Linkuri accesibilitate

Atac masiv asupra Beirutului după ce Netanyahu a jurat în fața ONU că va continua lupta cu Hezbollah. Șeful grupării ar fi fost ținta


La Beirut s-au auzit vineri seară mai multe explozii după ce prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a promis că va continua lupta împotriva Hezbollah în Liban. Ținta ar fi fost chiar șeful grupării, Hassan Nasrallah.

Armata israeliană (IDF) a anunțat că atacul, care a pus la pământ șase clădiri, a fost „o „lovitură precisă” asupra „cartierului general central” al Hezbollah, despre care a spus că se află amplasat intenționat sub blocuri de locuințe din Beirut, capitala Libanului.

„IDF (forțele militare israeliene) au efectuat o lovitură precisă asupra sediului central al organizației teroriste Hezbollah din Dahieh”, a spus purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, într-o declarație televizată, preluată de BBC. Cartierul general „a servit drept epicentru al terorii Hezbollah”, a spus Hagari.

Hezbollah este grup armat și partid politic care controlează o mare parte din sudul Libanului.

Atacurile sunt cele mai puternice înregistrate până acum în capitala libaneză în ultimul an și s-au finalizat cu nivelarea a șase clădiri de locuințe și nori masivi de fum portocaliu și negru care se învârte pe cer.

Oamenii inspectează rămășițele de pe urma loviturii israeliene de vineri seară asupra Beirutului care au pus la pământ șase blocuri de locuințe.
Oamenii inspectează rămășițele de pe urma loviturii israeliene de vineri seară asupra Beirutului care au pus la pământ șase blocuri de locuințe.

Reuters a scris că premierul israelian Benjamin Netanyahu și-a întrerupt scurta vizită în SUA după atacuri.

Agenția Națională de Știri din Liban a transmis că 10 echipe de la Crucea Roșie libaneză au ajuns la locul atacului.

Nu s-a vorbit imediat despre victimele atacului, dar televiziunea libaneză, preluată de BBC, a transmis că cel puțin o persoană a fost ucisă și alte 50 rănite. Ministerul libanez al Sănătății, citat de Reuters, a anunțat că sunt cel puțin 2 morți și 76 de răniți.

Televiziunile locale au transmis imagini cu clădirile reduse la moloz în urma exploziei, despre care spun că a zguduit ferestrele și casele din împrejurimi cu o reverberație care s-a resimțit la aproximativ 30 de kilometri nord de Beirut.

Un bărbat inspectează pagubele la locul atacului israelian de vineri
Un bărbat inspectează pagubele la locul atacului israelian de vineri

„Au fost explozii foarte puternice. Am aflat că a fost un atac aerian la sediul Hezbollah, situat în suburbia de sud a Beirutului. Întregul oraș tremura. Eram la birou, auzeam clar exploziile. Am auzit zece explozii una după alta”, a relatat Shahan Kandaharian, redactor șef al cotidianului armean „Azdak” din Beirut pentru Serviciu armean al RFE/RL.

Întrebat dacă autoritățile i-au instruit pe cetățeni să meargă la adăpost, a spus că „nu au făcut-o”, dar „presupun că focul continuă, am văzut filmările de la fața locului, clădirile prăbușite, a fost o un atac foarte dur”.

Nu cu mult timp înainte de explozie, mii de oameni s-au adunat într-o suburbie a Beirutului la înmormântarea a trei membri Hezbollah, inclusiv un comandant superior, uciși în loviturile anterioare.

Hezbollah a fost desemnată organizație teroristă de Statele Unite, în timp ce Uniunea Europeană a pus pe lista neagră aripa sa armată, dar nu și partidul politic care face parte din parlamentul libanez.

Ținta atacului

Hagari a spus că Hezbollah și-a construit cartierul general „intenționat sub clădiri de locuințe” în zona Dahieh din sudul orașului „ca parte a strategiei Hezbollah de a folosi libanezii ca scuturi umane”.

Rețelele de televiziune israeliene au transmis apoi că șeful Hezbollah, Hassan Nasrallah, ar fi fost ținta atacului de vineri, transmite AFP.

Hassan Nasrallah este un cleric, om politic și comandant libanez, al treilea secretar general al mișcării islamiste șiite Hezbollah din Liban, care a ajuns la conducerea partidului după asasinarea, de către Israel, a predecesorului și mentorului său, Abbas al-Musawi.

