Textul, despre care Israelul a avertizat că va alimenta violența, se bazează pe un aviz consultativ al Curții Internaționale de Justiție care a numit ocupația Israelului din 1967 „ilegală”.
Rezoluția a fost adoptată cu 124 de voturi pentru, 14 împotrivă și 43 de abțineri notabile, transmite AFP.
Țările arabe au convocat sesiunea specială a adunării cu câteva zile înainte ca zeci de șefi de stat și de guvern să se întâlnească la sediul ONU pentru începutul sesiunii Adunării Generale din acest an.
Rezoluția „cere ca Israelul să pună capăt fără întârziere prezenței sale ilegale în Teritoriul Palestinian Ocupat” și ca acest lucru să se facă „în cel mult 12 luni de la adoptare”.
Primul proiect de text stabilea un termen de 6 luni.
„Ideea este să folosiți presiunea comunității internaționale în Adunarea Generală și presiunea hotărârii istorice a CIJ pentru a forța Israelul să-și schimbe comportamentul”, a declarat luni ambasadorul palestinian la ONU, Riyad Mansour.
Israelul a respins ferm rezoluția.
„Aceasta este o decizie rușinoasă care sprijină terorismul diplomatic al Autorității Palestiniene”, a declarat ambasadorul Israelului la ONU, Danny Danon.
„În loc să marcheze aniversarea masacrului din 7 octombrie, condamnând Hamas și cerând eliberarea tuturor celor 101 ostatici rămași, Adunarea Generală continuă să danseze pe muzica Autorității Palestiniene, care îi sprijină pe ucigașii Hamas”, a spus el.
Rezoluția cere retragerea forțelor israeliene din teritoriile palestiniene, restituirea terenurilor și proprietăților confiscate și posibilitatea de întoarcere a palestinienilor strămutați.
De asemenea, solicită statelor „să ia măsuri pentru încetarea” dispozițiilor privind armele către Israel atunci când există „motive rezonabile de a bănui că acestea pot fi folosite în Teritoriul Palestinian Ocupat”.
„Palestinienii vor să trăiască, nu să supraviețuiască. Vor să fie în siguranță în casele lor", a spus Mansour marți înainte de adoptarea primei rezoluții introduse vreodată de palestinieni.
„Câți palestinieni mai trebuie uciși înainte ca schimbarea să aibă loc în sfârșit pentru a opri această inumanitate?”
Opinia CIJ a fost „o opinie istorică, deoarece aceasta a fost prima dată când instanța a examinat ocupația israeliană în ansamblu”, a spus Mansour.
Ambasadorul SUA Linda Thomas-Greenfield a condamnat rezoluția înainte de vot și a spus că este „inflamatoare” și că „nu va promova cauza păcii”.
„De asemenea, nu recunoaște, printre altele, că Hamas, o organizație teroristă, exercită în prezent putere, control și influență în Gaza”, a adăugat Thomas-Greenfield.
Statele Unite au votat împotriva rezoluției.
Spre deosebire de Consiliul de Securitate, nicio țară din Adunarea Generală nu are drept de veto.
Atacul Hamas din 7 octombrie a dus la moartea a 1.205 de persoane din partea israeliană, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ AFP bazat pe cifre oficiale israeliene, care include ostatici ucişi în captivitate.
Din 251 de persoane luate ostatici în acea zi, 97 sunt încă ținute în Fâșia Gaza, inclusiv 33 despre care armata israeliană spune că sunt morți.
Peste 41.272 de palestinieni, majoritatea civili, au fost uciși în campania militară a Israelului în Fâșia Gaza de la începutul războiului, potrivit datelor furnizate de ministerul sănătății din Gaza, condusă de Hamas. ONU a recunoscut aceste cifre.
Potrivit armatei israeliene, 348 de soldați au fost uciși în campania militară din Gaza de la începutul ofensivei terestre din 27 octombrie.