Linkuri accesibilitate

Hamas confirmă moartea liderului Yahya Sinwar


În imagine, o persoană ține o pancartă care îl arată pe regretatul lider al Hamas, Yahya Sinwar, în timp ce protestatarii se adună pentru a-şi arăta sprijinul pentru Hezbollah din Liban și palestinienii din Fâșia Gaza, la Sanaa, Yemen, în 18 octombrie.
În imagine, o persoană ține o pancartă care îl arată pe regretatul lider al Hamas, Yahya Sinwar, în timp ce protestatarii se adună pentru a-şi arăta sprijinul pentru Hezbollah din Liban și palestinienii din Fâșia Gaza, la Sanaa, Yemen, în 18 octombrie.

Gruparea militantă Hamas, susținută de Iran, desemnată organizație teroristă de Statele Unite ale Americii (SUA) și de Uniunea Europeană (UE), a confirmat moartea liderului Yahya Sinwar, scrie serviciul Radio Farda al Europei Libere.

Acesta este considerat a fi fost „creierul” atacului din 7 octombrie 2023, care a dus la uciderea a aproximativ 1.200 de oameni în Israel și a declanșat războiul din Gaza între Israel și gruparea militantă.

Adjunctul șefului Hamas din Gaza, Khalil al-Hayya, care este și negociatorul șef al grupului, a confirmat vineri, 18 octombrie, informațiile israeliene conform cărora Sinwar a fost ucis în Gaza, într-un discurs televizat în care a cerut Israelului să pună capăt războiului în fâşia de coastă și să îşi retragă forţele armate.

Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au confirmat pentru prima dată moartea lui Sinwar în 17 octombrie, când au afirmat că soldații Brigăzii 828 (Bislach) au identificat și eliminat trei „teroriști” și că „după finalizarea procesului de identificare a cadavrului, se poate confirma că Yahya Sinwar a fost eliminat”.

„Oamenii sunt șocați și întristați. Un lider palestinian a fost ucis", a declarat, pentru Radio Farda, printr-un mesaj pe WattsApp, Ramzi Sahlout, în vârstă de 37 de ani, un fost profesor care acum ajută ca voluntar la un spital local din nordul Gazei.

„Situația rămâne neschimbată și nu s-a întâmplat nimic nou. Războiul continuă și singura problemă importantă pentru oameni acum este sfârșitul războiului”, a adăugat el.

Moartea lui Sinwar lasă gruparea Hamas, susținută de Iran, fără un lider, pentru a doua oară în mai puțin de trei luni și, potrivit unor înalți oficiali din SUA și ai altor aliați israelieni, creează posibilitatea unui nou scenariu pentru regiune.

„Credem, continuăm să credem, că a găsi o cale de încheiere a războiului este esențial și, de asemenea, credem că moartea domnului Sinwar... poate oferi un punct de inflexiune pentru a ajunge acolo”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, care se află la Berlin cu președintele american Joe Biden pentru o întâlnire a liderului de la Casa Albă cu oficiali europeni, pe o mai multe teme.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a remarcat că îndepărtarea lui Sinwar deschide calea pentru „o schimbare de direcție”.

„Vom vedea cum evoluează lucrurile”, a spus Austin în 18 octombrie, în timpul unei vizite la Bruxelles pentru o întâlnire a miniștrilor apărării NATO.

„Dar în mod clar există şanse pentru o schimbare de direcție și am spera ca, știți, părţile să profite de asta, atât în Liban, cât și în Gaza”, a spus el.

Noul secretar general al NATO, Mark Rutte, a spus că „personal nu o să îmi fie dor de el.”

Moartea lui Sinwar reprezintă o victorie majoră pentru armata israeliană și pentru prim-ministrul Benjamin Netanyahu, aflat sub presiunea mai multor aliați, inclusiv a SUA, din cauza numărului tot mai mare de victime civile în Gaza, ca urmare a războiului și a acuzațiilor că Israelul a împiedicat furnizarea de ajutoare în teritoriul unde sute de mii de oameni trăiesc într-o criză umanitară în creștere.

Dar niciuna dintre părți nu pare pregătită, cel puțin în mod public, să profite de oportunitatea despre care au vorbit Austin și alți diplomați din întreaga lume, în urma morții lui Sinwar.

Hamas a declarat pe 18 octombrie că va lansa o nouă fază a luptelor din conflict, în timp ce Netanyahu a spus într-un discurs cu o seară înainte că „războiul nostru nu s-a încheiat”.

Războiul actual dintre cele două părți a izbucnit după atacul Hamas din 7 octombrie, în care militanții au capturat, de asemenea, aproximativ 240 de oameni pe care i-au dus în Fâşia Gaza ca ostatici.

De atunci, Israelul a lansat o ofensivă înspăimântătoare care, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza controlat de Hamas, a dus la moartea a peste 42.000 de oameni şi la strămutarea a aproape tuturor celor 2,3 milioane de oameni din Fâşia Gaza.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că Sinwar a respins eforturile SUA și ale partenerilor săi de a încheia războiul printr-un acord care să elibereze ostaticii deținuți de Hamas în Gaza și să atenueze suferința poporului palestinian.

Luptele s-au extins și în Liban, unde gruparea Hezbollah, susținută de Iran, desemnată ca organizație teroristă de SUA, în timp ce UE include pe „lista neagră” aripa sa armată, dar nu și partidul său politic, a lansat aproape zilnic rachete și proiectile în Israel, în emn de susţinere faţă de Hamas.

Aripa politică a grupării Hezbollah are mandate în parlamentul libanez, iar militanții controlează partea de sud a țării care se învecinează cu Israelul.

IDF a lansat o incursiune terestră în zona de frontieră de sud la începutul acestei luni, spunând că îi împinge afară pe militanții Hezbollah.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI

XS
SM
MD
LG