„Ținta atacului: Nasrallah. IDF (armata israeliană) verifică dacă secretarul general al Hezbollah se afla în clădirea din inima orașului Dahieh (care a fost lovită)”, a informat Canal 12.

Radiodifuzorul public Kan 11 a spus: „Ținta atacului din Dahieh - Nasrallah”.

Contactată de AFP, armata israeliană a spus: „Nu comentăm acest lucru”.

Ziarul de stânga Haaretz a scris, de asemenea, că Nasrallah a fost ținta. „Israelul îl țintește pe șeful Hezbollah, Nasrallah, într-un atac masiv din Beirut”, se arată într-un titlu în ediția online a lui Haaretz.

Surse Hezbollah au spus diferitelor organizații de presă - inclusiv AFP, Reuters și mass-media locală din Liban și Iran - că Nasrallah este în viață și în siguranță după loviturile din suburbia Dahieh.

Nu a existat nicio confirmare din partea Israelului că Nasrallah a fost ținta atacului și nici Hezbollah nu a făcut vreo declarație oficială cu privire la statutul liderului lor, transmite BBC.

Echipe de salvare la unul dintre locurile din suburbiile sudice ale Beirutului, după lovitura aeriană israeliană din 27 septembrie.
Echipe de salvare la unul dintre locurile din suburbiile sudice ale Beirutului, după lovitura aeriană israeliană din 27 septembrie.

Exploziile au reverberat în Beirut în jurul orei 18:20, ora locală, și nu au fost ca orice alte explozii auzite în oraș în timpul recentelor atacuri aeriene israeliene, relatează corespondentul BBC.

Atacul a vizat Dahieh, bastionul Hezbollah din sudul Beirutului, o zonă care a fost în mod repetat în atenția armatei israeliene.

Dahieh este o zonă construită, dens populată, iar primele imagini sugerează distrugeri masive.

Suburbiile sudice ale Beirutului, după loviturile aeriene din 27 septembrie.
Suburbiile sudice ale Beirutului, după loviturile aeriene din 27 septembrie.

„Israelul face ceea ce ar face fiecare stat suveran din lume dacă ar avea o organizație teroristă care urmărește distrugerea lui la granița lui, luând măsurile necesare pentru a proteja poporul nostru, astfel încât familiile israeliene să poată trăi în casele lor, în siguranță”, a mai spus Hagari.

Al doilea rând de atacuri, lângă o școală

Atacuri multiple au avut loc apoi la doar 700-800 m de o școală în care s-au refugiat persoane strămutate din sud.

La început, toată lumea a crezut că a fost un boom sonic puternic ca urmare a avioanelor israeliene care au spart bariera de sunet. Dar apoi zgomotele exploziilor au continuat timp de aproape două minute. Oamenii au ieșit în grabă din clădire. Femeile și copiii țipau și plângeau, relatează corespondentul BBC.

Un rănit este tratat în ambulanță după o lovitură aeriană a Israelului asupra suburbiilor sudice ale Beirutului - 27 septembrie 2024.
Un rănit este tratat în ambulanță după o lovitură aeriană a Israelului asupra suburbiilor sudice ale Beirutului - 27 septembrie 2024.

Cei responsabili cu apărarea civilă au încercat să-i liniștească pe oameni, spunând că sunt doar bum-uri sonice.

Aproape 800 de oameni au fost uciși în atacurile israeliene în Liban de luni, spun oficialii locali.

Netanyahu a spus vineri în fața Adunării Generale a ONU că Israelul „nu se va odihni” până când locuitorii săi se vor întoarce în nord, spunând liderilor mondiali de la ONU: „Noi câștigăm”.

Israelul spune că își propune să îndepărteze amenințarea Hezbollah și să readucă persoanele strămutate înapoi în nordul Israelului.

Hezbollah, susținut de Iran, spune că acționează în solidaritate cu palestinienii din Fâșia Gaza.

Iranul amenință

La câteva ore de la atac, sponsorul Hezbollah, Iranul, a reacționat și a spus că atacul reprezintă „o escaladare periculoasă, care a schimbat jocul” și care va „aduce autorului său o pedeapsă adecvată”, a transmis ambasada Iranului la Beirut într-un comunicat, citat de Reuters.

Hezbollah face parte din așa-numita „axă de rezistență” a organizațiilor susținute de Iran în Orientul Mijlociu și care vizează Israelul și sprijinirea Hamas. Grupurile sunt înarmate, finanțate și antrenate de Teheran.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG