Linkuri accesibilitate

Mai multe râuri din Europa Centrală s-au revărsat luni, provocând alte inundații. Decese confirmate în Cehia, Polonia și Austria


Apele Dunării s-au revărsat peste maluri la Bratislava, în Slovacia. 16 septembrie 2014.
Apele Dunării s-au revărsat peste maluri la Bratislava, în Slovacia. 16 septembrie 2014.

Mai multe râuri din Europa Centrală s-au revărsat luni și au acoperit cu apă și aluviuni mai multe orașe. Zonele de frontieră dintre Republica Cehă și Polonia au fost puternic afectate în weekend. Unele poduri s-au prăbușit și casele au fost distruse.

Republica Cehă a confirmat primul deces în apele inundațiilor care au măturat zone mari din Europa Centrală.

Șeful poliției cehe, Martin Vondrášek, a spus că o persoană s-a înecat în micul râu Krasová din regiunea Moravia-Silezia. Autoritățile au raportat cel puțin șapte persoane dispărute, inclusiv trei despre care se crede că au fost blocate de ape într-o mașină de revărsarea unui râu în apropiere de orașul balnear Jesenik, lângă granița cu Polonia, scrie dpa.

Premierul ceh, Petr Fiala, a descris situația ca fiind un tip de inundație care se întâmplă o dată la un secol. În weekend, străzi din orașe precum Jesenik în Munții Altvater, Opava - pe râul cu același nume și Krnov - la granița cu Polonia s-au transformat în torente furioase.

La Jesenik, serviciile de urgență au salvat sute de oameni cu bărci și elicoptere. Primarul orașului a declarat la televizor: „A fost o apocalipsă, este noroi peste tot, totul este distrus”.

O stradă inundată în orașul Opava din Cehia. 15 septembrie, 2024.
O stradă inundată în orașul Opava din Cehia. 15 septembrie, 2024.

În Republica Cehă, râul Morava a pus Litovel, un oraș situat la 230 km est de capitala Praga, cu o populație de aproape 10.000 de locuitori, aproximativ 70% sub apă și a închis școlile și unitățile medicale, a declarat primarul într-un videoclip pe Facebook.

Părți inundate din capitala regională Ostrava din nord-estul Cehiei au forțat închiderea unei centrale electrice care furnizează căldură și apă caldă orașului, precum și a două uzine chimice.

Peste 12.000 de persoane au fost evacuate în Republica Cehă, a declarat premierul Petr Fiala duminică seara, în timp ce a convocat o sesiune extraordinară de guvern pentru luni.

În Polonia, un bărbat s-a înecat, duminică. Ministrul infrastructurii, Dariusz Klimczak, a declarat că sunt informații despre un posibil al doilea deces, dar deocamdată acesta nu a fost confirmat.

În Austria, un pompier a murit în timpul unei intervenții din orașul Tulln, au transmis autoritățile locale.

Râul Viena a inundat malurile în partea de vest a capitalei Austriei.
Râul Viena a inundat malurile în partea de vest a capitalei Austriei.

În întregul stat Austria Inferioară din partea de nord-est a țării a fost declarată zonă de dezastru. 10.000 de salvatori au evacuat până acum 1.100 de case din regiune. Personalul de urgență a început să amenajeze locuințe pentru cei care au fost nevoiți să-și părăsească casele din cauza inundațiilor.

Municipalitatea Lilienfeld, cu aproximativ 25.000 de locuitori, este izolată complet de lumea exterioară. Locuitorilor li s-a spus să fiarbă apa de la robinet ca măsură de precauție.

Situația este deosebit de periculoasă de-a lungul râului Kamp, care se varsă în Dunăre. Rezervorul Ottenstein de pe râu funcționează ca un tampon, dar depășirea limitelor sale ar putea provoca mai multe inundații, spun experții.

La Viena, râul Viena s-a revărsat, inundând casele și forțând primele evacuări ale caselor din apropiere.

Crește nivelul Dunării

Ministrul adjunct al Afacerilor Interne din Polonia, Czeslaw Mroczek, a declarat luni pentru postul de radio polonez că mii de pompieri, ofițeri de poliție și soldați s-au luptat cu inundațiile în ultimele 24 de ore, în timp ce guvernul încă lucra pentru a determina amploarea pagubelor.

Râul Wienfluss își revarsă malurile aproape de șinele liniei de metrou U4 lângă stația Pilgrammgasse pe 15 septembrie 2024 din Viena, Austria. Un pompier din nord-estul Austriei a murit în urma inundațiilor.
Râul Wienfluss își revarsă malurile aproape de șinele liniei de metrou U4 lângă stația Pilgrammgasse pe 15 septembrie 2024 din Viena, Austria. Un pompier din nord-estul Austriei a murit în urma inundațiilor.

„Guvernul, așa cum a fost anunțat, va lua decizia de a introduce o stare de dezastru natural. Ne consultăm cu guvernatorii locali”, a spus el.

Capitala Slovaciei, Bratislava, și capitala Ungariei, Budapesta, se pregăteau pentru creșterea nivelului Dunării.

În Austria, nivelurile râurilor și rezervoarelor au scăzut peste noapte, pe măsură ce ploaia s-a diminuat, dar oficialii au spus că se pregătesc pentru un al doilea val, deoarece se așteaptă ploi mai abundente în următoarele ore.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG