referă la Codul fiscal, nu la legea pensiilor.

„Toate discuţiile ar trebui să meargă în această direcţie, să vedem dacă acest regim derogatoriu de la regimul fiscal din România se impune, dacă este de ajuns, dacă ar trebui şi alte categorii, poate cei cu salariul minim să intre în acelaşi tip de scutiri, dacă nu cumva ar trebui să extindem la toţi pensionarii regimul derogatoriu de neimpozitare”, a spus Adrian Solomon la dezbaterea în plen, transmite Agerpress.

Deputata PNL Raluca Turcan a precizat că reforma sistemului de pensii a fost inițiată și susținută de PNL.

„Recalcularea pensiilor din anul 2024 nu ar fi fost posibilă fără deciziile luate în urmă cu 3 ani. În anul 2022, am propus acest proiect legislativ de creştere a plafonului de impozitare a pensiilor, de la 2.000 la 3.000 de lei”, a declarat Turcan.

Deputatul USR Cristian Seidler a menţionat că îşi doreşte ca veniturile pensionarilor să fie bazate pe contributivitate şi ca pensiile să fie decente.

„Pensionarii cu dizabilităţi şi cei care au lucrat în grupele de muncă (trebuie) să nu aibă de suferit în urma acestei recalculări şi a inflaţiei record din Uniunea Europeană pe care o avem de când sunteţi la guvernare. De când sunteţi la guvernare inflaţia totală a trecut de 30%”, a spus Seidler.

Deputata UDMR Csep Andreea a declarat că majorarea plafonului de neimpozitare la 3.000 de lei aduce „un plus foarte mic” pensionarilor.

„Noi avem la amendamentele respinse un amendament prin care solicităm ca în fiecare an să fie actualizat automat acest prag de neimpozitare a pensiilor”, a declarat deputata UDMR.

Iar deputatul AUR George Simion a afirmat că recalcularea pensiilor de către Guvern este neconstituţională.

„În loc să afectaţi pensionarii speciali, aţi luat de la cei care au muncit, de la cei care au grupe de muncă, de la persoanele cu dizabilităţi, de la cei care au lucrat în mediul toxic. În loc să fi ales ca prag coşul minim garantat, aţi pus de la 2.000 la 3.000 de lei efectiv din burtă”, a spus George Simion la dezbaterile din plenul Camerei Deputaţilor.

Ministrul Muncii: 200.000 de pensii vor fi înghețate în următorii ani pentru că sunt prea mari

Aproximativ 200.000 de pensii, adică 4,4% din total, vor fi înghețate în următorii ani, pentru că, până acum, au fost mai mari decât ar fi trebuit, a susținut ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu într-o conferință de presă, potrivit News.ro.

„Cele 4,4% vor rămâne la aceeași valoare până când vor fi ajunse din urmă de celelalte pensii care au avut aceeași bază contributivă, dar au fost mai mici ca valoare. Fiindcă asta înseamnă echitate”, a explicat ministrul.

Simona Bucura-Oprescu a repetat mesajul guvernului care susține că principiul recalculării pensiilor este ca nici o pensie să nu scadă.

„Celor 3,8 milioane de pensionari cărora le-a crescut pensia li s-a făcut acum dreptate”, a mai declarat ea și a precizat că niciuna dintre deciziile privind pensiile majorate nu va fi anulată.

De asemenea, președintele Casei de Pensii, Daniel Baciu, a anunțat că până acum au existat 62.600 de cereri din partea pensionarilor de audiențe și revizuire a deciziilor de recalculare. Din acestea, 2.853 de decizii de recalculare urmează să fie revizuite în scurt timp.

„Sunt erori materiale firești, în unele cazuri s-a lucrat și până la miezul nopții. Vrem să le soluționăm pe toate în această lună”, a promis președintele Casei de Pensii.

El a recunoscut că la casele teritoriale de pensii vin mulți pensionari de când a fost anunțată recalcularea pensiilor dar afirmă că acest lucru este normal, fiind vorba despre o lege care reformează din temelii sistemul de pensii.

Notă. Unele citate din text au fost editate pentru cursivitate și concizie.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG