Linkuri accesibilitate

Profesorul Radu Carp despre eliminarea Dianei Șoșoacă din cursa pentru prezidențiale: Decizia e corectă, „argumentarea – o catastrofa”


Profesorul Radu Carp crede că Justiția nu a acționat la timp în cazuri de suspiciuni de încălcare a legii de către persoane precum Diana Șoșoacă. Pe de altă parte, Radu Carp crede că la alegerile parlamentare din decembrie partidele populiste vor câștiga mai multe mandate decât în 2020.

Profesorul de științe politice Radu Carp spune la one2one că decizia Curții Constituționele de a se raporta la fidelitatea față de Constituție a Dianei Șoșoacă este corectă în principiu.

Însă, completează doctorul în Drept, în cazul eliminării Dianei Șoșoacă din cursa prezidențială, Curtea Constituțională și-a adăugat atribuții în ceea ce privește controlul legalității candidaturii la funcția de președinte al țării.

Profesorul Radu Carp critică motivarea Curții Constituționale în acest caz, din care, spune el, lipsesc chiar trimiterile la propria jurisprudență.

„Pe fond, dacă ne uităm la problemă, vedem că ar fi putut să găsească în altă parte temeiul pentru a avea aceste atribuții, în principiile constituționale, pentru că, de exemplu, fidelitatea față de Constituție este un principiu constituțional care pe care Curtea Constituțională l-a aplicat de mai multe ori, de vreo zece ori”, explică profesorul Radu Carp.

Invitatul Interviurilor one2one precizează că, în cazul Dianei Șoșoacă, Justiția nu a acționat rapid.

Astfel, ieșirile agresive ale eurodeputatei, fostă senatoare a României, au ajuns să fie sancționate abia de Curtea Constituțională prin scoaterea demnitarei din cursa prezidențială.

Pe de altă parte, profesorul de Științe Politice Radu Carp explică ascensiunea partidelor Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) și S.O.S. în primul rând prin eșecul autorităților de a asigura servicii medicale și de educație în zone defavorizate.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG