Linkuri accesibilitate

Bombardamente israeliene intense în suburbiile Beirutului. Mai multe clădiri distruse


Urmările atacurilor israeliene asupra suburbiilor Beirutului. 24 octombrie.
Urmările atacurilor israeliene asupra suburbiilor Beirutului. 24 octombrie.

Bombardamente israeliene intense au lovit în seara zilei de miercuri clădiri din suburbiile sudice ale Beirutului, fief al organizației Hezbollah. Au fost cele mai puternice bombardamente în zonă de la începutul războiului dintre Israel şi Hezbollah, în urmă cu o lună.

Zece lovituri israeliene au lovit suburbiile sudice ale Beirutului după ce armata a cerut locuitorilor să evacueze mai multe zone ale capitalei Libanului, scrie AFP, citând agenția de presă libaneză, Ani.

Șase clădiri au fost distruse numai în cartierul Lailaki, în timp ce un canal de televiziune pro-iranian, Al-Mayadeen, a anunțat că unul dintre birourile sale a fost lovit.

Guvernul libanez a transmis miercuri că cel puțin 28 de persoane au fost ucise de atacurile israeliene în ultimele 24 de ore, ridicând bilanțul total din octombrie 2024 la 2.574.

De cealaltă parte, organizația Hezbollah a declarat miercuri seara că și-a intensificat atacurile asupra Israelului, folosind „rachete de precizie” pentru prima dată și a lansat noi tipuri de drone asupra țintelor israeliene.

Intensificarea schimburilor de focuri vine în timp ce SUA fac un ultim efort pentru pace în Orientul Apropiat, între Israel și grupurile susținute de Iran, Hezbollah și Hamas, înainte de alegerile prezidențiale din SUA din 5 noiembrie.

În ciuda prezenței secretarului de stat american Antony Blinken în regiune, Israelul a realizat noi lovituri miercuri la amiază asupra orașului Tir, un oraș-port din sudul Libanului, inclus pe lista UNESCO.

Vaccinarea anti-polio în Gaza, oprită

În același timp, asaltul israelian din nordul Fâșiei Gaza amână campania de vaccinare împotriva poliomielitei, scrie Reuters, care citează medici și oficiali palestinieni.

Forțele israeliene au început operațiunea în nordul enclavei în urmă cu trei săptămâni cu scopul declarat de a împiedica luptătorii Hamas să se regrupeze.

Operațiunea s-a intensificat de la uciderea șefului Hamas, Yahya Sinwar, în urmă cu o săptămână, în ciuda speranțelor SUA că moartea liderului palestinian ar putea oferi o ocazie de a se ajunge la un armistițiu.

Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că cel puțin 650 de persoane au fost ucise de la începutul noii ofensive și că din cel puțin 42 de persoane ucise de atacurile militare israeliene din teritoriu miercuri, 37 au fost în nordul Fâșiei Gaza.

Organizația Mondială a Sănătății a transmis că din cauza „escaladării violenței și a bombardamentelor intense” din nordul Fâșiei Gaza, a treia fază a campaniei de vaccinare a copiilor împotriva poliomielitei a fost amânată.

Potrivit agenției ONU, aproape 120.000 de copii din nordul Fâșiei Gaza urmau să fie vaccinați, dar condițiile actuale de conflict au pus părinții în imposibilitatea de a-și aduce copiii în siguranță la vaccinare.

Ofensiva israeliană lansată în Gaza ca represalii pentru atacul din 7 octombrie 2023 a provocat moartea a cel puţin 42.792 de palestinieni, majoritatea civili, potrivit datelor ministerului Sănătăţii controlat de Hamas, date pe care ONU le consideră corecte.

Războiul a dus la strămutarea a 2,4 milioane de locuitori care se pregătesc pentru o a doua iarnă de lipsuri tot mai grave.

SUA au cerut Israelului să permită mai multe provizii umanitare în nordul Fâșiei Gaza. Israelul afirmă că ajutorul a fost livrat în zeci de camioane, dar medicii din Gaza spun că ajutorul nu a ajuns.

Într-o convorbire telefonică de miercuri, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, i-a spus ministrului israelian al Apărării, Yoav Gallant, că Washingtonul a salutat mișcarea de asistență umanitară prin punctul de trecere Erez în nordul Fâșiei Gaza, dar a cerut Israelului să ia măsuri pentru a aborda situația umanitară dezastruoasă de acolo.

În aceeași convorbire, Austin i-a mai spus omologului său israelian că Washingtonul este îngrijorat de loviturile împotriva forțelor armate libaneze, îndemnând Israelul să ia măsuri pentru a asigura siguranța armatei libaneze și a misiunii ONU de menținere a păcii în Liban.

Trei soldați libanezi au fost uciși într-un atac israelian asupra unui vehicul al armatei în sudul Libanului, a transmis duminică armata libaneză. Israelul, care spune că vizează militanții libanezi Hezbollah susținuți de Iran, și-a cerut scuze și a spus că armata sa nu operează împotriva armatei libaneze.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG