Linkuri accesibilitate

Disperare și prigoană. Palestinienii își numără morții din războiul început de Israel în Gaza


Viața lui Muhammad Nasser a fost distrusă după atacul Hamas, grupare palestiniană desemnată ca teroristă de către SUA și UE.

La câteva ore după atacul din 7 octombrie 2023, în care au fost uciși aproape 1.200 de oameni, Israelul a lansat în enclava palestinianăuna dintre cele mai puternice și distructive campanii de bombardament din istoria modernă.

Nasser era reporter – lucra pentru instituții de presă locale și internaționale din orașul Gaza, capitala Fâșiei Gaza. La câteva săptămâni după atac, când Israelul a început invazia terestră a Fâșiei, a trebuit să plece de acasă și să renunțe la profesiunea lui.

„A trebuit să ne evacuăm repede și nu am putut să-mi iau nimic din lucrurile mele, nici măcar haine”, spune pentru Radio Farda RFE/RL Nasser, care locuia în orașul Beit Lahia, așezat la vest de Gaza City. „Nici măcar n-am avut timp să mă urc în mașină”.

Oamenii transportă obiecte salvate din mijlocul dărâmurilor clădirilor avariate în timpul unui atac aerian israelian asupra unei tabere de refugiați Bureij din centrul Fâșiei Gaza, pe 8 octombrie.
Oamenii transportă obiecte salvate din mijlocul dărâmurilor clădirilor avariate în timpul unui atac aerian israelian asupra unei tabere de refugiați Bureij din centrul Fâșiei Gaza, pe 8 octombrie.

Nasser, tată a șase copii, și-a pierdut rude în războiul care durează de peste un an.

„Sora mea și copiii ei au fost uciși”, spune Nasser, care adaugă că aceștia se adăposteau într-o școală a United Nations Relief and Works Agency (UNRWA) din nordul Gaza, bombardată de militarii israelieni.

Războiul Israelului a avut un impact uriaș asupra civililor și infrastructurii din Gaza, una dintre cele mai dens populate regiuni ale lumii.

Peste 41.000 de palestinieni, cei mai mulți dintre ei civili, au fost uciși în Gaza începând cu octombrie anul trecut, afirmă Ministerul palestinian al Sănătății, condus de Hamas. Israelul spune că a omorât aproximativ 17.000 de luptători Hamas.

Mai mult de 85% dintre locuitorii din Gaza, adică peste 1,9 milioane de oameni, au fost strămutați în interiorul enclavei, estimează ONU. Și aproape întreaga populație a Fâșiei se confruntă cu foametea, din cauza lipsei alimentelor.

Nasser și familia lui se mută de atunci într-una, ca să scape de soldații israelieni și să se ferească de loviturile aeriene. Acum locuiesc într-un cort la Al-Maeasi, o fâșie îngustă de pământ de-a lungul Mării Mediterane.

Dar chiar și aici, spune Nasser, le e teamă că vor fi loviți de avioanele de luptă israeliene, care au ajuns în ultimul an în tabere de refugiați, în școli sau spitale.

Israelul spune că vizează infrastructura și clădirile „teroriste” din Gaza și a acuzat Hamas că folosește civili drept scuturi umane.

„Copiii mei, rudele mele și cu mine suntem în pericol extrem”, spune Nasser. „Rudele noastre sunt împrăștiate peste tot. Nu ne putem aduna toți într-un loc”.

Și nu e singurul.

Hakeem, inginer civil din orașul Gaza, a fost și el strămutat în Fâșie.

„Suntem tot timpul preocupați să găsim un loc sigur în care să ne refugiem”, spune pentru Radio Farda bărbatul de 41 de ani. „Unde e mai sigur? Unde găsim apă? Așa a ajuns să fie viața noastră”.

Băieți palestinieni stau în cortul lor improvizat într-o tabără amenajată în curtea unei școli din Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, pe 13 decembrie 2023.
Băieți palestinieni stau în cortul lor improvizat într-o tabără amenajată în curtea unei școli din Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, pe 13 decembrie 2023.

Nu se întrevede vreun final în războiul Israelului în Gaza, în care au murit și cel puțin 346 de soldați israelieni.

Hamasul a fost slăbit din punct de vedere militar, dar încă lansează rachete înspre Israel.

În ultimele săptămâni, Israelul a extins războiul – a invadat Libanul și lansează lovituri aeriene care vizează Hezbollah, grupul armat și partidul politic care controlează mare parte din sudul Libanului.

În ciuda violenței în creștere care cuprinde regiunea, Hakeem speră că într-o zi se va întoarce acasă, în orașul Gaza.

„Visăm că vom fi capabili să ne reconstruim viețile, să ne întoarcem în nord și să ne recâștigăm viețile pe care le-am avut înainte de 7 octombrie”, spune bărbatul, care are patru copii.

Articol scris de Kian Sharifi pe baza corespondenței lui Iliya Jazaeri de la Radio Farda – RFE/RL.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG