Linkuri accesibilitate

Premierul israelian, la ONU: Orientul Mijlociu, binecuvântare și blestem. Netanyahu a cerut oprirea programului nuclear al Iranului


Premierul israelian Benjamin Netanyahu ține două hărți în timp ce vorbește în timpul celei de-a 79-a sesiuni a Adunării Generale a Națiunilor Unite la sediul Națiunilor Unite din New York, pe 27 septembrie 2024.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu ține două hărți în timp ce vorbește în timpul celei de-a 79-a sesiuni a Adunării Generale a Națiunilor Unite la sediul Națiunilor Unite din New York, pe 27 septembrie 2024.

Așa cum face adesea, prim-ministrul Benjamin Netanyahu s-a folosit în discursul său în fața Adunării Generale a ONU de un ajutor vizual.

„Vom învinge”, a declarat el, arătând o hartă pe care a numit-o „blestemul” influenței Iranului și o alta pe care a descris-o drept o binecuvântare.

El a folosit aceeași hartă pe care a arătat-o și anul trecut, care conține un pod logistic din India prin Orientul Mijlociu și Israel, și despre care a spus că este o hartă a „binecuvântării”. Apoi a ridicat o hartă a „blestemului”, arătând semiluna de aliați ai Iranului din Orientul Mijlociu.

Netanyahu a avertizat că Iranul va pune în pericol fiecare țară din Orientul Mijlociu și multe altele din regiune dacă nu va fi oprit.

În timp ce-și începea discursul, mai mulți delegați au părăsit sala de plen a Adunării Generale a ONU.

El a cerut întregii lumi sprijinul pentru poporul iranian și să i se alăture Israelului pentru a opri programul de arme nucleare al Iranului.

De asemenea, Netanyahu a cerut Consiliului de Securitate al ONU să impună Iranului sancțiuni pentru programul său nuclear și a spus că Israelul este forțat să se apere pe toate fronturile de război deschise de Iran.

El a spus că Israelul va face tot ce îi va sta în putere pentru a se asigura că Iranul nu va obține arme nucleare.

„Dacă ne loviți, și noi vă lovim. Nu există niciun loc în Iran în care brațul lung al Israelului să nu poată ajunge și asta este valabil pentru întregul Orient Mijlociu”, a spus Netanyahu.

Netanyahu a cerut, de asemenea, încetarea „linișterii” Iranului. Trebuie făcut totul pentru a se asigura că Iranul nu primește arme nucleare, a adăugat liderul israelian.

În acest timp, din Liban au fost raportate noi lovituri aeriene asupra capitalei Beirut.

Potrivit martorilor Reuters, au fost văzuți nori masivi și groși de fum ridicându-se din Beirut, după ce s-au auzit mai multe explozii.

Vorbind despre Hezbollah, grup armat și partid politic care controlează o mare parte din sudul Libanului, Netanyahu a spus că „nu ne vom odihni până când cetățenii noștri nu se vor întoarce în siguranță la casele lor”.

Liderul israelian a criticat, de asemenea, ONU și pe procurorul Curții Penale Internaționale și a spus că nicio armată nu a făcut ceea ce face Israelul pentru a reduce victimele civile.

Anterior, premierul israelian a declarat că echipele israeliene au avut întâlniri pentru a discuta propunerile SUA de încetare a focului joi și vor continua discuțiile în zilele următoare. „Israelul împărtășește obiectivele inițiativei conduse de SUA de a permite oamenilor de-a lungul graniței noastre de nord să se întoarcă în siguranță la casele lor”, se arată în declarație.

Secretarul britanic al apărării, John Healey, a spus că loviturile aeriene și tirurile de rachete schimbate între Israel și Hezbollah prezintă un „risc să devină ceva mult mai larg și mult mai grav”.

Ministrul libanez al Sănătăţii, Firass Abiad, a declarat că 25 de persoane au fost ucise în atacurile israeliene asupra Libanului încă de la primele ore ale zilei de vineri.

Aproximativ 700 de persoane au fost ucise în Liban în această săptămână, potrivit Ministerului Sănătăţii din Liban.

Houthii din Yemen, aliniați Iranului, au spus că au vizat Tel Aviv și Așkelon cu o rachetă balistică și o dronă.

ONU a declarat vineri că o intensificare „catastrofală” a atacurilor israeliene care vizează Hezbollah, desemnat organizație teroristă de Statele Unite, a lăsat Libanul să se confrunte cu cea mai dură perioadă din ultimii ani, spitalele sale fiind copleșite de victime.

Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) a declarat că peste 30.000 de oameni, în principal sirieni, au intrat în Siria din Liban în ultimele 72 de ore.

Australia a sugerat că lumea ar trebui să stabilească „o cronologie clară pentru declarația internațională a statului palestinian” în semn de frustrare crescândă față de procesul de pace blocat.

Oameni înarmați palestinieni din Fâșia Gaza au împușcat și ucis o lucrătoare umanitară dintr-o organizație caritabilă din SUA, trăgând în mașina ei, în ceea ce oficialii au spus că este un caz de identitate greșită.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG