În noaptea și dimineața zilei de 4 septembrie, Ucraina a fost supusă unui atac combinat cu rachete și drone. Șapte persoane, inclusiv trei copii, au murit la Liov, potrivit ministerului ucrainean de Interne. De asemenea, Rusia a lovit instalații energetice în șase regiuni ucrainene. Atacul vine la o zi după atacul din Poltava, unde cel puțin 51 de persoane au murit și alte câteva sute au fost rănite.
Actualizare 20.00. Oficialii ucraineni au avertizat cu privire la întreruperile de urgență ale energiei electrice, pentru că au redus producția la o centrală nucleară din sud, iar Ministerul Energiei a spus că Rusia a atacat șase centrale electrice în ultimele 24 de ore.
Într-o declarație pe Telegram, ministerul nu a detaliat pagubele la acele instalații energetice.
Actualizare 14:40. Ministerul rus al Apărării a declarat miercuri că atacul din 3 septembrie, în care a fost lovit un institut militar în oraşul ucrainean Poltava a vizat soldaţi ucraineni şi instructori străini care au fost implicaţi în atacuri asupra unor ţinte civile din interiorul Rusiei, transmite Reuters.
„La data de 3 septembrie, forţele armate ale Federaţiei Ruse au lansat o lovitură de precizie asupra centrului comun de antrenament 179 al forţelor armate ucrainene din oraşul Poltava”, a transmis ministerul rus într-un comunicat.
În atacul de miercuri, de la Liov, au murit și copii, a declarat pe rețeaua Telegram guvernatorul regional, Maxim Kozițki.
Andri Sadovi, primarul orașului Liov, a declarat că printre morți sunt și o moașă, o asistentă medicală și un bărbat, iar 35 de persoane primesc ajutor medical.
Atacul asupra orașului Liov a început în jurul orei 4 dimineață, ora locală.
După miezul nopții, drone de tip Shahed s-au îndreptat și spre Kiev.
„Amenințarea cu UAV-urile de atac pentru capitală. Apărarea aeriană operează la periferia Kievului. Rămâneți în adăposturi până când sună sirena de raid aerian!", a scris Serghei Popko, șeful Administrației Militare a orașului Kiev, la ora 2:55 a.m.
Rapoarte similare au fost primite și din alte regiuni.
Atacurile aeriene rusești au lovit și instalații energetice și infrastructură critică în nouă regiuni ucrainene în ultimele 24 de ore, au transmis miercuri oficiali ucraineni.
Instalațiile energetice din regiunea vestică Liov, Sumî și Harkov în nord-est, Donețk în est, Dnipropetrovsk și Nikolaev în sud au fost atacate, a scris ministerul Energiei pe Telegram, fără a oferi detalii despre amploarea daunelor.
Comandamentul forțelor aeriene a adăugat că infrastructura critică a fost, de asemenea, vizată de rachete rusești în regiunile vestice Ivano-Frankivsk, Ternopil și Volin, departe de principalele fronturi de luptă din estul și sudul Ucrainei.
Forțele aeriene ucrainene au declarat că au doborât șapte din 13 rachete și 22 din 29 de drone din întreaga țară în timpul salvei aeriene a Rusiei.
Operatorul de rețea ucrainean Ukrenergo a transmis pe Telegram că va prelungi întreruperile de urgență introduse miercuri după atacul de miercuri.
51 de morți, aproape 300 de răniți la Poltava
Peste 50 de morți și 200 de răniți au fost după atacul cu rachete balistice asupra Institutului Militar de Telecomunicații și Informatizare din Poltava din Ucraina.
Lucrările de salvare sunt încă în desfășurare și sunt îngreunate de raidurile aeriene care continuă asupra Ucrainei.
„Operațiunile de salvare sunt încă în desfășurare, toate serviciile sunt implicate. În prezent, numărul răniților este de 271”, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență, Oleksandr Horunjîi, la fiecare 15-20 de minute se păstrează minut de liniște la locul loviturii, astfel încât oamenii să poată fi auziți sub dărâmături.
Ce se știe acum despre atacuri
Localnicii din Poltava au auzit marți (3 septembrie) explozii, în jurul orelor 9:10 a.m. și la 9:17 a.m., iar Forțele Aeriene au raportat o lovitură balistică. Sirena de raid aerian a sunat doar cu 2-3 minute înainte de explozii.
Ministerul Apărării a transmis că intervalul dintre sirena de raid aerian și sosirea rachetelor a fost atât de scurt încât nu a permis oamenilor sa se adăposteasca la timp.
Comandamentul Forțelor Terestre a declarat că desfășoară o investigație „pentru a afla dacă s-a făcut suficient pentru a proteja viața și sănătatea militarilor din unitate”.
Cazul este investigat, de asemenea, de o comisie a ministerului Apărării și de Parchetul General din Ucraina.
Critici față nerespectarea regulilor de siguranță
Observatorii citați de Serviciul Ucrainean al RFE/RL spun că numărul mare al victimelor atacului de la Poltava ar fi putut fi evitat dacă s-ar fi respectat regulile de siguranță.
Bloggerul militar Serghi Sternenko spune că regulile de siguranță au fost neglijate.
Lipsa sistemelor de recunoaștere și lipsa de reacție după tragediile anterioare sunt principalele explicatii ale numarului mare de victime de la Poltava, potrivit analistului militar Vladislav Selezniov.
„Ne lipsesc în mod critic sistemele de monitorizare a dronelor, inclusiv cele de recunoaștere. Rușii nu ascund faptul că au corectat traseul rachetelor Iskander spre centrul de antrenament cu ajutorul unei drone de recunoaștere. Dacă am fi avut suficiente resurse adecvate pentru a monitoriza și distruge sistemele de drone ale inamicului, o astfel de tragedie ar fi putut fi evitată”, comentează expertul.
Iar observatorul militar Iuri Butusov spune că adunarea mai multor sute de oameni într-o clădire neprotejată pe timp de război este o neglijență gravă.
O perioadă de doliu de trei zile a fost declarată în Poltava.
Armata rusă atacă în mod regulat regiunile ucrainene cu diferite tipuri de arme.
Kremlinul neagă că armata rusă vizează infrastructura civilă a orașelor și satelor ucrainene însă autoritățile ucrainene și organizațiile internaționale clasifică aceste lovituri drept crime de război ale Rusiei.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.